Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Zpátky do bazénu - vlasy a chlor

Zpátky do bazénu - vlasy a chlor

Zpátky do bazénu - vlasy a chlor

26. září 2016 od JaS

26. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem Lenka Zahradníková

V létě dávalo vlasům zabrat slunce. S příchodem podzimu se jejich nepřítelem stává zejména chlorovaná voda. Tedy v případě, patříte-li k těm vzornějším a chodíte pravidelně plavat
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pravidelné plavání v bazénu s chlorem vede například k pěkně vytvarovanému tělu a méně bolavým zádům. Jenže také třeba k polámaným vlasům bez lesku. Nemalé fyzické úsilí tak – zejména, jste-li systematik a plavat chodíte pravidelně – sice může přinést dost užitku, pokud jde o vzhled, ale také napáchat nemalé škody.
 
Chlor, jenž se k dezinfekci bazénů často používá, totiž likviduje nejen bakterie a choroboplodné zárodky, ale také vrstvu kožního mazu, která funguje jako přirozená ochrana vlasu a pokožky před škodlivými vlivy. A když tento ochranný film chemie zničí, způsobí to, že se z vlasového vlákna začne vytrácet jedna ze stavebních složek vlasu – keratin. Vlasy v důsledku toho slábnou, lámou se a ztrácí lesk.
 
„Při delším kontaktu s chlorovanou vodou může docházet ke ztrátě vlhkosti vlasu, narušuje se jejich povrch a stávají se pak pórovitější a drsnější na dotek,“ vysvětluje kadeřnice Lenka Zahradníková ze studia Razor. Samozřejmě platí, že tento nežádoucí efekt se projevuje při pravidelném namáčení v chloru. Nárazová krátká koupel vlasy nezničí. Vůbec nejvíc „zranitelné“ jsou barvené či melírované vlasy nebo vlasy po chemickém ošetření. Lidé s takto zranitelnými nebo obecně se světlejšími vlasy mohou také při častém koupání skončit s porušenými vlasy a nazelenalým odstínem. Chlor totiž v bazénu reaguje s kovy z potrubí, nejčastěji s mědí, která barví vlasy na zeleno.
 
Fakt, že chlor neprospívá vlasům, však nemá být pro nikoho stopkou pro jeho úsilí posílit svaly. Existuje jednak prevence, jednak následná péče, jež mohou zničení vlasů odvrátit, navzdory namáčení v chemií ošetřené vodě. První zásada je opláchnout si ještě před vstupem do bazénu vlasy vodou z vodovodu, kde je chloru minimum. Vlas se „napije“ a nebude pak schopen vsáknout tolik škodlivé vody z bazénu. Dobré je také vnést do vlasů trochu kondicionéru. „Ten udrží déle čistou vodu ve vlasech, a ochrání je tak lépe před tou z bazénu,“ radí Zahradníčková. Jinou variantou je vetřít do vlasů olej, například olivový.
 
Další pravidlo na ochranu vlasů je nosit koupací čepici. Nejde o kdovíjak elegantní řešení, ale pro ty, kteří v bazénu trénují opravdu pravidelně, by měla být povinná. Pak již následuje série pokoupacích opatření. V prvé řadě je potřeba z bazénu vlasy pečlivě – tedy opakovaně – opláchnout, čímž se v rámci možností zbaví nečistot. Častí návštěvníci bazénů by si měli pořídit také speciální čisticí šampon, který z vlasů odstraňuje chemické nečistoty. Po důkladném umytí je pak na řadě výživa a hydratace, ideálně v podobě masky, která vlasy regeneruje. V drogeriích je obrovský výběr jak těch hydratačních (například hloubkově hydratační maska Oxygen Moisture od značky Dove), tak těch vyživujících (třeba intenzivní regenerační maska Oil Nutritive od značky Gliss Kur).
 

Resuscitace vlasů

Pro regeneraci vlasů můžete leccos udělat i doma. Recepty se v mnohém podobají těm, které mají poškození předcházet. Chce to v prvé řadě dostat chlor z vlasů. Vedle  speciálního šamponu můžeme i podomácku vyrobenou směsí z jedlé sody. Soda se smíchá s několika kapkami vody, čímž vznikne hustá pasta, která se aplikuje do délek i na pokožku hlavy. Následně je třeba pastu důkladně opláchnout, na závěr vlasy umýt a použít kondicionér. Jiným domácím řešením, jak vyčistit vlasy od chloru, je propláchnout je jablečným octem, který mimo jiné také oživí barvu a odstraní odumřelé buňky. V neposlední řadě se dá zkusit i roztok z vody a aspirinu. Aspirin zlikviduje i případný nazelenalý odstín. Po vyčištění by měla samozřejmě následovat hydratační a vyživující maska.


V případě, že chlor vlasy poškodí, je dobré v prvé řadě navštívit kadeřníka. Profesionál nejlépe rozpozná míru poškození a doporučí vhodnou péči. Často je nutné vlasy zkrátit, aby se vrátily do formy. Kadeřník posoudí i stav pokožky na hlavě – někdy bývá od chloru také vysušená, což se projevuje loupáním a svěděním – a navrhne kúru i pro ni.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem Lenka Zahradníková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lenka Zahradníková
Kadeřnice a vlasová expertka
3
"Chovej se k ostatním tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít