Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Barvení vlasů doma? Nemusí to být věda!

Barvení vlasů doma? Nemusí to být věda!

Barvení vlasů doma? Nemusí to být věda!

17. ledna 2018 od Karolína Hornová

17. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Obarvit, nebo ne? Snad každá z nás někdy stála před touto otázkou. A pokud ano, zvládnu to sama, nebo se mám svěřit do rukou odborníka? V tomto článku najdete vše, co potřebujete vědět při cestě za dokonale obarvenými vlasy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Doma, nebo v salonu?

To je zásadní otázka, kterou byste si měla položit poté, co jste se rozhodla změnit barvu vlasů nebo zakrýt šediny. Máme pro vás malý návod, jak postupovat, respektive jaké otázky si položit dále. Chcete přejít na světlejší, nebo naopak tmavší odstín?

V prvním případě záleží na přirozené barvě vlasů: pokud chcete zesvětlit třeba jen o dva tóny (např. ze světle hnědé na tmavší blond) nebo upravit odstín své původní světlé barvy, můžete to zkusit doma pomocí lehce zesvětlovací barvy. V případě, že máte vlasy tmavé a chcete je radikálněji zesvětlit, bude potřeba zesvětlovač nebo barva s vyšším obsahem peroxidu. V drogeriích se takové prodávají, ale je třeba podotknout, že výsledný barevný odstín může být o dost jiný než na krabičce. A navíc hrozí poškození vlasů, které lze často řešit jen nůžkami.

Zvolíte-li extravagantní barvy, mezi které patří třeba barva mahagonová, platinová blond, sytě černá a především moderní pastelové tóny růžové, modré nebo zelené, obraťte se raději na kadeřníka.  Jednak vám poradí, která barva vám bude na vlasech nejlépe držet, ale také namíchá odstín přesně tak, aby výsledek odpovídal vašim přáním.


Výběr odstínu je základ

Pokud se rozhodnete obarvit si vlasy doma barvou z drogerie, počítejte také s tím, že tyto barvy nejsou tak intenzivní. Mají šetrnější složení, protože jsou určeny do rukou neprofesionála. Tím výrobci na jednu stranu předcházejí „barevným pohromám“, na druhou stranu ale barva nemusí chytnout přesně tak, jako je uvedeno na ilustračním obrázku.

vzorník barev

Tento fakt je ovlivněn třeba kvalitou a porézností vlasového vlákna. Barvy (někdy i ty profesionální) se rychleji vymývají také ze šedivých vlasů. Naopak na jemnější, poréznější a hodně světlé vlasy mohou chytit velmi výrazně a dlouhodobě i přelivy, označené třeba „vydrží až 20 umytí“. Pokud si nejste jista, jak vaše vlasy budou reagovat, nebo nehodláte přijmout fakt, že výsledná barva bude trochu jiná, než jste chtěla, udělejte si test: obarvěte nejdřív jen pramínek vlasů, třeba za uchem.

Dobrým vodítkem může být také váš přirozený odstín: jestli nechcete radikální změnu, volte barvu, která obsahuje podobné tóny jako vaše přirozená barva. Pro vlasy, v nichž šediny převládají, to může být třeba ledová nebo písková blond, pro přirozený teplý blond odstín světlá, medová zrzavá nebo světlá oříšková hnědá. Při vymývání tak nevznikne nežádoucí odstín, a bude i snazší zamaskovat odrosty.


Pravidla jsou od toho, aby se dodržovala

Základem kvalitního obarvení vlasů je dodržování zásad z příbalového letáku. Především když barvíte poprvé nebo poprvé zkoušíte novou značku barvy, měla byste si udělat test snášenlivosti. Každý výrobce přesně radí, jak na to. Je to možná méně příjemný a zdlouhavý krok, ale vyplatí se – předejdete tak možným alergickým reakcím.

Barvu nechte působit tak dlouho, jak je psáno v návodu. Kratší doba samozřejmě nevadí, pokud chcete méně výrazný odstín, ale rozhodně doporučenou dobu nepřetahujte. Příliš dlouhé působení barvy může vytvořit nežádoucí odstín, poškodit vlasy, ale také zapříčinit kontaktní dermatitidu – vyrážku v obličeji, které se pak špatně zbavuje.

Od věci také není připravit si dopředu všechny potřebné pomůcky: štětec na nanášení, hřebínek na pročesávání, ochranné rukavice, staré tričko (které je praktičtější než ručník přes ramena), podložku, na kterou budete všechny barvou zašpiněné pomůcky odkládat, ale také zrcátko pro kontrolu nanesení barvy v zadní části hlavy. Ideální je samozřejmě poprosit kamarádku, která vám s nanášením pomůže a dohlédne na to, aby barva pokrývala celou plochu vlasů.

nanášení barvy


Tipy pro domácí barvení

Barvou nešetřete. Domácí barvení je výrazně levnější, tak se nebojte do něj investovat trochu více. Pokud nemáte krátké vlasy, kupte si rovnou dvě balení barvy. Když jí bude trochu více, nevadí – budete mít zaručeno, že vám vystačí na celou plochu vlasů.

Barva na zkoušku. Pokud si nejste jista, zda vám vybraný odstín bude sedět, můžete si ho jen vyzkoušet: existují na to třeba mobilní aplikace, do kterých nahrajete svůj portrét a pak jen zkoušíte různé barvy a účesy.

Nestálé pastelové tóny. Nabídka v drogeriích zahrnuje jak barvy na jedno umytí (spreje, pudry), tak krátkodobé přelivy i permanentní barvy. První jmenované jsou ideální na vyzkoušení odstínu. Obecně platí, že pastelové barvy nikdy nevydrží tak dlouho jako běžné „přirozené“ odstíny. Pokud chcete dlouhotrvající růžovou nebo modrou, určitě je lepší navštívit kadeřníka.

Aby barva vydržela. Důležitý je výběr té správné barvy, ale i frekvence mytí nebo cílená péče. Přečtěte si, jak na to, aby barva na vlasy vydržela co nejdéle.

Barva na kůži? Nikdy. Při domácím barvení se někdy stane, že barva ulpí tam, kde ji nechcete. A pak jde hodně špatně dolů. Pomůže ochranná vrstva mastného krému (třeba Indulony), kterou nanesete těsně k linii vlasů. Zamezí styku barvy s kůží a výsledek bude přirozený.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít