Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže brusinka

Co dokáže brusinka

Co dokáže brusinka

25. února 2021 od Lada Rudovská

25. února 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Malá červená bobulka patří k často přehlíženému ovoci, přitom má téměř superschopnosti. Potlačuje záněty močových cest i ledvin, pomáhá na opary, zlepšuje stav pokožky i vlasů, posiluje imunitu... Pojďme si říct, co všechno dokáže a proč ji zařadit do svého jídelníčku.
Brusinek je více druhů. U nás jsou známé keříky brusinky obecné. Její drobné červené plody jsou kyselé a hořké. To brusinka kanadská (nebo americká) roste, jak už název napovídá, v Severní Americe a Kanadě, její plody jsou větší, nejsou tolik trpké a používají se nejen v kuchyni, ale pro své vynikající účinky i do doplňků stravy, čajů či léčivých sirupů. Už staří Indiáni léčili s jejich pomocí záněty a různé neduhy. Co vše tedy brusinky dokáží?

1. Předchází zánětům močových cest

Brusinky mají diuretický a protizánětlivý účinek. V močovém traktu brání bakteriím přichytit se na stěny močových cest a tam se množit. Ty se tak rychleji vyplaví z těla, čímž dochází ke snížení zánětu i bolesti. Brusinky sice nedokáží zánět močového měchýře vyléčit, ale díky svým antibakteriálním schopnostem napomáhají rychlejší léčbě. Výborně fungují jako prevence, kde prokazatelně snižují opakování infekcí močového měchýře. Zkuste přírodní čaj s brusinkou a zlatobýlem Leros Natur Močové cesty bylinný čaj (koupit v e-shopu) nebo popíjejte vodu Rajec Brusinka jemně sycená (koupit v e-shopu).

2. Zlepšují imunitu a pomáhají při nachlazení

Hned po borůvkách mají brusinky jednu z nejvyšších koncentrací antioxidantů, a tím posilují imunitní systém. Dokáží si totiž poradit se škodlivými volnými radikály v těle a působí tak preventivně proti vzniku kardiovaskulárních chorob, rakoviny... Jsou také zdrojem vitamínů A, E, B, K a C, který kromě jiného příznivě ovlivňuje imunitní systém a přispívá ke snížení pocitů únavy. Podpůrné účinky má i při nachlazení. Některé studie poukazují na to, že brusinkový extrakt zpomaluje množení viru chřipky a jeho ulpívání v těle. Babské rady doporučují při nachlazení čaj ze zázvoru a brusinek – a to nejen kvůli obsahu vitamínů, ale právě i kvůli schopnosti nenechat viry či bakterie zachytit se na stěnách tkání, a tím je rychleji dostat z těla.
Tip redakce:
Bylinný brusinkový sirup obohacený o vitamín C
MaxiVita Herbal Bylinný elixír kanadské brusinky močové cesty brusinka echinacea + vitamin C (koupit v e-shopu) příznivě ovlivňuje funkci močových cest a zároveň podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Je dobrou prevencí pro dospělé i děti od tří let.

3. Předchází onemocnění dásní

V anglo-amerických zemích je šťáva z brusinek doporučována jako jeden z preventivních prostředků vzniku onemocnění dásní a tvorby zubního kamene. Brusinka totiž dokáže působit v ústech stejně jako v močovém měchýři – její šťáva zabíjí škodlivé bakterie a zamezuje jejich ulpívání na zubech a dásních, čímž snižuje tvorbu zubního plaku.

4. Zlepšují trávení a podporují hubnutí

Červené bobule brusinky obsahují méně cukru než jiné ovoce (pouhé 4 g ve 100 g ovoce) a jsou plné probiotické vlákniny (obsahují jí až 5,3 g na 100 g ovoce), jež pozitivně ovlivňuje zdraví a stav naší střevní mikroflóry. Navíc se díky ní cítíme sytější, takže se zbytečně neuchylujeme k mlsání. Proto jsou brusinky skvělým pomocníkem během hubnutí. Zvýšený příjem vlákniny pomáhá snížovat i krevní tlak a hladinu cholesterolu. Ideální zdravou snídaní je například Semix vícezrnná chia kaše brusinky a kešu oříšky (koupit v e-shopu), po které nebudete mít celé dopoledne hlad. Na výlet, do školy i do práce se zase hodí zdravá svačinka v podobě Semix müsli srdíček višeň a brusinka, bez lepku (koupit v e-shopu), které můžete jíst samotné nebo je přihodit do jogurtu.

5. Zlepšují pleť a pomáhají při akné

Brusinky mají skvělý poměr prospěšných omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselin. Právě tyto esenciální mastné kyseliny jsou klíčem k udržení vody v pokožce a brání jejímu narušení vnějšími vlivy. Díky vysokému obsahu vitamínu C můžete jejich konzumací pozitivně ovlivňovat tvorbu kolagenu, a tím si zajistit pružnou a hladkou pleť. Brusinky ale dokáží díky svým antiseptickým vlastnostem pomoci i od akné, tmavých skvrn nebo běžných podráždění pleti.

6. Posilují vlasové kořínky a podporují růst vlasů

Klíčové stopové prvky obsažené v brusinkách, jako jsou zinek, železo, mangan, vitamín B1 či již několikrát zmíněný vitamín C, vyživují vlasové kořínky a mají pozitivní vliv na kvalitu a rychlost růstu vlasů. Zkuste třeba šampon pro ochranu barvených vlasů Garnier Botanic Therapy Arganový olej & brusinka šampon (koupit v e-shopu), který dodává vlasům jemnost, sílu a zanechává je hebké na dotek.

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít