Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Abeceda čisté pleti

Abeceda čisté pleti

Abeceda čisté pleti

7. března 2019 od Helena Hladíková

7. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Toužíte po krásné, zdravě vypadající pleti bez nečistot a nedokonalostí? Základem takové pleti je pravidelné čištění. Provádíte ho ale správně? To a mnohem více se dozvíte v našem malém průvodci světem čištění pleti!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

aAlkohol se často objevuje coby kosmetická složka přípravků na čištění pleti. Pokud ale chcete předejít nadměrnému vysoušení pleti či případnému podráždění, vybírejte raději přípravky bez obsahu této látky.
 


bBio květové vody neboli hydroláty mohou výborně posloužit právě i při čištění a tonizaci pleti, protože zklidňují a celkově působí na kůži velmi blahodárně. Některé hydroláty jsou vhodné pro všechny typy pleti, ale vybírat můžete i zcela konkrétně podle aktuálních potřeb své pleti.


cČištění pleti znamená odstranění nejen nánosu make-upu a líčidel, ale také zbytků krému, potu, mazu, prachu a dalších nečistot, které se na pleť dostávají zvenčí. Je doslova základem péče o všechny typy pleti, neboť bez důkladného vyčištění se účinné látky z krémů, sér apod. nemají šanci dobře vstřebat.

čištění pleti
dDekolt je přesně tou oblastí, na níž se známky předčasného stárnutí kůže objevují nejrychleji. A co si budeme povídat, svraštělá kůže v těchto místech rozhodně nevypadá hezky. Příčina? Nedostatečné čištění a hydratace. Věnujte proto při každodenním čištění pleti pozornost i dekoltu. Vyplatí se to.


eExfoliace neboli odstranění odumřelých kožních buněk by měla patřit k vašemu pravidelnému rituálu péče o pleť. Ale pozor, rozhodně ne tomu dennímu! Blahodárný peeling si dopřávejte 1-2x týdně a nezaměňujte tělový s tím obličejovým, který by měl být vždy co nejjemnější.


gGel na čištění pleti je jedním z několika typů přípravků, jimiž můžete ze své pleti odstranit nečistoty. Hodí se především pro mastnější pleť, které nesvědčí krémové konzistence pleťových mlék, a je třeba u něj dbát i na správnou aplikaci: obličej navlhčete vodou (ne horkou, ale spíše vlažnou), malé množství gelu napěňte v dlaních a naneste na obličej. Důkladně pak opláchněte vodou nebo smyjte navlhčeným tamponkem. Lehké složení a intenzivní hydrataci nabízí například Neutrogena Hydro Boost čisticí gel, který je nekomedogenní a obsahuje kyselinu hyaluronovou.

pleťový gel
hHydratace pleti se omílá stále dokola, ale důvod to má jediný – je pro zdravý vzhled pleti nesmírně důležitá. A myslet byste na to měli už při výběru čisticích přípravků. Zejména majitelky mastné pleti totiž mají tendenci používat výrobky, které pleť během čištění příliš vysušují. Kůže je potom nepříjemně napjatá, stažená, objevují se šupinky a podobně.


chChybovat je sice lidské, ale v péči o pleť se to dlouhodobě rozhodně nevyplácí. A co že tedy patří k těm největším prohřeškům při čištění pleti? Špatný výběr přípravků, čištění jen večer nebo pouze ráno, mechanické dráždění přílišným drhnutím pleti, čištění pomocí vody a mýdla.


jJídelníček se vám možná zdá v tomto případě druhořadý, ale opak je pravdou. Pestrá a vyvážená strava bohatá na vitaminy (zejména vitaminy A, B, C, E), minerály (zvláště zinek, křemík, selen) a antioxidanty přispívá k tomu, aby vaše pleť byla čistá, zdravá a krásná. Pakliže budete jíst nevhodné potraviny, ani sebelepší a sebedražší přípravek na čištění pleti vám nepomůže.


kKartáčky na čištění pleti mohou zefektivnit a zároveň i zpříjemnit celý čisticí proces. Nejen, že dokonale vyčistí, ale zároveň pleť příjemně masírují, což může být zvláště po náročném dni více než žádoucí.



mMasky by rozhodně měly patřit do kosmetické rutiny. Ať už to jsou vyživující, hydratační masky, nebo masky, které čistí pleť a stahují póry. Během pár minut dokážou přinést viditelný účinek. Masky by se měly vybírat podle typu pleti, podle požadovaného výsledku i podle způsobu použití.

maska na obličej
nNevhodně zvolené přípravky dokážou udělat na vaší pleti pěknou neplechu. Vždy se proto při nákupu rozhodujte podle toho, jaký máte typ pleti. Nejste-li si jistí, co přesně vaše pleť potřebuje, zajděte ke kosmetičce na diagnostiku. Tato zdánlivě zbytečná investice se vám bohatě vrátí.


oOči a zejména pleť v jejich okolí vyžadují skutečně velmi jemné zacházení. Pořiďte si proto speciální odličovač určený na tuto oblast a naučte se také správnému postupu: na odličovací tamponek naneste daný přípravek a přiložte ho k očím. Nechte pár sekund působit a poté jemnými pohyby stírejte líčidla směrem odshora dolů. Dokonalé, ale zároveň jemné odstranění nečistot slibuje třeba Ellie Odličovač očních partií s obsahem panthenolu a vitaminu E.

odličování očí
pPleťové mléko je dalším typem produktu na čištění pleti, který by měly využívat zejména ženy se sušší, citlivou pletí. Právě jim vyhovuje ona krémovější konzistence i stimulace mazových žláz při roztírání produktu.



rRanní čištění pleti je stejně důležité jako to večerní, což si mnoho lidí stále neuvědomuje. Přes noc totiž probíhá na pokožce samočisticí proces a ulpí na ní rovněž pot, maz i nečistoty z polštáře. Na správně očištěné pleti navíc bude mnohem lépe držet make-up.


sSměr čištění je rovněž dost podstatná věc, protože jinak si zbytečně vytahujete kolagenová vlákna, kvůli čemuž hrozí povislá pleť a vrásky. Obličej tedy čistěte vždy od středu směrem ven, stejně jako při aplikaci make-upu. Líčidla z očí stírejte jemně seshora dolů, krk a dekolt čistěte naopak směrem od klíčních kostí k bradě.


tTamponky na odličování jsou důležitou součástí procesu čištění pleti. Víte ale, jak je vybírat? U jednorázových se vždy dívejte na složení, měly by být stoprocentně bavlněné. Vyzkoušejte například Hartmann Odličovací tampony, které jsou vyrobeny ze 100% bavlny a mají obšití pro zpevnění svého povrchu. K odlíčení se dají použít i odličovací ubrousky, ale rozhodně ne na denní bázi. Vezměte si je s sebou spíše na cesty nebo do kabelky

Tip redakce:
Pro ty, kterým záleží na životním prostředí, dobře poslouží pratelné odličovací tampony. Vyrábějí se z biobavlny nebo bambusu a díky opakovanému použití s nimi šetříte nejen přírodu, ale i svou peněženku.


bavlněné tamponky na odlíčení
uUcpané póry jsou častou formou nedokonalosti pleti, které se chceme co nejrychleji zbavit. Pomůže v tom právě každodenní čištění, ale zároveň také pravidelné nanášení čisticích pleťových masek a peelingu.



vVoda pleťová by se měla stát pevnou součástí vaší „výzbroje“ na čištění pleti. Používá se jako poslední krok, po odlíčení a vyčištění pleti gelem, pleťovým mlékem či emulzí. Dočistí nečistoty, které jsou rozpustné ve vodě, např. pot. Otestujte třeba Astrid Osvěžující čisticí pleťovou vodu Fresh Skin. Složení je obohaceno o vitamin E, který má silné antioxidační účinky.

Tip redakce:
Víte, jaký je rozdíl mezi pleťovou vodou a tonikem? Pleťová voda obsahuje na rozdíl od tonika malé množství alkoholu, které může nejen u suché pleti způsobovat vysušování. Tonikum je šetrnější, tudíž jej můžete bez obav použít na všechny typy pleti.



zZinek je v péči o čistou a krásnou pleť velmi důležitý, a to zejména, pokud vás trápí různé nedokonalosti či akné. Prozkoumejte tedy složení vybraných čisticích přípravků a zaměřte se na to, zda obsahují právě tento minerál.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít