Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo „Nezdravé“ potraviny, které byste měla jíst!

„Nezdravé“ potraviny, které byste měla jíst!

„Nezdravé“ potraviny, které byste měla jíst!

8. září 2018 od Pavla Maříková

8. září 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Máte některé potraviny zafixované jako špatné? Protože se po nich tloustne, kazí pleť a celkově by zkrátka v jídelníčku neměly co dělat? Pak vás možná překvapíme. Některé – na první pohled „špatné“ potraviny – vám mohou v mnohém prospívat. Společně s výživovou poradkyní vám prozradíme proč.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Těstoviny

Straší vás těstoviny kvůli svému obsahu sacharidů? Nemusí! Jen je jezte ve správný čas – tedy v první polovině dne - a vařte je jen do „al dente“. Vybírejte si také spíše celozrnné těstoviny a místo smetanové omáčky je doplňte zeleninou nebo masem či rybou. A těstoviny by měly tvořit vždy menší část na talíři než ostatní potraviny.
 těstovinyNázor odborníka: 
Zejména celozrnné těstoviny mohou tvořit skvělou nízkoglykemickou, energetickou základnu pro náročnější den či sportovní výkon. Pokud si navíc vyberete dnes tak velmi oblíbené těstoviny z cizrny nebo červené čočky, získáte s nimi také slušnou dávku bílkovin. 

 

2. Čokoláda

Ne náhodou se tvrdí, že čokoláda je pro některé ženy lepší antidepresivum než sex. Proč? Povzbuzuje činnost mozku, zlepšuje pozornost a celkově podněcuje k aktivitě. To vše dohromady zmírňuje pocity úzkosti a zlepšuje psychiku člověka. Čokoláda zahání pocity únavy a díky vysokému obsahu hořčíku má příznivý vliv i na svaly (pomáhá předcházet křečím). Antioxidanty ve formě flavonoidů navíc příznivě působí i na pleť. Ale pozor - musí jít opravdu o kvalitní čokoládu s vysokým procentem kakaa a nesmíte jí sníst více než 20 g denně.
 čokoládaNázor odborníka:
Kvalitní hořká čokoláda, která obsahuje alespoň 75 % kakaové sušiny je výborným zdrojem hořčíku, ale v menší míře i kofeinu. Tento dvojboj je pak spolu s obsaženými fytochemikáliemi jednoznačně prospěšný a za předpokladu, že to nepřeháníte s množstvím, je kvalitní hořká čokoláda pozitivním stimulantem jak z fyzické, tak psychické stránky.

 

3. Brambory

Další potravina, kterou zařazujeme mezi sacharidové. Přestože se tvrdí, že jde o nejvhodnější přílohu, kterou můžeme zvolit, problematický je její glykemický index. Ten je relativně vysoký, především v případě, že si z brambor přichystáte bramborovou kaši. Nevhodné jsou také brambory pečené, nebo dokonce smažené. Naopak ideální jsou brambory vařené, které vaší linii rozhodně neublíží.
 
bramboryNázor odborníka:
Brambory obsahují relativně vysoký obsah vitaminu C (zhruba 300 g pokryje DDD), i když ten se bohužel varem často znehodnocuje, proto je důležité je vařit jen po nezbytně dlouhou dobu. I přes vysoký glykemický index obsahují nejméně energie na 100 g, proto jsou relativně dietní přílohou, pakliže energii z nich zužitkujete ideálně v nějaké aktivitě.

 
Tip redakce:
Víte o tom, že brambory fungují jako skvělý pomocník na oteklé oči? Místo obligátní okurky zkuste bramboru. Nakrájejte ji na plátky a položte ji na každé oko. Pokud vás trápí kruhy pod očima, nastrouhejte bramboru a vymačkejte z ní vodu. Vzniklou „kaši“ naneste pod oči a nechte působit 10 minut.  Brambory obsahují enzym, který pomůže kruhy pod očima „vybělit“.
 

4. Sýr

Vyhýbáte se sýrům, protože je máte zafixované jako tučné a nezdravé? Děláte chybu. Stačí jen chytře vybírat. Hledejte ty s nízkým obsahem tuku, popřípadě čerstvé nebo fermentované sýry, a pořádně čtěte složení. V čem jsou sýry tělu prospěšné? Například obsahují velké množství bílkovin (ty se hodí na svaly) a vápníku, za který budou vděčné především vaše kosti.
 
sýrNázor odborníka:
"Lehčí" sýry typu mozzarella nebo cottage jsou výborným zdrojem bílkovin, zasytí, a navíc neobsahují tolik soli jako některé plísňové sýry. Z výživového hlediska je zajímavý i parmazán, který obsahuje ve 100 g více než 100 % DDD vápníku. Konzumaci vždy uzpůsobte vašemu zdravotnímu stavu – někomu mléčná bílkovina opravdu nemusí dělat dobře. Ti, co nemají žádný problém s hmotností ani s trávením mléčných výrobků, si však kvalitní, ideálně nejenom kravské, ale i kozí a ovčí sýry mohou bez problému dopřávat. Je důležité ale dbát na kvalitu sýrů a umět si vybírat.

 

5. Vajíčka

Že jsou vajíčka plná cholesterolu a měli bychom se jim vyhýbat? Tvrzení, které bylo platné možná před deseti dvaceti lety. Vajíčka a především bílek jsou bohatým zdrojem bílkovin, žloutek zase obsahuje nezbytný lecitin. Celé vejce je plné vitaminů – především B, E, zinku, železa a také selenu, takže by byla škoda úplně jej vyřadit ze svého jídelníčku.
 
vajíčkaNázor odborníka:
Vejce je nutričně velmi bohatou potravinou, která má historicky své místo v našem jídelníčku. Jsou bohatá na
vitaminy, minerální látky, některé stopové prvky, ale i jiné látky. Slepičí vejce obsahují polovinu spektra vitaminů B, které se nacházejí hlavně v bílku. Žloutek zase obsahuje vitaminy rozpustné v tucích – A, E a D. Dalšími významnými látkami jsou např. biotin, lecitin, lutein nebo zeaxantin (poslední dva zmíněné jsou karotenoidy). Lecitin, fosfolipid obsažený ve žloutku, je důležitou součástí buněčných membrán a jeho pravidelná konzumace ve významné koncentraci pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi – velmi paradoxně. Stejně jako u sýrů je důležité dbát na kvalitu.

Tip redakce:
Ze dvou bílků a lžíce medu si můžete vyrobit i skvělou masku proti vráskám. Stačí vše vyšlehat do pěny, nanést na pleť a nechat zhruba 10-15 minut působit.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít