Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Chloupkům odzvonilo aneb 6 způsobů, jak s nimi zatočit i doma!

Chloupkům odzvonilo aneb 6 způsobů, jak s nimi zatočit i doma!

Chloupkům odzvonilo aneb 6 způsobů, jak s nimi zatočit i doma!

3. května 2022 od Vendula Nováková

3. května 2022 5 minut čtení
Připravil/a Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Prim. MUDr. Karolína Kykalová

Holit, trhat, laserovat – metod, jak odstranit nežádoucí ochlupení, je mnoho. Navíc je možné je efektivně provádět i v domácím prostředí. I vy teď v koupelně můžete mít přístroj na fotoepilaci, a zbavit se tak bezbolestně chloupků na celé prázdniny. Jednotlivé typy depilace a epilace si rozebereme s dermatoložkou MUDr. Karolínou Kykalovou. Vy si pak vyberete to, co bude svědčit vaší kůži.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1) Jaký je rozdíl mezi depilací a epilací?

Nejdříve je důležité si říct, a to správně, co vlastně s chloupky na svých nohou děláte. „Mezi námi dermatology je ta definice jasná – kdo jen odstraňuje chloupky z povrchu kůže, ten depiluje. Kdo se snaží zbavit se chlupů i s vlasovou cibulkou, epiluje,“ uvádí nás do problematiky MUDr. Karolína Kykalová, dermatoložka z kliniky Esthesia. Podle odbornice je navíc velmi podstatné správně tyto metody načasovat. Dospívající – a možná i jejich rodiče – by  měly vědět, kdy je lepší konzultovat zbavování se chloupků s odborníky. „Když dospívající dívky trápí výrazné ochlupení neúměrné jejich věku nebo typu, neměly by se okamžitě pouštět do holení, ale raději zajít alespoň za kosmetičkou. Po oholení chlup vyrůstá hrubší a výraznější. Mladí navíc mají ještě hormonální výkyvy, takže jim takové ochlupení ani zůstat nemusí,“ doplňuje Karolíny Kykalová.

 

2) Kdy lze začít odstraňovat chloupky natrvalo?

Jakmile přijde hormonální zralost, může se začít s domácí epilací i depilací. Ta přichází mezi patnáctým a osmnáctým rokem. „Dívky se holit mohou, jak chtějí, pokud právě nemají nějaký problém s nadměrným výskytem chlupů. Ale epilační metody nebudou u mladých fungovat stoprocentně. Chloupky totiž ještě nemají dostatečně vyvinuté vlasové cibulky, a tak třeba v případě laseru není výsledek nejuspokojivější,“ uvádí lékařka.

 

3) Jaké metody můžete zvolit? 

RYCHLÉ METODY:


Žiletka - Vždy hladce oholena?

Kdo zůstává u tradiční metody holení žiletkou, musí si hlavně v létě uvědomit jedno – nohy nevydrží hladké příliš dlouho. Proto se žiletky spíš používají jako záchranný plán, když žena nestihne před výletem k rybníku nebo moři použít jinou metodu. Zkuste třeba  Gillette Venus Smooth Dámský Holicí Strojek (koupit v e-shopu)

Kůže na nohou je obvykle suchá, takže kromě říznutí jí nic dramatického neprovádíte. Některé ženy ale mají tendenci k tomu, že jim znovu rašící chloupky začnou zarůstat. V takovém případě je dobré po holení pokožku vyčistit, potřít antibakteriálním roztokem, který zabraňuje zanícení, a hydratovat. Další možností je v případě opakovaného zarůstání přestat epilovat a začít pouze holit. Ideální je pro tento problém právě laserová epilace.

Domácí epilace a depilace s dermatologem

Je libo depilační krém?

Další technikou depilace jsou krémy - třeba Ameté Depilační krém (koupit v e-shopu). Ty v podstatě chlup rozpustí na povrchu. Prodávají se v každé drogerii. Napřed je ale dobré vyzkoušet, jestli na ně nemáte alergii. Podle MUDr. Kykalové totiž depilační krémy obsahují hodně chemie a agresivních látek. Naprosto tak nejsou vhodné pro ženy s citlivou kůží a už vůbec ne pro někoho s kožními alergiemi. Jakmile začne krém pálit, sundejte ho a kůži ochlaďte. Dobré je použít krém s kortikoidy nebo alespoň nějaký na popáleniny typu Fenistil, doporučuje. V případě této metody je pak u nohou ještě jedna menší nevýhoda – na tak velkou plochu ho spotřebujete opravdu hodně.


DLOUHODOBÉ METODY:

Epilačních metod je mnoho. Je ale třeba se připravit. Za to, že nebudete chloupky řešit týdny, se platí – ať už penězi, nebo menší bolestí.

 

Zkuste epilaci voskem


Asi nejznámější metodou, rozšířenou v domácnostech, je aplikace vosku. Existuje v mnoha podobách – studený, teplý nebo na páscích. Tato metoda vydrží 4 až 6 týdnů. I tento způsob epilace ale může mít vliv na kůži – především na tu citlivou, kterou může podráždit. Pozor pak podle dermatoložky na různá poranění nebo třeba záněty, které zrovna máte na nohou. Těm se vosk musí vyhnout. Ranky se pak déle hojí a mohou zůstat jizvy. Zánět by pak vosk roznesl i na jiná místa na noze. „Jsem celkem příznivcem vosku na páskách nebo plátýnkách. Je to efektivní a dámy se nemusí bát, že vosk někde vylijí nebo se opaří,“ dodává dermatoložka. A upozorňuje na to, že po této metodě v žádném případě nesmíte den na sluníčko. „Musíme si uvědomit, že s chlupy stahujeme i vrstvu epidermis. Pokud pak takovou kůži vystavíme sluníčko, může hodně pigmentovat a být velmi citlivá,“ říká.


Tip redakce: 
Zkuste třeba
 Ameté Depilační pásky pro nohy a tělo​ (koupit v e-shopu), obsahují měsíček lékařský, bambucké máslo, přírodní karamel, kokosový olej a vitamin E a tím jsou k pokožce šetrné. 


Domácí epilace a depilace s dermatologem

Nebojte se pokušení s cukrovou pastou

Cukrové pasty se dají koupit - třeba Purity Vision BioEpil Depilační cukrovou pastu  (koupit v e-shopu), ale i vyrobit doma ze směsi cukru, citronu a vody, které zahříváme. Nejdřív je také třeba ji vyzkoušet na kousku kůže. Ty kupované mají v sobě totiž různé příměsi nebo silice, jež mohou na citlivé kůži udělat pěknou neplechu. Naopak čistá přírodní pasta by neměla problémy způsobovat. Ani u této metody se ale nevyhnete troše té bolesti, ale nohy budou hladké přes čtyři týdny.


Domácí epilace a depilace s dermatologem

METODY, KERÉ VYŽADUJÍ INVESTICI:

A dostáváme se k metodám, které opravdu fungují. Ale musíte si koupit přístroje, jež zkrátka něco stojí. Příslibem budiž to, že se o nežádoucí chloupky nebudete muset starat víc než měsíc – většinou i šest týdnů – tedy podle toho, zda jste světlý nebo tmavý typ.

 

Jak funguje epilátor

Nejrozšířenějším druhem jsou epilátory. I těch je ale několik druhů. Pinzetové, které vytrhávají, nebo i kombinované, jež pokožku masírují a odstraňují z ní odumřelé kožní buňky. „Jsou to skutečně hodně kvalitní metody, které vydrží. Dnes už jsou v prodeji velmi kvalitní přístroje, navíc dobře zafungují právě na velké ploše nohou,“ doplňuje dermatoložka. Klasické epilátory fungují na principu pinzet – čím je jich víc, tím je oholení rychlejší a míň bolestivé. Nevýhodou je, že až budete chtít epilátory znovu použít, musíte mít chloupky trochu odrostlé, aby je pinzety mohly uchopit a vytrhnout. Většinou je musíte nechat dorůst do délky, kdy už vám, hlavně v létě, bude cukat ruka při pohledu na klasickou žiletku. Epilátory jsou ale vhodné téměř pro všechny typy pokožky, některé ženy mohou bojovat s menším podrážděním po „trhání“.

Domácí epilace a depilace s dermatologem


Epilace formou laseru

Méně bolesti, vyšší cena a efektivita. To, co dříve bylo jen v salonech, teď může mít v koupelně každá. Takzvaná fotoepilace laserem neboli pulzní světlo. Výsledky této epilace jsou vidět už po prvním použití, kdy paprsek cílí na vlasové cibulky. Snad jediná metoda epilace, která nebolí, což je zásadní pro mnoho žen. Nevýhody? Citlivá pokožka může být po laseru podrážděná, jako kdyby byla spálená. Navíc příliš dobře nezabírá na světlé jemné chloupky.

Domácí epilace a depilace s dermatologem


Když to bolí, pálí…

Pokud pak máte po epilaci pocit, že vám nohy žhnou, můžete si trochu ulevit. „Je možné použít různé chladivé gely, třeba s aloe vera nebo ty, které obsahují panthenol,“ ukončuje diskuzi MUDr. Kykalová. A vlastně ještě něco: upozorňuje na to, že hygiena je i tady na prvním místě. Nejen žádné staré žiletky a už vůbec ne ty už použité někým jiným, ale je potřeba i správně udržovat epilátory! Každý to má jinak, ale návod v krabičce vždycky najdete.

Tak vzhůru do léta s hebkými nožkami!

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Prim. MUDr. Karolína Kykalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Prim. MUDr. Karolína Kykalová
Hlavní lékařka dermatologie, korektivní dermatolog, Klinika Esthesia
26
"Odvaha vás vyšle na cestu a pokora vám ukáže cíl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít