Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pokojové vůně: Osvěží, pročistí i dezinfikují

Pokojové vůně: Osvěží, pročistí i dezinfikují

Pokojové vůně: Osvěží, pročistí i dezinfikují

18. října 2018 od Helena Hladíková

18. října 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Vracíme se po náročném dni domů a chceme, aby nás už ve dveřích vítala příjemná, uklidňující vůně. Anebo naopak potřebujeme povzbudit mysl k vyššímu výkonu. To všechno zvládnou pokojové vůně. Stačí si jen dobře vybrat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vůně nás dokážou dostat do klidné nálady i vyprovokovat ke vzrušujícím zážitkům a velmi často si je spojujeme s různými událostmi a emocemi. Působí na nás prostě velmi mocnou silou, se kterou bychom se měli naučit zacházet, abychom ji dokázali využít ve svůj prospěch. A nejde jen o parfémy, které si vybíráme tak, aby ladily k naší osobnosti a náladě. Pohrát si můžeme i s interiérovými vůněmi a doladit jimi atmosféru svého domova. Spousta z nich navíc dokáže bojovat se zápachem z kouře, vaření, potu apod. Když objevíme ty správné vlastnosti nejrůznějších vůní, náš domov se stane dokonalým rájem.

 
Na co myslet při výběru?

Ovšem ještě před tím, než si vybereme konkrétní vůni, je třeba se zamyslet nad pár skutečnostmi, které bychom při výběru měli brát v potaz:
  • Složení – vždy si raději zkontrolujme ingredience použité v daném přípravku, měl by obsahovat co nejčistší, přírodní látky; je třeba myslet také na členy své domácnosti a jejich případné alergie.
  • Velikost místnosti – čím menší místnost, tím nižší intenzitu volíme, aby nás z nahromaděného aroma nezačala bolet hlava nebo štípat v očích.
  • Typ místnosti – každý kout našeho domova slouží k trochu jinému účelu, proto bychom měli volit i rozličné vůně (zatímco do ložnice se hodí především uklidňující vůně, v pracovně oceníme něco povzbuzujícího).
  • Aktuální stav svůj nebo svých blízkých – pokud velmi často bojujeme s nachlazením, bolestí hlavy nebo máme potíže se spánkem, je potřeba uzpůsobit těmto konkrétním problémům i výběr interiérové vůně, aby nám je pomohla odstranit.
Tip redakce:
Provonět si můžeme i své oblečení, a to pomocí vonných sáčků, které se dají snadno umístit do šatní skříně nebo zásuvky.  

 
relax na pohovce 

Volba nejlepšího typu

Pakliže jsme si ujasnili základní otázky, záleží v dalším kroku výběru také na tom, jaký typ pokojové vůně chceme zvolit. Existuje totiž několik možností. Jedním z nejoblíbenějších řešení jsou samozřejmě různé druhy svíček, ale jejich nevýhodou je nutný dozor kvůli riziku vzniku požáru. Svůj domov tedy jimi raději provoníme jen během své přítomnosti.
 
Tip redakce:

Jestliže nedáme dopustit na uklidňující plamen svíčky, ale nechceme se mít stále na pozoru kvůli riziku požáru, vsaďme na elektronické svíčky! Ty „hoří“ jen na pohled, ale plamen vypadá jako skutečný. Jsou napájené bateriemi a mohou být i napuštěné vonnou esencí.
 
K často používaným prostředkům určitě patří aromalampy, u nichž je opět nutná fyzická přítomnost kvůli zahřívání oleje nebo vosku plamenem svíčky. Ale na trhu se naštěstí objevují už i elektrické ohřívače vosku, například Air Wick Wax Melt s dlouhotrvajícími vůněmi vosků.
 
Stále vyhledávanější jsou aroma difuzéry neboli bytové parfémy s esenciálními oleji, které se uvolňují do vzduchu skrze namočené tyčinky. Vyzkoušet lze například Bolsius aroma difuzér s krásnou vůní levandule.
 
Velmi rychlé a efektivní řešení nabízejí i různé osvěžovače ve formě spreje, jako je třeba Glade by Brise Japonská zahrada se strojkem a náhradní náplní. Čím dál víc lidí však dnes vyhledává čisté osvěžení ve formě přírodních esenciálních olejů, které se dají bez obav použít i v domácnosti s dětmi, alergiky apod. Proto řada firem přichází s nabídkou sprejů s čistě přírodními silicemi, které se dají použít velice rychle, jednoduše a opakovaně podle potřeby. Otestovat můžeme třeba nové přírodní spreje Topvet Aroma Room Spray. Kromě osvěžení vzduchu navíc pomohou při dýchacích potížích, nachlazení, problémech se spánkem… Dokážou také zbavit naši domácnost nepříjemného zápachu a navodit krásný pocit svěžího, čistého domova.
 
vonné oleje

Vybíráme správnou vůni

Teď už zbývá poslední, ale zároveň nejdůležitější krok – zvolit správný druh vůně. Vyznat se v široké nabídce jednodruhových vůní či aromatických směsí dá docela zabrat, proto je tu pro malý přehledný průvodce, který by měl pomoct se zorientovat a vybrat pro sebe a své nejbližší to pravé. Tak pojďme na to:
 

1. Pozitivní nálada

Přesně tu vyvolají například ovocné vůně, v nichž se snoubí příjemná sladkost a jemná kyselost. Višně, jahody, maliny, ostružiny, letní jablka… To všechno navodí nejen příjemnou atmosféru, ale navíc díky nim pustíme do svého domova závan léta i během toho nejmrazivějšího dne. Nejlépe se hodí do obývacích pokojů, kde potěší i případné hosty.
 

2. Svěží mysl

Bdělou, osvěženou mysl a zklidněné nervy zajistí citrusové tóny, takže pokud sháníme ideální vůni do místnosti, kde pracujeme, poohlédněme se po grepu, pomeranči, citronu nebo citronové trávě.
 
citrusová vůně

3. Chuť na sex

Ano, i s tou nám mohou pomoct interiérové vůně. Mezi nejlepší afrodiziaka rozhodně patří vanilka, která nás uklidní, uvolní a zároveň nabudí k příjemným prožitkům. Jen musíme dát pozor, aby její vůně nebyla příliš intenzivní a nevyvolala třeba bolest hlavy. Pro něžné, romantické chvíle se zase dobře hodí květinové aroma (růže apod.), i u nich si však dejme pozor na intenzitu.
 

4. Pocit čistoty

Zápach z tabáku, pachy od zvířecích miláčků, odér z kuchyně… Existuje spousta čichových vjemů, které bychom doma zrovna cítit nemuseli. Co s tím? CO zkusit třeba účinky eukalyptu, Tea Tree nebo borovicového oleje? Pohlcují pachy a naopak dodají místnostem krásnou vůni čistoty. A zejména Tea Tree navíc funguje i jako odpuzovač hmyzu nebo výborná přírodní dezinfekce na toaletu či během nachlazení.
 

5. Klidný spánek

A co dělat, když máme potíže s usínáním, často se v noci budíme a ráno máme pocit, že jsme probděli celou noc? Vezměme si i v tomto případě na pomoc vůně, a to třeba levanduli, heřmánek, ylang-ylang, rozmarýn, santalové dřevo... Vůně by to každopádně měla být jemná a ne příliš vtíravá, aby neúčinkovala opačně. Proto se rozhodně nehodí například květinové nebo jiné velmi výrazné vůně.
 
Tip redakce:
Víte, že heřmánek lékařský lze použít i pro klidný spánek miminek a dětí? Pokud máte doma malého notorického nespavce, vyzkoušejte to. 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít