Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 mýtů o opalovacích přípravcích: Kterým věříte vy?

5 mýtů o opalovacích přípravcích: Kterým věříte vy?

5 mýtů o opalovacích přípravcích: Kterým věříte vy?

2. června 2020 od Jana Kantorová

2. června 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Kolem opalování stále koluje několik omylů, které mohou způsobit, že se nepěkně spálíte. Rozhodli jsme se proto vyvrátit nejčastější mýty, které se týkají opalovacích přípravků.


1. Voděodolné přípravky fungují celý den 

Možná máte pocit, že voděodolnými opalováky se dá jednou namazat a vydrží celý den i při koupání? „Tohle je mylný dojem, kvůli kterému se můžete dočkat spálení pokožky. Označení voděodolný znamená, že daný krém chrání kůži omezenou dobu během koupání, ale jeho účinky se po něm mění. Ochranná vrstva se totiž poměrně rychle smývá,“ říká dermatoložka Martina Jírová. Mezi základní pravidla bezpečného opalování patří to, že po každém koupání je dobré opalovací krém nanést znovu, a to i v případě, že se hodně zpotíte.
Tip redakce:
Jako voděodolnou ochranu vyzkoušejte například
Garnier Ambre Solaire Opalovací mléko OF 30 (koupit v e-shopu) nebo Nubian Olej na opalování SPF 20 (koupit v e-shopu).


2. Krém z loňska mi vystačí 

Pokud jste byli na zimní dovolené na horách, opalovací přípravek pravděpodobně použít můžete – protřepte jej, vymáčkněte trochu do dlaně a sledujte jeho barvu, vůni a konzistenci. Pokud se něco z toho změnilo, už ho nepoužívejte. Opalovací přípravky mají na sobě zpravidla uvedeno datum trvanlivosti (expirace). Pokud se pohybujeme v době trvanlivosti, je důležitý také symbol krabičky nebo kelímku s krémem, v němž je uvedeno číslo. „To udává počet měsíců od otevření, kdy je možné opalovací mléko použít. Obvykle bývá u opalovacích přípravků 6-12 měsíců, proto je po zimní dovolené možné přípravek ještě použít, ale ten z loňského léta už nemá potřebné ochranné vlastnosti,“ varuje odbornice. 
Tip redakce:
Dávejte si pozor i při skladování přípravků. Měly by být uchovávány v neprůsvitné nádobě při teplotě do 25 °C. Pokud tedy máte opalovací krém z loňska, který s vámi strávil dovolenou na pláži, na pokožku si ho nenanášejte. Použít ho ale můžete třeba na promazání suchých pat.


3. Krém stačí používat jen u vody 

Používání opalovacích krémů je jeden z nejbezpečnějších způsobů, jak chránit pokožku před slunečními paprsky. Zrádné může být i sluníčko ve městě. Je tak lepší pravidelně používat krémy s ochranným faktorem i ve dnech, kdy strávíte venku třeba jen krátkou dobu cestou do práce. Dobré je nanést krém minimálně 30 minut před tím, než vyjdete ven, abyste dosáhli maximální ochrany. Během dne tak hlavně myslete na ochranu pleti obličeje a rtů. Hodit by se vám tak mohl například NIVEA Sun Pleťový krém na opalování proti vráskám Q10 OF 50 (koupit v e-shopu) nebo Helios Herb Balzám na rty sluneční ochrana OF 30 (koupit v e-shopu).


4. Opalovací krém stačí namazat jen jednou 

To určitě nestačí. Aby přípravek opravdu chránil a nedošlo ke spálení pokožky, nemůžete se ráno namazat a doufat, že vás ochrání až do večera. Je potřeba ho používat v dostatečném množství a několikrát denně. Ochrana se totiž i snižuje úměrně míře, jak moc se potíme. Přibližně 6 čajových lžiček (asi 35 g) pokryje celé tělo dospělého člověka. Při dlouhodobém vystavení pokožky na slunci je potřeba namazání zhruba každé dvě hodiny opakovat, a to po každém koupání nebo otření ručníkem. A po návratu domů nezapomeňte použít také přípravek po opalování, který pokožku zklidní, například takovým, který obsahuje Aloe vera.

Ve sprše můžete použít Helios Herb Chladivý sprchový gel po opalování (koupit v e-shopu) a poté pokožku namazat Helios Herb Sprejem po opalování s Aloe vera a D-panthenolem (koupit v e-shopu).

 

5. Ochranné faktory se sčítají

Tak to určitě není pravda. Když použijete dvě desítky, rozhodně to neznamená, že máte na těle dvacítku. „Ochranný faktor určuje míru slunečních paprsků, kterou krém propustí. A platí, že čím vyšší číslo, tím větší ochrana,“ vysvětluje dermatoložka. Kdybychom si to ukázali na příkladu, znamená to, že OF 10 zablokuje zhruba 90 % paprsků a desetkrát prodlouží dobu, kterou můžete strávit na slunci. U OF 30 jde o necelých 97 % a u OF 50 o 98 % paprsků, které k vaší kůži po určitou dobu nepustí.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít