Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Vše důležité o výživě pleti

Vše důležité o výživě pleti

Vše důležité o výživě pleti

1. března 2018 od Karolína Hornová

1. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Správná výživa pleti dokáže významně oddálit tvorbu vrásek i ztrátu pevných kontur obličeje. Objevte krémy, séra a masky s koktejlem látek, které vám i po třicítce zajistí zdravím zářící a pevnou pleť.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kdy začít s výživou pleti?

Ne nadarmo někteří výrobci pro snadnou orientaci označují své krémy věkem, ve kterém byste je měla používat. Zatímco po dvacítce se řeší především dostatečná hydratace, která zamezí tvorbě prvních vrásek či oddálí jejich výskyt, po třicítce už se sahá po silně hydratačních krémech s přidanými výživnými látkami a sérech proti vráskám.

Po čtyřicítce se pozornost na péči o pleť soustředí ještě více. Kromě hydratace a boje proti vráskám se setkáte i s problematikou hloubkové výživy, zpevnění a posílení pleti. Po čtyřicítce a pak především po menopauze ztrácí pleť elasticitu, ztenčuje se, a vrásky se tak stávají viditelnějšími. Na kontury obličeje působí gravitace a poklesávají.

Ale i tyto procesy můžete zpomalit nebo zastavit. Prvním krokem by mělo být rozloučení s obyčejným oblíbeným krémem, který používáte již od dvaceti let, a pak byste měla začít s cílenou péčí, jež zralejší pleť posílí, vyživí a dodá jí látky, díky kterým bude vypadat mladší a zdravější. Na správnou péči nezapomínejte ani v případě, že jste se rozhodla o péči pod vedením estetického dermatologa nebo plastického chirurga. Správná kosmetická péče efekt estetického zákroku podpoří.
hydratace pleti

Jaké látky vyživují pleť?

Čas pro výživnou péči o pleť přichází kolem čtyřicítky. Záleží ale i na typu vaší pleti. Pokud je velmi suchá, je i náchylná k dřívější tvorbě vrásek, a tudíž si výživnou péči zaslouží dříve. Základem je samozřejmě pleťový krém. Na poličce by vám ale už neměla chybět ani cílená péče v podobě séra a měli byste si zvyknout pravidelně používat masku.


Výživné krémy obsahují kromě hydratačních složek také:

  • Pleti přirozené zdravé tuky, které posilují ochrannou bariéru a zabraňují dehydrataci pleti: jde především o nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly a lipidy.
  • Uvnitř pleti pak bojují s jejím stárnutím antioxidanty, jež posilují imunitu buněk. Mezi nejznámější patří koenzym Q10 a retinol.
  • Důležité jsou i látky, které obnovují a udržují strukturu buněk, a tím i celého podkožního vaziva a jeho pružnost. To už musíme trošku zabrousit do chemie: buněčnou strukturu obnovují a hydrataci udržují peptidy, proti rozkladu bílkovin bojují aminokyseliny (např. karnosin). Poškození struktury kůže (vzniklé věkem, ale i UV zářením) redukuje také vitamin E.
  • Proti vráskám a pro výživu pleti a obnovení jejích struktur a kontur jsou velmi vhodné i krémy s kaviárem, kosmetika s kozím mlékem či intenzivní výživné textilní masky.

aplikace pleťového krémuVýživa pleti zevnitř

Kromě krémů je pro výživu pleti stěžejní i strava a její doplňky. Vitaminy jsou látky, kterými pleti prospějete v jakémkoli věku. S přibývajícími léty se ale v těle hromadí stále více škodlivin (vlivem nezdravé životosprávy, životem ve městě, ale i tím, že tělo není schopno se látek zbavovat tak rychle jako dříve). Projevuje se to samozřejmě i na pleti, která pomaleji regeneruje: rychleji se unaví, nemá tak svěží, narůžovělou barvu, déle se dostává třeba ze „šoku“ po večírku.

Většina vitaminů, které jsou pro krásnou a vyživenou pleť stěžejní, patří mezi tzv. antioxidanty, jež bojují proti volným radikálům, a tedy proti oxidaci pleti a posilují její imunitu a odolnost. Z vitaminů je to A (především jako beta-karoten = provitamin A), vitaminy skupiny B, C a E. Z minerálů je pak zásadní zinek nebo selen. Hledejte je nejen v krémech, ale pro výživu pleti zevnitř i v potravinách.

vitaminy pro pleť

Podpořte pružnost pleti

Pleť s postupujícím věkem ztrácí pružnost kvůli úbytku kolagenu. Je to tím, že už není schopná vyrobit tolik kolagenu a elastinu jako zamlada. Tento proces startuje už před třicítkou. Nelze ho zastavit, ale můžete tvorbu kolagenu podpořit správnou výživou. Základním „výrobním materiálem“ kolagenu jsou proteiny neboli bílkoviny, které zároveň podporují i správnou tvorbu svalů. Nezapomeňte se po cvičení odměnit pořádnou dávkou proteinů a zařazovat je ve vyšší míře i do běžného jídelníčku.

Další stěžejní látkou pro výživu pleti jsou mastné kyseliny. Jsou tzv. esenciální, tedy takové, které si tělo nemůže vyrobit samo a musí se mu dodat. Pro výživu pleti jsou – stejně jako vitaminy – nezbytné. Obnovují tkáň v podkoží, podporují elasticitu pokožky a vyživují ztenčenou a suchou pleť. Dělí se do dvou skupin – omega-3, které obsahují především lososovité a treskovité ryby a lněné semínko, a omega-6, jež tělu dodáte konzumací rostlinných olejů, oříšků a semínek.

Tip na závěr:
Nezapomínejte na vodu a
dejte pleti napít. A to nejen pomocí hydratačních krémů, ale i zevnitř. Dostatek vypité vody zajistí správný efekt hydratačních a výživných krémů, ale třeba i ošetření kyselinou hyaluronovou, která vodu v pleti váže.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít