Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vlasy pod čepicí: Nenechte je trpět!

Vlasy pod čepicí: Nenechte je trpět!

Vlasy pod čepicí: Nenechte je trpět!

8. listopadu 2019 od Eva Suchomelová

8. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Je vám zima na hlavu, ale vaše vlasy pod čepicí trpí? Jak se vyhnout nástrahám, které číhají na vaše vlasy v chladném období roku? Na rady jsme se zeptali zkušené kadeřnice Martiny Kolářové.

Po čem vlasy v zimě touží?

V chladných měsících vlasy ohrožuje mráz, ale také tepelné šoky, které způsobují přechody z přetopených místností do chladu a zpět. To všechno je vysušuje, narušuje jejich strukturu a poškozuje. V zimě tedy vlasy nejvíc ze všeho potřebují stabilní teplotu. „Během zimy je především potřeba zajistit, aby vám nevystydla hlava, což zahrnuje jako rizikový moment i rychlý odchod od kadeřníka s hlavou ještě nevystydlou,“ říká Martina Kolářová. „A rozhodně nevycházejte do mrazu s vlhkými vlasy, např. po bazénu nebo sauně. To vlasům vyloženě škodí.“
vlasy (nejen) pod čepicí

Plné pokrytí

Nejvhodnější je použít pokrývku hlavy. Nejčastěji čepici nebo zimní klobouk. „Čepici bych na ochranu před mrazem doporučila ve chvíli, kdy máte takový účes, abyste po sundání uvedla vlasy několika pohyby do ‚koukatelného‘ stavu,“ radí expertka. Takovým účesem jsou třeba krátké sestřihy nebo v případě delších vlasů spletené účesy. Pokud ale hrozí, že byste po sundání těsně nasazené pokrývky hlavy měly na hlavě nechtěné „vrabčí hnízdo“, máte další možnosti:
  • Hedvábný šátek: hodí se pro složitější účesy, například při společenských příležitostech. „Jemný hedvábný šátek, jen lehce přehozený přes vlasy a zavázaný třeba v týle, je překvapivě účinný i proti chladu, vlasy a hlavu ochrání, ale účes nepoškodí,“ konstatuje Martina Kolářová.
  • Kapuce: je velmi oblíbená a vhodná také pro běžné nošení. Také nepřiléhá k hlavě, ale tepelný komfort zajistí i objemnějšímu účesu a vlasy i pokožku hlavy před mrazem ochrání.
  • Přírodní materiály: pod pokrývkou hlavy z přírodních materiálů se vám vlasy nezpotí, a nebudou se tedy víc mastit. Obzvlášť důležité to je při sportovních aktivitách venku, kdy se člověk zpotí kvůli fyzické námaze.
zimní sporty

Potí se vám pod čepicí hlava?

Pak vám buď nevyhovuje těsná pokrývka hlavy, nebo její neprodyšný materiál. „Je dobré si uvědomit, že ochrana hlavy a vlasů před chladem automaticky nemusí znamenat ‚kulich‘ až k očím,“ ujišťuje expertka na krásné vlasy. Když použijete vhodnou pokrývku, hlava by se potit ani nadměrně mastit neměla. Nepočítám-li samozřejmě třeba zimní sporty, ale to je jako při běžné nezimní sezóně, kdy si jdete třeba zacvičit. To se ta hlava taky zpotí i na jaře nebo na podzim.“ Pokud máte mastné nebo mastící se vlasy, je obzvlášť důležité si najít tu správnou ochranu hlavy a také správnou péči o mastné vlasy.
zimní péče o vlasy

Pozor na přípravky s vodou

„V zimě se nedoporučuje používat hydratační přípravky, právě kvůli zimě, protože vlasy v tomhle případě tím ‚zavodněním‘ trpí,“ připomíná kadeřnice a dodává: „Na vodní bázi neznamená, že to vyloženě napumpuje vlas vodou, takže to by vadit nemělo. Spíš přípravky, které vodu obsahují.“ Během mrazivých dnů omezte stylingové přípravky na minimum, mnoho z nich právě vodu obsahuje. Pokud už musíte, volte spíš laky na vlasy, nikoli gely či pasty, které právě vodu obvykle obsahují.

Zaměřte se v tuto dobu spíš na vhodnou péči – existují už řady pro péči o vlasy právě v zimě, např. GlissKur Winter Care, který zahrnuje šampon (koupit v e-shopu), balzám (koupit v e-shopu), pečující masku na vlasy (koupit v e-shopu) a regenerační express balzám (koupit v e-shopu), který se neoplachuje a má antistatické účinky.
produkty z řady GlissKur Winter Care

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít