Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Přirozené obočí: Upravte ho podle typu a tvaru

Přirozené obočí: Upravte ho podle typu a tvaru

Přirozené obočí: Upravte ho podle typu a tvaru

12. prosince 2021 od Karolína Hornová

12. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Přílišné vytrhávání ani přehnaně výrazné dokreslování už nejsou „in“. Aktuálním trendem je přirozeně tvarované obočí, které „pouze“ doladíme k dokonalosti symetrií i zvýrazněním jeho barvy. Jak na to, nám poradila vizážistka Lucia Hrušková Gibodová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Trendy v úpravě obočí

„V posledních letech se z obočí stal fenomén,“ říká vizážistka Lucia Hrušková Gibodová a pokračuje: „Můžeme si všimnout, že se ženy začaly dělit do dvou skupin – ty, které se o své obočí téměř nestarají a jen občas vytrhnou přebytečné chloupky, a ty, které se v úpravě obočí zhlédly a malují si ho někdy až příliš – téměř jako kraslici.“
  • Každému se samozřejmě líbí něco jiného, ale „zlatý střed“ je v přirozenosti.
  • Tedy jednak barvě, kterou pro líčení obočí zvolíme
  • Pak také ve tvaru – ten je třeba pouze upravit a doladit, nikoli zcela změnit.

Existuje několik základních typů obočí podle tvaru, který bychom měli respektovat a příliš ho neměnit, ale pouze doladit, jak je vidět na obrázku níže. Pohrát si můžeme i se sytostí obočí nebo dokreslit chybějící chloupky tak, aby byl výsledek přirozený.

tvary obočí

Jak dotvarovat obočí?

Při úpravě jakéhokoli tvaru obočí doma nám může pomoci graf s liniemi, které spojují křídlo nosu s různými částmi oka a jdou do prodloužení k obočí. Na něm pak určují body, kde by mělo obočí začínat a končit. Pokud si nejsme jisté, použijeme trik s tužkou:
„Tužku přiložte tak, aby směřovala od křídla nosu k vnějšímu koutku oka a pokračovala dál k obočí – tak najdete bod, kde by mělo obočí končit,“ vysvětluje Lucia a pokračuje: „Začátek obočí pak leží na spojnici křídla nosu a vnitřního koutku oka a stříšku obočí najdete na prodloužení spojnice křídla nosu a středu oka,“ upřesňuje Lucia Hrušková.
tvar obočíJe to obecné pravidlo, které platí pro všechny tvary obočí a obličejů. Níže si ale rozebereme příklady, které se tomuto „ideálnímu“ tvaru vymykají, a poradíme, jak takové obočí upravovat, abychom ho zvýraznili, ale zároveň nemuseli nepřirozeně měnit jeho tvar. Ideálním nástrojem je tužka - zkuste Maybelline Brow Ultra Slim tužka na obočí 01 Blonde (koupit v e-shopu), případně pudr na obočí - třeba Dermacol Pudrový stín na obočí č.1​ (koupit v e-shopu). Gel pak poslouží spíše k úhlednému vzhledu a pro závěrečný „finiš“. Zkuste Flormar gel na obočí, 2g, č.01​ (koupit v e-shopu).

tvarování obočí

Jak na jednotlivé typy obočí

1. Velmi světlé obočí

Blondýny občas mívají „problém“ s velmi světlým, téměř neviditelným obočím, ale také tím, že produkty k jeho úpravě pro ně bývají moc tmavé. Zdánlivou výhodou je pak fakt, že si obočí mohou nakreslit přesně takového tvaru, jaký chtějí. Musí se na to ale opatrně a s pomocí vhodných produktů.

Co s tím:

Není dobré obočí příliš ztmavit, stačí o dva odstíny výraznější tužka ve velmi světle hnědé, našedlé či tmavé blond barvě - třeba Dermacol tužka na obočí Eyebrow matic 01 (koupit v e-shopu). Nebudeme na ni příliš tlačit, ale pouze krátkými tahy dokreslovat chloupky – stejně jako v případě řídkého obočí. „Součástí tužky by měl být kartáček na rozčesání obočí,“ dodává Lucia Hrušková. Skvělým pomocníkem pro přirozené zvýraznění (podbarvení) světlého obočí je i pudr na obočí v nejsvětlejším odstínu.

světlé obočí

2. Krátké obočí

Některá obočí končí dříve, než by podle našeho „ideálního grafu“ měla. Takový typ obočí je častý především u světlých typů nebo jde o obočí, které je u kořenu poměrně husté a výrazné a zužuje se do tenoučké čárky. Pokud se chceme přiblížit ideálnímu tvaru, musíme obočí opatrně domalovat. Neděláme ho nepřirozeně silné ani výrazné, ale jen doladíme tvar a lehce protáhneme konec obočí do ztracena.

Co s tím:


„Různé gely a řasenky na obočí jsou pro doladění takového tvaru k ničemu,“ říká Lucia. „Ideální je proto klasická tužka na obočí, která je tvrdší než tužka na oči a jde o předmět naší ruce bližší, než je třeba štěteček s barvou,“ říká vizážistka. Ořežeme ji co nejvíc do špičky, abychom mohli nakreslit přirozené krátké tahy podobné chloupkům.

 

3. Tenké obočí

S velmi tenkým obočím se můžeme narodit, ale často bývá také pozůstatkem předešlé módy výrazně vytrhaného obočí. Kdo se před pár lety rozhodl k laserové korekci tvaru, možná teď trošku lituje. Ale i to se dá zachránit – opět ostrou tužkou. Pokud chceme obočí zesílit, podkreslíme jeho tvar krátkými tahy tužkou a další, nakreslené chloupky přidáváme pod spodní linii – tedy tam, kde máme naše původní chloupky vytrhané.

Co s tím: 


Dokreslené chloupky by neměly být tmavší než ty v linii obočí – dosáhneme tak přirozenějšího efektu díky stínování. Zkuste Gabriella Salvete Paleta na obočí  (koupit v e-shopu). Toho můžeme docílit i stínem na obočí, naneseným rovněž s přesahem i pod spodní linii chloupků. „Tužkou nebo stínem dopilujeme tvar a krátkými tahy doplňujeme chybějící chloupky – neděláme z obočí nepřirozenou omalovánku, dodává vizážistka.

tenké obočí

4. Velmi husté obočí

Husté obočí je aktuálně velmi „in“. Nebojme se ho nosit s hrdostí. Někdy ale může být trochu neposlušné a nepoddajné. Základem je vytrhání přebytečných chloupků mimo ideální tvar – často nad kořenem nosu, nad „stříškami“ obočí nebo na jeho koncích. „Štětinky“, které někdy obočí tvoří u kořene nosu, lze prostříhat nůžkami – vždy je ale lepší se poradit s odborníkem, jak na to. Druhou možností je dlouhé chloupky vytrhat a případné „mezery“ pak vyplnit taky tužkou či stínem.

Co s tím: 


Výrazné a husté obočí už není třeba zvýrazňovat, jen doladit jeho tvar. Při úpravě nepoddajných chloupků pomohou přírodní oleje, které je změkčí, ale také čirý gel na obočí s kartáčkem, jenž obočí udrží v mezích kýženého tvaru. Pokud jsou i gely na naše husté obočí krátké, zkusíme trik vizážistů: na bříška ukazováků stříkneme trochu laku na vlasy a obočí jimi uhladíme a dotvarujeme. Bude držet tvar celý den.

 

5. Rovné a obloukové obočí

Aktuálním trendem je kromě hustého, dokonale upraveného obočí také výrazná „stříška“. Je třeba si uvědomit, že tento trend může vypadat i velmi nepřirozeně. Je třeba ho přizpůsobit barvě vlasů (k blond vlasům zvýrazňujme barvu a tvar obočí pouze produkty v blond a světle hnědých odstínech), ale také tvaru obočí. Platí to především pro rovné obočí nebo obočí ve tvaru oblouku.

Co s tím:

 

  • Tyto dva typy obočí upravujeme jinak. Na stříšky raději zapomeneme – pouze v případě, že obočí vykazuje náznaky tohoto zlomu, můžeme ho lehce zvýraznit (opět tužkou) a konec obočí protáhnout pod menším úhlem směrem dolů. Pokud to ale naše obočí nedovoluje, nesnažme se na obličej nakreslit něco, co tam nepatří.

 

  • Namístě je spíše doladit k dokonalosti tvar, který obočí přirozeně má: tedy docílit dokonalého oblouku či rovné čárky pomocí vytrhání, podbarvení světlejším stínem a případně dokreslení chloupků tužkou. Oba tyto tvary pak budou působit velmi ušlechtile. Pokud naše rovné obočí působí, jako bychom se mračili, zkusíme ho tužkou ve stejném odstínu, jako mají chloupky, lehce a krátkými tahy protáhnout od pomyslné stříšky směrem dolů nebo naopak celé více zaoblit. Případný ostrý tvar se tak opticky změkčí.

Tip redakce:
Pokud si sama úpravou obočí nejste jistá, možná by vám  pomohli v brow baru. Zkusit můžete také permanentní trendové metody, jako jsou microblanding nebo pudrové obočí.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucia Hrušková Gibodová
Make-up artist
1444
"Všichni jsme krásní… a všichni mohou být krásní."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít