Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak zvládnout menstruaci v létě? Nebojte se ji oddálit!

Jak zvládnout menstruaci v létě? Nebojte se ji oddálit!

Jak zvládnout menstruaci v létě? Nebojte se ji oddálit!

7. června 2022 od Marta Pušová

7. června 2022 5 minut čtení
Připravil/a Marta Pušová

Menstruace každé ženy probíhá rozdílně, jedno však má většina z nich společné – během letních měsíců jsou dny periody přece jen náročnější a nepohodlnější. Horké počasí k pocitu čistoty a pohodlí příliš nepřispívá, stejně jako omezení ve sportu či koupání. Jak své dny přečkat co nejpohodlněji? Případně, jak menstruaci oddálit?
Také přemýšlíte, jak zvládnete letos v létě menstruaci? Pro některé ženy jde o úplně normální a samozřejmou věc a nijak nad tím nepřemýšlejí. Pro někoho však může být zvládnutí měsíční periody náročné. Zvláště když při ní trpí na bolesti nebo je menstruace příliš silná. První den až dva proto není od věci spíše odpočívat a nechat přejít tu nejsilnější vlnu, pokud se ale nevyskytují žádné větší problémy, není důvod se omezovat dlouhodoběji.

Jaké intimní pomůcky zvolit?

V dnešní době už má žena na výběr z velkého množství intimních pomůcek, které jí její dny pomohou ulehčit natolik, že může sportovat, cestovat i plavat v podstatě bez omezení. Vyrážíte-li na dovolenou, kde máte zajištěno, že budete mít po ruce sprchu a toaletu, není třeba se stresovat, klidně si vystačíte s tampony. Je však potřeba klást velký důraz na hygienu, a tak se na cesty hodí tampony s aplikátorem (koupit v e-shopu). S tampony se nemusíte bát žádného sportu a klidně můžete vyrazit i do moře či do bazénu. Nezapomínejte však tampony pravidelně měnit, abyste předešla případnému protečení.

1. Tip: Praktické menstruační kalíšky

Velké oblibě se v poslední době těší menstruační kalíšky (koupit v e-shopu). Kalíšky se vyrábějí z lékařského silikonu a jsou navrženy tak, aby se snadno čistily. Vnitřek kalíšku je hladký, má rovnou a plnou stopku, která usnadňuje vyjmutí kalíšku. Pro zrušení podtlaku, který se vytvoří při správném zavedení kalíšku, je potřeba kalíšek při jeho vyjímání zmáčknout. Před začátkem každého cyklu se musí kalíšek vyvařit v pitné vodě nebo použít speciální prostředek na čištění kalíšků. Kalíšek je potřeba vyjmout a vypláchnout čistou vodou každých 4 až 8 hodin podle síly menstruace. Většina žen zjistí, že kalíšek není potřeba vyplachovat tak často, jako se mění vložky nebo tampony.
Tip redakce: Výhody menstruačního kalíšku
Kalíšek spolehlivě nahradí
tampony i vložky, a to i při silné menstruaci. Jedná se o vhodnou hygienickou pomůcku pro ženy v každém věku, i pro dívky, které ještě neměly pohlavní styk. Je pohodlný, ideální pro všechny druhy sportů, nenahraditelný při cestování a jako bonus představuje ekologické a zdravotně nezávadné řešení během menstruace.

3. Tip: Speciální menstruační plavky

Plavání je oblíbenou aktivitou nejen v létě, ale po celý rok a pro ženy během menstruace se jako řešení doposud nabízelo použití tamponů či kalíšků. Zdaleka ne každé ženě ale tampony nebo kalíšek vyhovují, a proto jsou v současnosti k sehnání také menstruační plavky. Ty mají v oblasti klínu speciální, zvenčí neviditelnou třívrstvou „vložku“, která absorbuje menstruační krvácení a nepropustí ho dál. Použitá unikátní technologie je tak tenká a diskrétní, že menstruační plavky vypadají jako zcela normální plavky. Savost plavek se dá srovnat se savostí dvou tamponů, což odpovídá slabému až středně silnému krvácení.

3. Tip: Menstruační kalhotky pro běžné nošení

Pokud se zrovna nechystáte vrhat do mořských vln, ale čeká vás například cyklistika nebo dlouhý pěší výlet, místo tamponu či kalíšku můžete zvolit menstruační kalhotky - zkuste třeba Bellinda menstruační boxerky (koupit v e-shopu), které jsou k dostání ve velikostech S- XL a můžete volit variantu pro normální či silnou menstruaci. Stejně jako plavky jsou i tyto vyráběné ze speciálních nepropustných materiálů a zajistí vám naprosté pohodlí. Vzhledem k tomu, že se dnes již vyrábějí v mnoha barevných variantách i střizích, můžete být v klidu, protože nikdo nic nepozná. A stejně jako kalíšek jsou i menstruační kalhotky ekologické.

Velmi důležitá je intimní hygiena

Obzvlášť v létě je nutné dbát během menstruace na zvýšenou hygienu, a to i ve ztížených podmínkách. Horké počasí totiž podporuje rychlejší množení bakterií, a to zejména v místech, kde o ně opravdu nestojíme. Pořiďte si proto gel určený přímo pro intimní hygienu, který vám pomůže v těchto partiích udržet přirozené pH. Pro tyto potřeby je určen například Lactacyd Comfort Zklidňující emulze pro intimní hygienu (koupit v e-shopu) nebo Nivea Intimo Sensitive Sprchová emulze pro intimní hygienu (koupit v e-shopu). Ocitnete-li se v místech, kde nebudete mít přístup ke sprše, není třeba panikařit, či snad dokonce hygienu vynechat. Stačí s přibalit Chilly Pocket Antibacterial Intimní ubrousky (koupit v e-shopu) a problém je vyřešen.

Jak oddálit menstruaci?

Říká se, že přírodě člověk neporučí, ale v tomto případě to není až tak docela pravda. Pokud víte, že byste si dovolenou s menstruací neužily naplno, je možné ji jednoduše oddálit. Vzhledem k tomu, že si dovolenou plánujeme většinou dopředu, je hned několik možností, jak na to.
1. Pokud berete antikoncepci, pak obvykle prášky užíváte 21 dní a pak následuje 7 dní pauza, ve které se dostaví krvácení. Menstruaci oddálíte tak, že pauzu vynecháte a začnete rovnou brát další platíčko prášků. Tělo tak bude neustále pod vlivem hormonů a menstruaci se nedostaví.
2. Jestliže antikoncepci neužíváte, pak bude nutné navštívit vašeho gynekologa, který vám napíše speciální tabletky na oddálení menstruace, které jsou pouze na předpis. Lékař vám samozřejmě doporučí přesné užívání, ale většinou to funguje tak, že s užíváním prášků začnete minimálně 3 dny před očekávanou menstruací a pak je užíváte po celou dobu žádaného odsunu krvácení. Po ukončení začnete většinou menstruovat do 2–4 dnů.
3. Zkusit můžete také babské rady. Podle našich babiček prý funguje na oddálení menstruace i citron. Tři dny až týden před očekávanou menstruací vypijte šťávu z jednoho citronu. Může být i oslazená s cukrem a naředěná vodou.  A opět pokračujte po celou dobu, kdy chcete menstruaci oddálit.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít