Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se zbavit zápachu z úst: Hned!

Jak se zbavit zápachu z úst: Hned!

Jak se zbavit zápachu z úst: Hned!

13. září 2021 od Klára Kuníková

13. září 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Klára Kuníková

V případě zápachu z úst může jít o kosmetický problém, ale také o závažnější důvody. Jak ale řešit tento problém okamžitě? Poradíme vám, jak se vyhnout nepříjemným situacím.

Když doma sníte topinku s česnekem, asi se nic nestane. Zápach z úst je problém, který je nepříjemný zvláště při komunikaci s dalšími lidmi. Sebelepší parfém ho totiž nezakryje. Přitom náprava bývá poměrně jednoduchá. V 90 % případů je způsobený zánětem v dutině ústní, zbylých deset procent signalizuje vážnější onemocnění.

Věděli jste, že…
…odborný název zápachu z úst zní halitóza? Ale pozor, může se jednat o pseudohalitózu, nebo také halitofobii. Co trápí vás? 

Co je to halitofobie

Je to zkrátka jen vaše obava. Problém v hlavě, že vám je cítit z úst, se snažíte vyřešit žvýkáním žvýkaček a používáním ústních vod. Nošení roušek jste uvítali jako bariéru, díky které se váš problém se zápachem z úst nedostane k tomu, s kým právě hovoříte. Tento problém je ale spíš na poradu s psychologem, není důkazem toho, že byste zubní hygienu jakkoli zanedbávali. Naopak. Lidé trpící halitofobií jsou většinou puntičkáři a zubní hygienu mají zvládnutou na jedničku s hvězdičkou.

Co je zápach z úst

Zápach z úst je způsobován především nedostatečnou zubní hygienou a rychle se tvořícím zubním plakem. Může také signalizovat onemocnění dásní nebo rozvíjející se zubní kaz, který vás zatím nebolí, ale mohl by být velkou zdravotní komplikací. Stejně tak někteří lidé trpí suchem v ústech, zvlášť v noci a během stresových situací. Dalším semeništěm bakterií by mohl být také jazyk.

Řešení zápachu z úst:

1. Nevynechávejte mezizubní prostory

Je třeba změnit styl zubní hygieny a se zápachem z úst zatočit jednou provždy. Kromě klasických kartáčků jde o opravdu důsledné používání dentálních nití či párátek – třeba i mezizubních kartáčků, aby byly důkladně vyčištěny mezizubní prostory.

2. Pozor na jazyk


Pro odstranění bílého povlaku na jazyku, který může být příčinou špatného dechu, zařaďte do své zubní rutiny i škrabku na jazyk. Podobnou, i když méně šetrnou, službu udělá i běžná kávová lžička.  

 

3.  Na pastě záleží

Správná technika při dentální hygieně je rozhodující, ale pro svěží dech má svůj význam i vhodně zvolená zubní pasta. Pokud rádi kombinujete léčivou sílu přírody s moderními technologiemi, bude pro vás skvělou volbou Herbadent Bylinná zubní pasta (koupit v e-shou).
 

4. Propláchnout prosím

Vhodné je také použití ústních vod, které mohou mít dezinfekční a osvěžující charakter, třeba  Listerine Fresh Ginger & Lime (koupit v e-shopu). Skvělé jsou také gely na jazyk.

5. První pomoc

Jako první pomoc u sebe vždy mějte ústní sprejSOFTdent ústní deodorant Fresh Mint (koupit v e-shopu) dokáže zachránit situaci na poslední chvíli.   

6. Navštivte odborníka

Kromě toho by měla být samozřejmostí pravidelná návštěva zubního lékaře a dentální hygieny.

 
Tip redakce:
Pokud nemáte po ruce zrovna žádnou chemii, skvělými pomocníky v boji za svěží dech podle babských rad může být rozžvýkání několika lístků čerstvé máty nebo zelené petrželky, případně několika kousků hřebíčku.

 

Foto: Shutterstock.com

Připravil/a pro vás Klára Kuníková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít