Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Svačiny – ano, nebo ne, když chcete zhubnout? A co si vlastně dát?

Svačiny – ano, nebo ne, když chcete zhubnout? A co si vlastně dát?

Svačiny – ano, nebo ne, když chcete zhubnout? A co si vlastně dát?

11. dubna 2022 od Petra Lamschová

11. dubna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Co byste si měli nachystat s sebou do práce nebo když máte náročný program, abyste měli po celý den spoustu energie? Svačina může být pro někoho důležitou součástí zdravého jídelníčku, když se chcete zbavit nadbytečných kil. Jak to vlastně s těmi svačinami je, jsme se zeptali výživové specialistky Adély Skoupé.

Jsou svačiny ještě důležité v rámci zdravého stravování?

Ještě před pár lety byly součástí každého zdravého či hubnoucího jídelníčku svačiny. A to minimálně dvě, dopoledne i odpoledne. Jaký trend ohledně svačin panuje nyní?Když pomineme celkovou skladbu denní stravy, svačiny jsou jednou z nejvíce individuálních, a tedy i diskutovaných částí jídelníčku. Zda je zařadit či ne se řídí naším zdravotním stavem, věkem, fyzickým i psychickým zatížením, cílem, ke kterému daným stravováním směřujeme… Pokud je zařadíme, vesměs vždy platí, že by měly být drobným doplněním tří hlavních jídel – cca do 15 % denního kalorického příjmu,“ vysvětluje na úvod Adéla Skoupá. 
 

Pro koho jsou svačiny vůbec vhodné?

Bez svačin se rozhodně neobejdou děti a dospívající mládež, dále také těhotné a kojící ženy. U většiny metabolických onemocnění jsou svačiny spíše na škodu,“ říká odbornice.
 

Co si na svačinu dát?

Asi všichni jsme zažili ten pocit, kdy nám začne okolo jedenácté dopoledne nebo třetí odpoledne kručet v žaludku. Když už si musíte během dne dát malou svačinku, aby se minimalizoval hlad a maximalizovala se produktivita, jsou cukr a rafinované sacharidy špatnou volbou. Tou dobrou je spousta bílkovin, vlákniny a vitaminů, ale také tuků. Nejenže jsou důležité, ale ve všech následujících svačinkách se také vyskytují.

Hledáte inspiraci? 10 tipů, na zdravou svačinu

1. Hruška s kozím sýrem 

Bílkoviny a přírodní cukry spolu s vápníkem pro silné kosti, tak chutná skvělá vyvážená svačinka. Pokud byste si ji chtěli vzít na cesty, pak zkuste sýr zamrazit, bude se vám s ním lépe cestovat.
 

2. Vejce s ricottou a pažitkou 

Vejce uvařte, ricottu našlehejte s nasekanou pažitkou a podávejte jako větší jednohubky. Tato svačinka vám poskytne kvalitní bílkoviny a železo, které vás ochrání před anémií. Obsahuje také vitamin B12, jenž je důležitý pro zdravě fungující nervový systém.

3. Vlašské ořechy posypané skořicí 

Pokud budete mezi ořechy vybírat, zvolte vlašské, protože jsou v rámci zdravého životního stylu perfektní. Jsou skvělým občerstvením, které dodá vlákninu a bílkoviny a zároveň potlačí hlad. Ideální je hrstka, asi 25 g. Obsahují kyselinu alfa-linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu. Přidejte ještě trochu mleté skořice, jež pomáhá regulovat cukr v krvi.
 

4. Hummus s mrkvovými tyčinkami 

Klasické kombo: hummus a zeleninové tyčinky. Jde o jídlo, díky kterému se vám budou pomalu uvolňovat sacharidy, má nízký glykemický index a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Klíčová je ale velikost porce. Zkuste asi 70 g hummusu a přibližně 80 g mrkve. To vám poskytne váš denní příjem vitaminu A a pomůže udržet váš imunitní systém zdravý.

5. Mini ovesný muffin s hrstkou malin 

Je zdravější alternativou k čokoládě nebo sušenkám. Pokud jej navíc doplníte o hrstku malin, dodáte tělu extra vlákninu navíc a také antioxidanty, které pomáhají kognitivním funkcím.
 

6. Řecký jogurt 

Má obzvláště vysoký obsah bílkovin, jež vás udrží syté po dlouhou dobu. Navíc dodá vápník a jod, které udržují ve formě kosti, což přispívá k normální kognitivní funkci, a také vám doplní energii. Pokud potřebujete trochu sladké chuti, přidejte granulovanou stévii nebo trochu nakrájeného čerstvého ovoce.

7. Krůtí jerky s cherry rajčaty 

Hovězí nebo vepřové sušené maso může mít velmi vysoký obsah soli, stejně jako čerstvě zpracované maso, proto zvolte krůtí variantu. S hrstkou rajčat je to slušné občerstvení, které vás udrží ve formě až do dalšího jídla. Jerky jsou fajn na odpolední svačinu. Přesně tento snack je dobré mít vždy v kabelce či ve dveřích od auta. Navíc sušené maso dlouho vydrží.
 
Tip redakce:
Zkuste  
Jim Jerky Prémiové sušené maso krůtí (koupit v e-shopu). Věděli jste, že tradice sušení masa spadá až do starého Egypta a k dokonalosti jej dovedli severoameričtí indiáni?

8. Arašídové máslo a jablko 

Natřete plátky jablek lehce arašídovým máslem a získáte svačinu, která obsahuje hořčík, jenž pomáhá zahnat a snížit únavu. Pozor, vybírejte takové máslo, které nemá přidanou sůl, ale ani cukr. Stačit vám bude jedna lžíce.
 
Tip redakce:
Vyzkoušejte
Allnature Arašídové máslo jemné (koupit v e-shopu), které je zdrojem bílkovin, zdravých nenasycených mastných kyselin, vitaminů a minerálů, sacharidů a zdravých tuků.

 9. Proteinový koktejl

V případě, kdy nejste schopni ráno sníst vydatnou snídani a spíš jen něco slupnete nebo snídani vynecháte, v době dopolední svačiny se hodí proteinový koktejl, který dodá především potřebné bílkoviny. Pokud byste podobné jídlo během první poloviny dne nestihli, jen stěží budete potřebné bílkoviny dohánět. Významný podíl bílkovin a minimum cukrů udrží křivku krevního cukru plochou, takže vás nečekají žádné propady energie, nálady a hlady a zvládnete náročné pracovní dopoledne zatáhnout do odpoledních hodin, kdy si uděláte čas na vydatnější, klidně pozdní oběd.    
Tip redakce:
Zkuste  
Semix Proteinový koktejl čokoládový s kokosem (koupit v e-shopu), který můžete mít kdykoli po ruce jak v kabelce, tak v šuplíku v práci nebo v batohu na cestách. Stačí ho pak promíchat s obyčejnou vodou, případně s mlékem.
 

10. Mugg cake

Někteří z nás ale sacharidy v průběhu dne potřebují více. Vyšší fyzická zátěž si je žádá, proto pokud si během dopoledne v zaměstnání i fyzicky „máknete“, nebo v ranních hodinách zařazujete intenzivnější formu cvičení, kaše či mugg cake jsou dobrou variantou.  Mugg cake je také výbornou formou svačiny pro uspěchaného školáka, který na svačinu moc času ani myšlenek nemá, ale potřebuje ji víc než kdokoli jiný.
 Tip redakce:
Zkuste
Semix Ovesný hrníček s čokoládou, bez lepku (koupit v e-shopu), který již za 3 minuty připravíte snadno v mikrovlnné troubě.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít