Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Víte, jak zvolit správný odstín barvy vlasů?

Víte, jak zvolit správný odstín barvy vlasů?

Víte, jak zvolit správný odstín barvy vlasů?

7. června 2022 od Lucie Kubíková

7. června 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Petra Brtnická

Určitě se vám to už někdy stalo. Vaše kamarádka si nechala obarvit vlasy a úžasně jí to slušelo. Pak jste si tu stejnou barvu dala na vlasy vy a prostě to nebylo ono. Jak je to možné a jak neudělat chybu? Poradíme vám!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Každá žena je jiná, každé sluší něco jiného. Platí to nejen o oblečení nebo líčení, ale také o barvě vlasů. Jsou ženy, na nichž třeba uhlově černé vlasy působí uhrančivě, a pak tu jsou další, které v nich vypadají staře, unaveně a lacině. Vybrat si ten správný odstín přitom není žádná věda nebo alchymie.


1. tip: Jste teplý, nebo studený typ?

„Pro volbu odstínu vlasů, který vám bude lichotit, je dobré vědět, zda jste spíš teplý, nebo studený barevný typ,“ vysvětluje kadeřnice a vlasová expertka Petra Brtnická. „Většině žen teplého typu totiž sluší teplé odstíny a naopak, studené sedí ženám studeného typu.“ Barevná typologie rozdělující lidi na typy jarní, letní, podzimní a zimní je už celkem dlouho známá. V zásadě jde o to, zda jste studený, nebo teplý barevný typ.


Jak to poznáte?

Studené typy žen mají pleť s růžovým podtónem. Vaše oči mají obvykle modrou barvu, a když se podíváte na zápěstí, zjistíte, že i vaše žíly mají odstín do modra. Víc vám sluší stříbrné šperky než zlaté, a pokud vyjdete na ostré sluníčko, nejspíš se spálíte.
Teplé typy mívají oči hnědé, dobře se opalují, rozsvítí je zlaté šperky a jejich žíly na zápěstích mívají odstín spíš do zelena. Jejich pleť a přirozený odstín vlasů mívá zlatavý odstín.

odstíny barev

2. tip:Buďte sama sebou!

 „Dá se také říct, že mladší ženy si můžou dovolit výraznější odstíny a chladné barvy, zatímco starším ženám víc sluší tlumenější a teplejší barvy,“ vysvětluje Petra Brtnická. „Chladné odstíny na starších ženách totiž můžou zvýrazňovat vrásky a můžete v nich vypadat zbytečně tvrdě a unaveně.“ Stejně tak je dobré si před změnou barvy vlasů promyslet svůj celkový look. Jak chcete vypadat? Chcete být femme fatale? Nebo vás spíš baví přirozený vzhled? Nosíte výrazné barvy, chcete poutat pozornost, nebo musíte vypadat jako dokonalá profesionálka? To všechno hraje roli v tom, jakou barvu vlasů si můžete (nebo chcete) pořídit.

„Kdo chce jen zdůraznit svůj přirozený půvab, měl by se držet víceméně svojí přírodní barvy a zesvětlit či ztmavit ji maximálně třeba o dva odstíny,“ radí Petra Brtnická. „Kdo je ale výrazný typ, který je rád v popředí a unese pozornost okolí, nosí výrazné barvy a chce skutečně změnit svůj vzhled, ten může sáhnout i po výrazných odstínech typu rudé, karmínové nebo třeba růžové.

růžové extravagantní vlasy

3. tip: Vzorník je váš kamarád

  • Když už víte, jaký barevný typ jste a co od barvení očekáváte, můžete směle vyrazit na nákupy a obarvit si vlasy doma. 
  • Většina značek mívá k dispozici vzorník barev. Vezměte si ho na denní světlo a pořádně ho prozkoumejte. „Barvy tu bývají označovány kombinací čísel. První číslo znamená výšku tónu. Jednička je nejtmavší, tedy černá, dvanáctka je platinová blond. Mezi ně se vejdou všechny ostatní barvy,“ vysvětluje kadeřnice Petra Brtnická. Další čísla označují odstíny a odlesky, tedy mimo jiné i to, zda bude mít finální barva studený nebo teplý nádech. Ty ale každá značka označuje po svém.
  • Navíc i na každých vlasech může barva chytnout jinak, v závislosti na tom, jaký je váš přirozený odstín a pigmentace. „Pokud chce člověk změnit barvu vlasů a není si odstínem jistý, nejlépe udělá, když se poradí s odborníky,“ uzavírá Petra Brtnická. „Zajděte ke kadeřnici nebo k vizážistce a proberte to s nimi. Ušetříte si zklamání a do budoucna i spoustu peněz.“
  •  

vzorník barev

Tip redakce: 
Pokud si barvou přesto nebudete jisti, můžete místo ní zkusit  pouze přeliv, který vám třeba pomůže ukázat směr. Nemá takovou  trvanlivost jako barva a po několik umytí s většinou umyje.
Zkuste třeba 
 Schwarzkopf Palette Color Shampoo Barva na vlasy Kaštanový (koupit v eshopu), který vydrží až 24 umytí. Je to zkrátka taková barva bez závazku. 
O barvené vlasy se dobře starejte, aby nevypadaly mdle a zplihle. Zkuste 
Syoss šampon Color pro barvené nebo melírované vlasy (koupit v e-shopu) a šampon doplňte balzámem: Schwarzkopf Gliss Colour Perfector balzám pro barvené melírované vlasy (koupit v e-shopu)

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Petra Brtnická

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Brtnická
vlasová expertka
211
"Je jedno, s čím přijdeš. Důležité je, s čím odcházíš!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít