Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 8 potravin, které vás v horku ochladí

8 potravin, které vás v horku ochladí

8 potravin, které vás v horku ochladí

6. července 2021 od Tereza Špačková

6. července 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

V teplých dnech ztrácíme energii i chuť k jídlu. Správně zvolené potraviny přitom mohou vaše tělo zchladit a vy se díky nim budete cítit mnohem lépe. Paradoxně to nejsou zmrzlina ani studené nápoje s ledem. Které to tedy jsou a proč?
Nejdříve je dobré si říct, proč je nám horko a co vyšší teplotu těla ovlivňuje. Kromě venkovního teplého počasí je zde totiž i spousta dalších faktorů, které vedou ke vzniku tepelného stresu organismu. Toto jsou faktory, jimž je potřeba se v letních parnech vyhnout, abyste jejich vinou pocit horka ještě více neumocňovali:
  • namáhavé fyzické aktivity
  • nevhodný oděv, který je přiléhavý a ze syntetického materiálu
  • jídelníček obsahující velmi tučná a smažená jídla
  • konzumace nápojů s kofeinem nebo alkoholem
  • dehydratace, negativně ovlivňující schopnost těla se potit a tím vás ochladit
  • zánětlivé onemocnění a infekce 
Naopak správně zvoleným jídelníčkem lze tělo ochladit na příjemnější teplotu a dopřát si vytouženou úlevu. Mezi osm ochlazujících potravin patří:
Aloe vera nápoj

1. Aloe vera

Gel obsažený v listech aloe vera je kouzelnou ingrediencí, jež dokáže ochladit tělo zevnitř i zvenku. Získat jej můžete buď napřímo z vypěstované rostliny tím, že list jednoduše rozříznete a vyjmete z něj dužinu, nebo si dejte nápoj Allnature Aloe Vera Premium (koupit v e-shopu), který obsahuje šťávu z aloe. V horkých dnech pak zařaďte do pitného režimu sklenici tohoto nápoje nebo sklenku vody s dvěma lžícemi gelu.
kokosová voda z čerstvého kokosu

2. Kokosová voda

Kokosová voda vás osvěží a dodá energii v opravdu horkých dnech. Je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které prospívají vašemu srdci, cukru v krvi i zdraví ledvin. Vhodnou volbou je Cocoxim Kokosová voda 100% PURE (koupit v e-shopu), jelikož neobsahuje žádné konzervační látky, umělá barviva ani tuky.
cukety ze zahrádky

3. Cuketa

Cuketa obsahuje 95 % vody a je skvělým zdrojem vitamínů A a C. Je vhodná jako zdravá a odlehčená příloha k masu, pokud hubnete nebo si hlídáte zdravý životní styl. Můžete ji jíst syrovou nebo ji tepelně upravit – podusit, orestovat, naplnit a upéct nebo ugrilovat. My doporučujeme cuketu orestovat na lžičce Allnature Ghí (koupit v e-shopu), okořenit a podávat.
bobulovité ovoce plné chuti

4. Bobulovité ovoce

Drobné ovoce, jako jsou borůvky, maliny i jahody, je velmi zásadité. A to je skvělé, protože zásaditost vytváří v těle energii pro ochlazení. Kromě toho má bobulovité ovoce vysoký obsah vody a nízký obsah sacharidů, takže je ideální volbou při redukci váhy a při nízkosacharidových dietách.
dobře vyzrálé avokádo

5. Avokádo

Podle ajurvédy je konzumace avokáda prospěšná při ochlazování metabolismu. Jezte jej syrové v kombinaci s citrusovou šťávou. Prospějete tak správnému trávení a podpoříte imunitní systém, zároveň tělu poskytnete zdroj velmi zdravého tuku a vitamínu C.
 
koření a bylinky podporující hubnutí a ochlazení organismu

6. Koření

Velmi vhodné je v parnu přidávat do jídla druhy koření, jež jsou nedílnou součástí indické kuchyně, jako jsou kurkuma Allnature Kurkuma prášek BIO (koupit v e-shopu), římský kmín, semínka koriandru nebo chilli. Ostatně všechny jmenované a spoustu dalších obsahuje tradiční indické kari. A právě toto jídlo vás dokáže opravdu ochladit. Po konzumaci pikantního pokrmu sice dojde nejdříve k zahřátí, nicméně tělo rychle zareaguje a podpoří ochlazení vyšší produkcí potu, čímž dojde k úlevě od pocitu horka. K přípravě tradičního kari se vám bude hodit krémové Allnature Kokosové mléko BIO (koupit v e-shopu).
kefírové mléko ve skleničce

7. Podmáslí

Díky fermentovanému mléčnému nápoji se budete v horku cítit lépe a pomůže vám i zrychlit metabolismus. Podmáslí je plné probiotik, vitamínů a minerálů. Pro vylepšení chuti můžete přidat trošku medu nebo 4Slim Sladidla z čekanky Klasik (koupit v e-shopu).
zázvorový čaj s citronem a ledem jako domácí limonáda

8. Čaj

Čaj zázvorový, mátový nebo zelený? Horký i studený dodá tělu především potřebné tekutiny. Pro dostatečnou hydrataci si připravte do velkého džbánku například Panda Natur Mátový bylinný čaj (koupit v e-shopu) s čerstvým zázvorem a nechte luhovat. Nejlépe vaše tělo ochladí vlažný čaj s citrónem.

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít