Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zdravé zuby během mateřství? Jde to!

Zdravé zuby během mateřství? Jde to!

Zdravé zuby během mateřství? Jde to!

24. března 2019 od Eva Suchomelová

24. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Nikola Sokolová, DiS.

Za každé dítě jeden zub. Také si to myslíte? Ale není tomu tak. Co vám pomůže zachovat si zuby zdravé a krásné i během těhotenství, po porodu a při kojení, jsme zjišťovali u dentální hygienistky Nikoly Sokolové, DiS.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tři zásady pro zdravé zuby

Těhotenství je sice samo o sobě „jiný stav“, ale nemusí nutně znamenat ztrátu zubů. Úsloví „co dítě, to jeden zub“, které se traduje, není rozhodně pravidlem. „To vůbec tak nemusí (a nemělo by) být,“ potvrzuje Nikola Sokolová z Dentální kliniky Jan Stuchlík. „Pokud žena zuby správně čistí, pravidelně navštěvuje dentální hygienistku a zubního lékaře a také se správně stravuje, vše by mělo být v pořádku.“ Pokud si tedy chcete zachovat krásu a zdraví svých zubů, jsou pro vás důležité tyto tři body:
  • pravidelná, pečlivá a správná zubní hygiena,
  • preventivní návštěvy u dentisty a zubní hygienistky: podle Nikoly Sokolové byste měla navštívit během těhotenství zubaře 2x, dentální hygienistku i 3x,
  • vyvážená strava: tu nastávající mamince doporučí její ošetřující lékař, protože musí být komplexní pro vývoj plodu i pro její vlastní tělo.


Chraňte dásně před plakem

Měnící se hladiny hormonů během těhotenství způsobují, že jsou dásně mnohem citlivější vůči škodlivému plaku. Pokud měla maminka problémy s počínající paradontózou již dřív, rozhodně by měla dbát zvýšené péče o zuby, především je velmi důkladně čistit. Zapojte nejen kvalitní zubní kartáček, ale také mezizubní kartáčky, případně i jednosvazkové kartáčky pro pečlivou večerní hygienu. V opačném případě riskuje, že se problém s dásněmi prohloubí a ovlivní negativně i stav plodu. Parodontální bakterie se mohou dostat krevním řečištěm až k plodu a v jeho těle vyvolávat zánětlivé reakce. Ty jsou pro plod velkou stresovou zátěží. Ale i v případě, že jste nikdy problémy s dásněmi neměly, zvyšte svoji péči o zuby a čistěte je každý den poctivě.

čištění zubů

Ach, ty ranní nevolnosti

S čištěním souvisí další potíž, a tou je, zvlášť v prvním trimestru, zvracení. Pokud je časté, žaludeční kyselina může mírně naleptávat zubní sklovinu. Je pak potřeba zuby pokaždé nejdříve pořadně vypláchnout, čímž se zneutralizuje sklovina naleptaná kyselinou, aby se předešlo jejímu poškození. Později si lze zuby vyčistit.. „Se zvracením je spojeno i to, že ženy hůře čistí stoličky, protože to v nich vyvolává pocit na zvracení, a zhoršuje se tedy každodenní ústní hygiena,“ podotýká ze zkušenosti dentální hygienistka. Vydržte a neustávejte v čištění. Jen tak zabráníte škodám. Ideální je čistit chrup po každém jídle, ale rozhodně 2x denně – ráno a večer.


Doplňky stravy: Ano, či ne?

Mnohé ženy v těhotenství řeší, jaké vitaminové doplňky by měly brát, ať už pro zdraví svého miminka, nebo pro sebe. Potřebují něco takového i vaše zuby? Z hlediska zdraví zubů nejsou žádné preparáty a doplňky stravy potřeba, uklidňuje Nikola Sokolová. „Důležitá je samozřejmě zdravá a vyvážená strava, jakou nastávající mamince doporučí i její ošetřující lékař, ale jinak zdraví zubů spočívá ve správném čištění a v prevenci.“

strava

Tomuhle se v těhotenství vyhněte!

Je několik věcí, kterým by maminky neměly v těhotenství své zuby vystavovat, pokud jim nechtějí ublížit. Jejich dásně jsou citlivé, mají tendenci otékat a více krvácet, proto není dobré:
  • bělení zubů,
  • používání tvrdých zubních kartáčků,
  • užívání alkoholu ani přípravků s alkoholem: zde především ústní vody s alkoholem či třeba dezinfekční přípravky s alkoholem,
  • přemíra cukru v potravinách i v nápojích: poškozují při delším pobytu v ústech zubní sklovinu a podporují množení zubního plaku, který ohrožuje dásně.

u zubařePo porodu: Najděte si na své zuby čas

Jakmile přijde miminko na svět a hlavně když se s ním maminka vrátí z porodnice, začíná ten pravý kolotoč. Spousta povinností, málo spánku, fyzická i psychická únava – to všechno způsobuje, že maminka na sebe začne zapomínat. Ale i kdybyste se přestala líčit, krémovat, lakovat si nehty, či byste se zapomněla dokonce učesat, na své zuby nezapomínejte. „Ženy v těhotenství a zejména po porodu mají tendenci méně se o sebe starat, s čímž souvisí i to, že se zhorší také každodenní ústní hygiena. Často i přestávají používat mezizubní kartáčky,“ konstatuje expertka na zdravé zuby. „Doporučuji proto soustředit se na správné čištění – já osobně doporučuji čistit zuby ještě poctivěji než dosud.“ Víc než na výběr zubní pasty se spíš soustřeďte na výběr kvalitního zubního kartáčku a zaměřte se na perfektní vyčištění všech plošek každého zubu.

A jaké zkušenosti s péčí o zuby máte vy?
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Nikola Sokolová, DiS.

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Nikola Sokolová, DiS.
Dentální hygienistka
325
"Zuby jsou vizitkou člověka."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít