Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 4 tipy, jak prodloužit životnost vaší myčce

4 tipy, jak prodloužit životnost vaší myčce

4 tipy, jak prodloužit životnost vaší myčce

21. října 2021 od Nina Vránová

21. října 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Je to jeden z nejmodernějších pomocníků, kteří vám šetří čas a možná i peníze. Co dělat, aby vaše myčka fungovala, jak má, a vydržela vám dlouho a bez nehod?

1. Důležité je správně plnit

Už samotné skládání nádobí do myčky vyvolává v rodinách výměny názorů. Pravidlo číslo jedna: myčky mají umožnit umýt co nejvíce nádobí co nejlepším způsobem. Důležité je tedy skládat stejný typ nádobí k sobě. Do horní části myčky patří křehčí kusy, jako skleničky, hrnky nebo misky, dole mají své místo hrnce a talíře. Pro příbory je určen buď speciální rošt, nebo koš. Hlídejte, aby se nádobí vzájemně dotýkalo co nejméně. Ideálně vůbec. Celý vtip dobře umytého nádobí je v tom, že čisticí ramena musejí být natolik volná a myčka nepřeplněná, aby mohla posílat proudy vody do obou pater myčky. Jedině tak z ní vytáhnete čisté nádobí.  K tomu, aby bylo nádobí čisté, je samozřejmě vhodné použít kvalitní přípravky do myčky.

Nechcete-li nic řešit, a přitom se chcete spolehnout na bezchybný výsledek, vybírejte z tablet typu All-in-1 nebo vše v jednom, jako jsou například Somat Excellence Kapsle do myčky 4 v 1 (koupit v e-shopu) nebo vysoce účinné Jar Platinum Kapsle do myčky Lemon (koupit v e-shopu).

2. Zbytky do myčky nepatří

Dnešní šikovné myčky si poradí i s velmi špinavým nádobím. Nejsou ale odpadkovým košem, takže předtím, než do myčky dáte talíře, hrnce nebo další nádobí, zbytky odstraňte. Zvláště, pokud jde o zbytky jídla, kosti nebo různá zrníčka. V myčce zbytečně zanášejí filtry. Stejně tak není dobré na nádobí ponechávat zbytky kyselých potravin. V kombinaci s vodou mohou reagovat a způsobit uvnitř myčky korozi.  Zhruba jednou týdně  vyjměte filtr a pořádně ho propláchněte vodou. Pokud je hodně zanesený, omyjte ho houbičkou Q-Home Ekologická houbička na nádobí (koupit v e-shopu)  , ideálně s prostředkem na nádobí Q-Power Na nádobí citrón (koupit v e-shopu, který filtr rovnou odmastí. 

3. I myčka potřebuje očistu

Myčka vám  umyje nádobí dočista. I ona ale potřebuje vyčistit. Jednou měsíčně můžete do prostoru na tablety vložit speciální kapsli Finish Kapsle na čištění myčky (koupit v e-shopu), která pomůže čistit myčku při běžném procesu mytí. To znamená, že nemusíte pouštět extra mycí program. Jednou za 2–3 měsíce je dobré vyčistit myčku bez nádobí, v tom případě použijte klasický čistič myčky  Q-Power Čistič myčky  (koupit v e-shopu), který pomůže vyčistit jak vnitřek myčky, tak trubky, trysky nebo filtr, a zbavit myčku nečistot. Pravidelnou údržbou navíc také zařídíte optimální spotřebu vody i energie a také lepší výsledky mytí.

4. Myslete na vodní kámen

Pokud víte, že máte doma tvrdou  vodu, pak všechny vaše spotřebiče, včetně myčky, potřebují  speciální péči, která se týká vodního kamene. Není to neřešitelný problém. Jeho odstranění navíc pomůže prodloužit životnost domácího pomocníka a udrží jej tak v optimální kondici. V první řadě začněte používat sůl do myčky. Ta změkčuje vodu tím, že přitahuje jemné částice hořčíku a vápníku a brání jejich usazování na nádobí, sklenicích nebo částech myčky. Vyzkoušejte třeba Q-Power Sůl do myčky (koupit v e-shopu), jež pečuje o nádobí i o myčku a zabrání usazování vodního kamene.
Pokud už se vám  vodní kámen usadil, pak vsaďte na  AVA odstraňovač vodního kamene tekutý na spotřebiče (koupit v e-shopu), obsah nádoby nalijte do prázdného přístroje a spusťte hlavní program při teplotě 50–60 stupňů Celsia. Jakmile myčka dosáhne požadované teploty,  alespoň na půl hodiny ji vypněte a teprve pak nechte domýt.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít