Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 geniálních tipů na mytí nádobí v myčce

5 geniálních tipů na mytí nádobí v myčce

5 geniálních tipů na mytí nádobí v myčce

5. ledna 2021 od Eva Šarfová

5. ledna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Myčka nám péči o domácnost hodně usnadňuje, protože šetří náš čas i energii. Aby nádobí zářilo čistotou a myčka vám dlouho sloužila, chce to dodržovat pár pravidel.
Můžete mít sebelepší myčku, ale když o ni dobře nepečujete a nádobí do ní házíte, jak vás zrovna napadne, mohou vás zaskočit zbytky jídla na talířích, zápach nebo rez na příborech. Navíc vždycky je co zlepšovat. Jaké zásady se tedy vyplatí dodržovat, pokud jde o mytí nádobí v myčce?

1. Správně skládejte

  • Větší kusy nádobí patří vždy dolů, drobné nádobí včetně hrnků a skleniček do horního patra.
  • Talíře je lepší uložit tak, aby byly, pokud možno, dále od sebe. Nebo alespoň prostřídejte dezertní talířky s velkými mělkými talíři.
  • Ještě než myčku zapnete, měli byste se vždy ujistit, jestli se mohou mycí ramena volně otáčet a nezadrhávají se.
  • Pozor také na vyšší hrnce. Raději je umístěte do zadní části spodního patra, aby nezakrývaly zásobník na mycí prostředek a nebránily jeho dávkování.
  • V horní zásuvce je méně intenzivní teplo než ve spodní části myčky. Proto právě sem ukládejte plastové předměty
  • Než myčku pustíte, zatřeste opatrně oběma zásuvkami, aby se jednotlivé kousky nádobí mohly usadit na místě a nerozbily se například skleničky.
Správně skládejte nádobí do myčky
Tip redakce:
Do myčky nikdy nedávejte ostré nože, dřevěná prkénka ani ručně malovanou keramiku. Tyto kousky myjte ručně, třeba za použití
Jar Lemon Tekutého Prostředku na mytí nádobí (koupit v e-shopu). Je vysoce koncentrovaný, takže jediná kapka umyje spoustu nádobí.

2. Odstraňte zbytky

Než vložíte nádobí do myčky, seškrábejte z něj zbytky jídla. Na to dejte pozor, zejména pokud jste měli k obědu špenát nebo zelí. Jemné kousky těchto potravin by se mohly rozptýlit po celém vnitřním prostoru myčky a ulpět na ostatních kusech nádobí. Zbavit se zbytků jídla je důležité také proto, aby vám neucpaly filtr myčky a nebyly tak zdrojem nepříjemného zápachu.

3. Myčku nezapomeňte čistit

Kromě zbytků jídla se v myčce usazují také mastnota a vodní kámen, což má vliv na její funkčnost. Pokud byste ji nečistili, myčka by začala zapáchat a zaznamenali byste i zhoršenou kvalitu mytí. Zhruba jednou týdně proto vyjměte filtr a opláchněte jej pod tekoucí vodou. Případně jej vyčistěte houbičkou na nádobí. Doma se určitě vyplatí mít jejich zásobu. Pořiďte si třeba Tip Line Houbičky na nádobí 10 ks (koupit v e-shopu).
Myčku nezapomeňte čistit
Zároveň přihoďte jednou měsíčně přímo do prostoru myčky při dalším mytí kapsli čisticího prostředku Somat Čistič myčky (koupit v e-shopu). Bez obav ji můžete použít při běžném procesu mytí, nemusíte tedy spouštět extra mycí program s prázdnou myčkou. Nicméně jednou za 2-3 měsíce je dobré myčku vyčistit klasickým čističem bez nádobí, například Finish Čističem myčky (koupit v e-shopu), který ji zbaví mastnoty a vodního kamene v celém vnitřku, ale i v trysce či potrubí.

TIP: Velký výběr prostředků na mytí nádobí a péči o myčku můžete pohodlně koupit také na e-shopu Teta drogerie (koupit v e-shopu).

4. Myjte chytře

Pokud si nejste jistí, jaké mycí prostředky používat a jak je správně dávkovat, dejte přednost multifunkčním tabletám. Skvělé jsou například Q-power Multiactive Brilliance tablety do myčky (koupit v e-shopu), které čistí důkladně a efektivně, mají v sobě funkci leštidla a soli a rychle se rozpouštějí.  Dokonale čisté a zářivě lesklé zanechají nádobí i Finish Powerball Quantum Ultimate tablety do myčky nádobí (koupit v e-shopu), které zbaví nádobí i zaschlé špíny a nečistot. Pokud se vám stává, že se někdy tableta vašeho prostředku nerozpustí dokonale, nedávejte ji do zásobníku, ale vložte ji přímo do prostoru myčky. Pokud nepoužíváte multifunkční tablety, ale běžný mycí prostředek, pamatujte na to, že je třeba do zásobníku myčky doplnit také leštidlo a sůl
Myjte chytře

5. Hned neotvírejte

Také máte tendenci pootevřít dvířka myčky hned, jak zazní signál konce mycího programu? V dobré víře, že nádobí rychle oschne, děláte chybu. Nechte myčku po domytí ještě zhruba 20 minut bez povšimnutí. Když ji totiž otevřete okamžitě, unikne z ní spousta horké páry, která se usadí na kuchyňském nábytku a dlouhodobě může způsobovat bobtnání dřeva. Pokud vás tlačí čas, otevřete dvířka úplně a současně v kuchyni ihned vyvětrejte

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít