Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pomoc - spálila jsem se! Pomůže panthenol nebo jogurt?

Pomoc - spálila jsem se! Pomůže panthenol nebo jogurt?

Pomoc - spálila jsem se! Pomůže panthenol nebo jogurt?

6. července 2018 od Helena Hladíková

6. července 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Co dělat, když už to se sluněním opravdu přepísknete? Bez opalování si sice letní období snad ani nelze představit, ale nadměrné vystavování se slunečním paprskům nevěstí pro kůži nic dobrého. Máme pár rád pro první pomoc, když se opravdu spálíte.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Velmi záleží na vašem fototypu i na intenzitě a rozsahu spálení, ale v každém případě platí, že veškeré spáleniny urychlují stárnutí pokožky a zvyšují riziko vzniku nádorových onemocnění kůže. Ta má totiž velice dobrého „pamatováka“, a jakmile při opalování pokožky jednou dojde k poškození buněk, jde o nevratnou záležitost. Rozlišují se tři stupně závažnosti spálenin:

stupně spálení
  1. stupeň: mírné spálení – pokožka je růžová až mírně zčervenalá, bolestivá na dotek, ale při správném ošetření zhnědne; měla by postačit vhodná domácí péče
  2. stupeň: střední spálení  – kůže je zčervenalá, tvoří se drobné puchýřky a dochází k odlupování; raději se vydejte k lékaři
  3. stupeň: těžké spálení – pokožka je výrazně zrudlá, tvoří se velké puchýře, přidává se dehydratace, bolesti hlavy, zvracení apod.; ihned volejte sanitku!
Spálení se někdy projeví až za několik hodin a určitě není radno podceňovat ani sebemenší začervenání. Pokožku proto v každém případě co nejdříve a zároveň správně ošetřete. Víte ale, jak na to?

péče o spálenou pokožku

Chlazení na prvním místě

Pokud i přes to, že jste se snažili dodržet všechna pravidla bezpečného opalování, dojde ke spálení, rozhodně nenechávejte kůži jen tak napospas svému osudu, právě naopak. Věnujte jejímu ošetření dostatek času a myslete na několik důležitých zásad:
  • Spálená místa chlaďte studenou nebo vlažnou vodou. Nepoužívejte horkou, obsažený chlór by poranění ještě zhoršil. Dobře vám udělá sprchování i koupel, ale určitě se při tom vyhněte všem sprchovým gelům, koupelovým pěnám, vonným olejům a dalším přípravkům, které by mohly kůži podráždit.
  • Snažte se spálená místa ochránit před dalším pobytem na slunci. Pokud to jde, jděte domů, nebo se alespoň namažte krémem na opalování s faktorem minimálně 30 a zakryjte poraněné oblasti oblečením.
  • Hodně pijte, a to především čistou vodu, abyste zabránili dehydrataci. Zapomeňte na alkohol, ten by váš organismus ještě více dehydratoval.
  • Přikládejte chladivé obklady a dopřejte si klid na lůžku.
  • Aplikujte přípravky s obsahem panthenolu, který zklidňuje, chladí a urychluje obnovu poškozených kožních tkání.
  • V dalších dnech se vhodně oblékejte, aby vás oblečení nijak neškrtilo, neřezalo apod.
  • Kůže poškozená sluncem může být rovněž citlivá na různé kosmetické ingredience, a to i v přípravcích, které běžně používáte. Volte proto alespoň na čas výrobky pro jemnou, citlivou pleť, ličte se raději jen minimálně a úplně vynechejte peelingy, pleťové masky apod.

přírodní produkty pečující o spálenou pokožkuCo dalšího vám pomůže?

Kromě již zmíněného panthenolu můžete sáhnout i po dalších pomocnících, které dokážou pokožku regenerovat a zmírnit její podráždění. Výborně funguje třeba aloe vera, přípravky s vitaminem E, rakytníkovým olejem, ceramidy, propolisem či bambuckým máslem. Nebojte se sáhnout také do domácích zásob a vezměte si na pomoc obyčejnou okurku, tvaroh, jogurt nebo zakysanou smetanu - stačí aplikovat na pokožku. Připravit si můžete obklady z odvaru heřmánkového či zeleného čaje, vykoupat se v ovesné koupeli anebo vyzkoušet octový roztok.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít