Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pomoc, bude mi 40 a mám akné!

Pomoc, bude mi 40 a mám akné!

Pomoc, bude mi 40 a mám akné!

1. března 2023 od Helena Hladíková

1. března 2023 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Problematická pleť netrápí jen náctileté, ale potýkat se s ní mohou i zralé ženy. O tzv. perimenopauzální akné jsme si povídali s dermatoložkou a dermatoveneroložkou MUDr. Jitkou Kapounovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co je to vlastně perimenopauzální akné a v čem se liší od toho klasického?

MUDr. Jitka Kapounová: Perimenopauzální akné se vyskytuje před menopauzou a toto období může být různě dlouhé, od několika měsíců až po několik let.
  • Od pubertálního akné se liší právě dobou vzniku, protože typické pubertální akné můžeme u pacientů pozorovat v teenagerském věku.
  • Perimenopauzální akné se objevuje u zralých žen, kdy ale není nutná historie pubertální akné, u některých žen to dokonce může být vůbec první zkušenost s problematickou pletí.
  • Dalším rozdílem je vzhled aknózních projevů. U pubertální akné je maximum pupínků a komedonů v oblasti T-zóny a především na povrchu, někdy s typickou bílou ‚čepičkou‘. Akné ve vyšším věku se stěhuje spíše do oblasti brady, hrany dolní čelisti a krku. Projevy bývají hlubší, bolestivé a komedony nejsou tolik výrazné.
 
kontrola akné v zrcadle

Co konkrétně způsobuje akné v pozdějším věku?

MUDr. Jitka Kapounová: Přestože se projevy vzhledem k věku liší, vyvolávající příčina je obdobná – hlavním viníkem jsou hormony: 
  • V pubertě jejich prudká aktivita, nerovnováha. 
  • V období kolem menopauzy naopak jejich ubývání. Klesají hladiny ženských hormonů, především estrogenu, a do převahy se tak dostávají mužské hormony. Jejich hladina laboratorně většinou není zvýšena, ale při úbytku ženských hormonů začíná jejich role více vyplouvat na povrch.

To je i příčina zvýšeného padání vlasů a výraznějšího ochlupení v obličeji. Důležité je tedy vyšetření hladin pohlavních hormonů a rovněž ultrazvukové vyšetření vaječníků. To může odhalit cysty, případně i nádor, které mohou akné vyvolávat.
 

A může žena vzniku tohoto typu akné vůbec nějak předejít?

MUDr. Jitka Kapounová: Obávám se, že předcházet vzniku akné se bohužel nedá. Samozřejmostí by měly být pravidelné kontroly u gynekologa a korekce hormonální dysbalance, například pomocí hormonální antikoncepce.
 
pleťový krém

Jak dlouho trvá případná léčba tohoto typu akné?

MUDr. Jitka Kapounová: Léčba u akné je obecně poměrně zdlouhavá a postup je nutné korigovat s dermatologem i gynekologem. Volbou vhodných přípravků lze docílit uspokojivého výsledku, avšak trvalé zlepšení stavu přichází až po menopauze.
 

Jaké přípravky je na akné v tomto věku  dobré použít a jakým se naopak vyhnout?

MUDr. Jitka Kapounová: Přestože se vzhled perimenopauzální akné od akné pubertální liší, jak už jsme si řekli výše, nemáme k dispozici příliš přípravků, které by se cíleně zaměřovaly na jeho péči. Většina prostředků je tak určena pro problematickou mladou pleť
  • Zralejší pleť s akné přitom potřebuje protizánětlivou a zároveň i protivráskovou péči.
  • Pleť je v tomto věku méně pružná a tenčí, proto pozor na příliš vysušující kosmetiku.
  • Velice důležitá je v tomto případě hydratace.
  • Vhodné jsou různé esenciální oleje, které pleť krásně vyživují a nevysušují.
  • Určitě se vyhýbejte přípravkům na bázi alkoholu a rovněž si hlídejte, aby kosmetické přípravky nebyly komedogenní.
  • V případě opravdu silného akné, na kteér běžná kosmetika nestačí  vám může dermatolog předepsat o lokální či celková antibiotika, nebo retinoidy.
 
léčivé esenciální oleje

A lze najít nějakou pomoc i v přírodě? Pozitivní účinky na hladinu hormonů mají prý třeba sójové produkty…

MUDr. Jitka Kapounová: Z přírodních produktů bych k zevní péči doporučila již výše zmíněné esenciální oleje, například kokosový - třeba  Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu), šípkový - zkuste  Floré Bylinné pleťové sérum šípek & máta (koupit v e-shopu), olej z granátového jablka, který obsahuje velké množství fytoestrogenů, mrkvový, levandulový -  Purity Vivison Bio Levandulový olej (koupit v eshopu), dezinfekční Tea Tree olej, bergamotový, moringa či slunečnicový… Na hladinu hormonů mohou pozitivně působit potraviny s obsahem fytoestrogenů, tedy kupříkladu luštěniny, především sója nebo lněná a sezamová semínka. Do jídla můžete přodat také třeba TOPVET lněný olej (koupit v e-shopu).
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít