Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 3 zásadní rady, které zabrání vzniku pigmentových skvrn

3 zásadní rady, které zabrání vzniku pigmentových skvrn

3 zásadní rady, které zabrání vzniku pigmentových skvrn

10. června 2022 od Anna Šťastná

10. června 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Blíží se období, které často naši tvář „ozdobí“ pigmentovými skvrnami. Všichni víme, že slunce hraje při jejich vzniku hlavní roli, ale často mu ještě pomáháme. Takže jak se letos bránit tak, aby to opravdu fungovalo?

1) Ochrana před sluncem = absolutní nutnost

  • V první řadě je dobré si uvědomit, jak zákeřné sluneční paprsky doopravdy jsou. 80 procent viditelných příznaků stárnutí pokožky, jako jsou pihy, pigmentové skvrny, samozřejmě vrásky nebo vysušená kůže, je způsobeno právě UV zářením. Navíc k 75 procentům veškerých poškození kůže dojde ve chvílích, kdy vůbec nejsme na pláži, ale například na procházce, cestou do práce, zkrátka i když jsme „jen na chvíli“ venku, ale dokonce i když sedíme v práci nebo třeba v autě za oknem. I sklo totiž nebezpečné sluneční záření propouští.
  • Počet vrásek a pigmentových skvrn jde ruku v ruce s hodinami strávenými na slunci. Je tedy potřeba chránit se nepřetržitě, opravdu každý den, a to nejen na dovolené. Do svojí ranní rutiny proto zařaďte přípravek obsahující SPF 50. Velmi příjemný je Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced (koupit v e-shopu), který má lehkou texturu, a protože obsahuje kyselinu hyaluronovou, zajistí pleti i dlouhodobou hydrataci.
Tip redakce:
V letních měsících, kdy tělo není schované pod oblečením, je vhodné mazat nohy a ruce alespoň „třicítkou“. Skvělé je
Nivea Sun Opalovací mléko OF 30 (koupit v e-shopu), které chrání, a navíc ještě hydratuje.

 2) Eliminujte podráždění

  • Vznik pigmentových skvrn také urychlí podrážděná pokožka a úplně nejlépe se jim daří, když vám na tváři vyraší nějaký pupínek. Často vznikají také po depilaci chloupků nad horním rtem – vosk totiž spolu s chloupky vezme i částečky svrchní vrstvy pokožky a ta pak zůstane „obnažená“ a citlivá na slunce. Ze stejného důvodu bychom pupínky neměli mačkat. Samozřejmě není v létě vhodné chodit na náročnější zákroky, jako je laser nebo třeba chemický peeling.
 

3) Vyhněte se agresivní chemii

Zvlášť v létě buďte hodně opatrní na kosmetické přípravky obsahující retinol či AHA kyseliny. Pokud víte, že vaší pleti prospívají, používejte je třeba jen každý druhý nebo třetí den a vždy výhradně jen na noc. Slunce by s nimi totiž mohlo nepříjemně zareagovat a vytvořit další tmavý flíček.
 
Tip redakce:
Stejně ovšem mohou fungovat i některé chemické látky obsažené v lécích nebo doplňcích stravy. Každý nový přípravek proto konzultujte s lékařem i z tohoto pohledu a čtěte příbalové letáky
.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít