Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Tvrdá, nebo měkká? Správná péče o vlasy podle typu vody

Tvrdá, nebo měkká? Správná péče o vlasy podle typu vody

Tvrdá, nebo měkká? Správná péče o vlasy podle typu vody

5. listopadu 2019 od Karolína Hornová

5. listopadu 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Tvrdá voda vysušuje vlasy a ta měkká jim zase ubírá na objemu. Věděli jste, že jinak prospěšné minerály jako vápník a hořčík škodí vlasům? Zjistili jsme vše o mytí vlasů v obou typech vody a přinášíme rady pro krásně vlasy za každých okolností.
Možná jste taky přemýšlela nad tím, proč máte doma ve městě po umytí hlavy „normální vlasy“ a třeba na chalupě nebo na dovolené třeba zase zplihlé a jakoby zatížené. Může za to míra tvrdosti vody. „Normální“ jsou tedy všechny tři výsledky, ale nikoli z vašeho pohledu, ale z pohledu prostředí a typu vody v něm. Jak tvrdost vody na vlasy působí a jak ji využít nebo naopak změnit její účinky?

Tip redakce:
Jak jednoduše poznáte, že máte doma tvrdou vodu? V první řadě tak, že vzniká hodně vodního kamene, který se usazuje například v konvicích, filtrech nebo vodovodních bateriích. Informaci o tvrdosti vody pak můžete zjistit i na stránkách svého dodavatele vody.
krepaté vlasy

Tvrdá voda – suché vlasy a nežádoucí vlnění

  • Obsahuje minerální látky, které mohou být teoreticky prospěšné zdraví (vápník, hořčík), ale zároveň vysušují vlasy.
  • Pravidelné mytí vlasů v tvrdé vodě může způsobit jejich krepatění a vlnění.
  • Vysušování vlasů způsobuje lámání a „šupinatění“, tedy poréznost vlasového vlákna, která může vést k rychlejšímu poškození a vyšší náchylnosti na nepříznivé vnější vlivy.
  • Tvrdá voda rychleji vymývá z vlasů barvu a také prospěšné látky z vlasových produktů, které vlasové vlákno vyživují (respektive může snižovat účinnost těchto produktů).
  • Minerály v tvrdé vodě mohou také způsobit nazelenalý a nažloutlý odstín blond vlasů.

Rada kadeřnice: „Pokud máte barvené vlasy, určitě používejte produkty na ochranu barvy. Pro suché a normální vlasy, myté v tvrdé vodě, se hodí hydratační šampony. Co se týče vlasové výživy a lesku, zvolte závěrečnou bezoplachovou péči, kterou není nutné vymývat vodou – osobně doporučuji tu na olejové bázi. Proti vlnění pomohou uhlazující stylingové produkty či balzámy.“

Tip redakce:
Jako závěrečnou bezoplachovou péči vyzkoušejte Toni&Guy Rozjasňující olej na vlasy Radiant Tropical Oil (koupit v e-shopu), který vlasy vyživí, dodá jim lesk a zároveň bojuje proti krepatění a nežádoucímu vlnění. Zkrotit krepatění pomůže i John Frieda Uhlazující šampon Frizz Ease Flawlessly Straight Shampoo (koupit v e-shopu), ideálně v kombinaci s kondicionérem ze stejné řady (koupit v e-shopu). Pokud rádi sázíte na „babské rady“, oplachujte vlasy jednou týdně jablečným octem, který z vlasového vlákna dostane nahromaděné minerály a obnoví lesk vlasů a vyrovná případné vlny.

Měkká voda – zplihlé vlasy bez objemu

  • Je příjemná pro pokožku, umí pomoci i od lupů, nicméně vlasy samotné mohou být po umytí v ní zplihlé a působit mastně, jako byste si je ani neumyla.
  • Měkkou vodu poznáme tak, že jakoby klouže po pokožce, produkty jako šampony a mýdla v ní více pění, ale hůře se vymývají.
  • Měkká voda vlasy nevysušuje, ale při dlouhodobém mytí může pozměnit jejich strukturu a zatížit je. Vlasy přicházejí o objem, což bude nepříjemné především pro lidi s jemnými vlasy.
aplikace kondicionéru
Rada kadeřnice: Naprosto zásadní je vlasy při mytí v měkké vodě důkladně oplachovat, aby se z nich vymyly usazeniny šamponu a dalších produktů,“ vysvětluje kadeřnice Iva Borovská a přidává tip: „Doporučuji použít bezoplachový objemový produkt, třeba sprej od Toni&Guy, který je navržen tak, aby vlasy nezatížil i bez opláchnutí. Pokud jsou vaše vlasy stále velmi zplihlé, zkuste to napříště s menším množstvím kondicionéru nebo ho vynechte úplně a místo něj použijte po umytí bezoplachový balzám.“

Tip redakce:
Kadeřnice doporučuje produkt
Toni&Guy Sprej pro objem 3D Volumising Spray (koupit v e-shopu). Pomoci může i mineralizace vlasů pomocí produktů s mořskými minerály a solí. Nadýchaný objem dodá vlasům třeba Toni&Guy Sprej s mořskou solí Texturising Sea Salt Spray (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít