Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 tipy, jak neškodit myčce

3 tipy, jak neškodit myčce

3 tipy, jak neškodit myčce

6. ledna 2023 od Lenka Knápková

6. ledna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Myčka je dnes součástí každé domácnosti a to, že ji máme k dispozici, bereme zcela automaticky. Abyste však své myčce neškodili a vydržela vám mnoho let, je potřeba dodržovat jednoduché zásady. Co tedy dělat, abyste své myčce neškodili?

1. Pečujte o svou myčku

Tím, že budete o myčku pečovat, prodloužíte její životnost. Jednou za měsíc svou myčku zkontrolujte, umyjte ostřikovací rameno vlhkým hadříkem, vyčistěte zanesený filtr, odstraňte zbytky jídla u výlevky. Jednou za 3 měsíce myčku vyčistěte. Do prázdné myčky umístěte čistič a postupujte dle návodu na lahvičce. Zkuste třeba  Q-Power Čistič myčky (koupit v e-shopu), který odstraní nejen mastnotu, ale i vodní kámen. Také nezapomínejte zkontrolovat zásobníky na leštidlo a sůl. Použijte třeba Finish Sůl do myčky (koupit v e-shopu) a SOMAT leštidlo (koupit v e-shopu). Na čištění myčky nikdy nepoužívejte přípravky s příměsí chloru či bělidla a ideálně ani žádné abrazivní prostředky, jako jsou prášek, drátěnky nebo molitanové houby s drsným povrchem.
Tip redakce:
Preventivně používejte tablety do myčky  
SOMAT Čistič myčky v tabletách Anti-Limescale (koupit v e-shopu), které jsou vhodné pro pravidelnou údržbu myčky. Jednoduše tabletu vložte 1x za měsíc do myčky napleněné nádobím a nechte proběhnout mycí cyklus. Nejenže se vám umyje nádobí, ale zároveň vyčistí také myčku.

2. Používejte vhodné mycí prostředky do myčky

Přípravek na mytí volte uvážlivě, záleží na tom, jak plnou máte myčku a jak moc je nádobí znečištěné. Pokud nebudete používat správné mycí prostředky ve správném dávkování, budete si myčku zbytečně zanášet a na nádobí budou ulpívat zbytky jak mycích prostředků, tak jídla. Jak tedy prostředky vybírat a využít myčku ve svůj prospěch?
  • KLASICKÉ TABLETY DO MYČKY
Jsou velmi oblíbené pro snadné dávkování a multifunkčnost. Často mají různé příměsi, jako je leštidlo a sůl. Doporučujeme Somat All in 1 Extra tablety do myčky (koupit v e-shopu), které myjí šetrně a můžete je používat na všechny druhy nádobí. All in 1 tablety obsahují leštidlo a sůl, díky kterým bude nádobí bez skvrn.
  • GELOVÉ KAPSLE DO MYČKY
Jsou alternativou ke klasickým tabletám. Rychle se rozpouštějí díky speciálnímu obalu a myjí nádobí účinně jako gel a také šetrně. Jar Platinum All In One Kapsle do automatické myčky nádobí Lemon (koupit v e-shopu) mají vylepšené složení a pomohou vyčistit i mastný filtr myčky.
  • TEKUTÝ MYCÍ PROSTŘEDEK 
​Stejně jako prášek se tekutý prostředek dávkuje dle potřeby. Díky své konzistenci se dobře rozpouští a nezanechává zbytky v myčce ani na nádobí. Oproti prášku je šetrnější. Zkuste Finish All in 1 Max Shine & Protect gel do myčky nádobí (koupit v e-shopu), který je účinný i při krátkých mycích cyklech a nižší teplotě.
  • PRÁŠEK DO MYČKY
Je vhodný na velmi znečištěné nádobí, můžete si upravit libovolně dávkování a poradí si s připečenými pekáči či hrnci. Nehodí se na křehké sklo a nádobí. Zkuste Finish Classic Prášek do myčky nádobí Lemon Sparkle (koupit v e-shopu) s vůní citronu.

3. Skládejte nádobí chytře

Každý máme svůj systém na skládání nádobí do myčky a často je tato činnost předmětem hádek v rodině.

Jak tedy správně naplnit myčku špinavým nádobím?
  • Do horního koše ukládejte skleničky, hrnky – dnem vzhůru.
  • Malé talířky uložte do svislého stojanu. Do tohoto koše umístěte též všechny plastové předměty, protože teplo vychází ze spodní části myčky a může deformovat plasty (pozor, ne každý plast je vhodný do myčky, sledujte označení). Patří sem i vařečky, naběračky, nože a jiné větší pomůcky.
  • Spodní koš je na uložení hrnců, pánví, velkých mís, podnosů, pekáčů, desek na krájení a talířů. Příbory ukládejte do speciálního košíku rukojetí dolů. Výjimkou jsou nože, které otočte ostrou částí dolů, abyste se při vybírání neporanili.

Chyby při skládání myčky:

  • Přetížení myčky – příliš mnoho nádobí
  • Zablokování ostřikovacího ramene
  • Velké zbytky jídla na talířích
  • Neukládáte nádobí, zejména talíře, v jednom směru

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít