Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Porézní neboli hrubé vlasy: Víte, jak o ně pečovat?

Porézní neboli hrubé vlasy: Víte, jak o ně pečovat?

Porézní neboli hrubé vlasy: Víte, jak o ně pečovat?

10. ledna 2019 od Karolína Hornová

10. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Poréznost vlasů je dána geneticky, ale také různými úpravami – nešetrným odbarvováním nebo třeba přílišným žehlením. Právě v zimě mohou být problémy s porézními vlasy častější. Co způsobuje pórovitost vlasů a jak o ně správně pečovat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Než se pustíte do čtení, udělejte si test poréznosti vlasů: po umytí bez použití kondicionéru a vysušení seberte z hřebenu jeden vlas a hoďte do sklenice s vodou. Jde rychle ke dnu? Vaše vlasy jsou velmi porézní a tento článek je přesně pro vás. Zůstává někde uprostřed? Vaše vlasy jsou středně porézní a můžete se inspirovat produktovou péčí pro porézní vlasy. Zůstává na hladině? Vaše vlasy jsou velmi málo porézní. Tím pádem hladké, zdravé a schopné snadno udržet vodu.


Co způsobuje pórovitost vlasů?

Dalo by se říci, že neexistují neporézní vlasy. Všechny vlasy jsou do určité míry porézní – některé více, některé méně. Pórovitost vlasů je dána většinou geneticky – to jsou takové ty husté, nepoddajné hřívy, které všichni obdivujeme, zatímco majitelka z nich často příliš nadšená není. S určitými vlastnostmi vlasů se ale rodíme a je na nás, abychom je uchopili po svém a ukázali je v tom nejlepším světle,“ říká kadeřnice Iva Borovská.

Poréznost mohou zvýšit i některé vlasové procedury – nešetrné barvení a především odbarvování, používání agresivních přípravků a také přesušování fénem na vysoký stupeň nebo nesprávné používání žehličky. (Přečtěte si také, jak správně upravovat vlasy teplem.)

19-01-T20_C__Porezni_neboli_hrube_vlasy_vite_jak_o_ne_pecovat_3_900x440-(1).jpg

Výhody porézních vlasů

Porézní vlasy jsou hrubší, méně klouzavé, a proto ideální pro tvorbu různých účesů a drdolů. Před úpravou vlasy nemusíte tupírovat (a tedy dále poškozovat). Pěkně může vypadat také úhledně upletený francouzský cop. Dalo by se říci, že silně pórovité vlasy mají tu výhodu, že dobře pohlcují účinné látky z vlasových produktů nebo pigment z barev. Zároveň ale také tyto látky a pigmenty rychleji „vypouštějí“. „Po proceduře, ať už je to barvení, mytí, nebo aplikace výživné masky, proto doporučuji použít závěrečnou péči, která ve vlasech „uzamkne“ to dobré,radí kadeřnice Iva Borovská.


Problémy porézních vlasů

Jeden z problémů porézních vlasů jsme naťukli už v předchozím odstavci. Protože pórovité vlasy absorbují hodně vlhkosti, jejich sušení trvá déle a také „nasávají“ vlhkost ze vzduchu – to může být problémem hlavně na podzim a v zimě, kdy je vlhkost vysoká. „Vlasy pak ztěžknou a jsou nepoddajné a náchylnější ke krepatění. V zimě – pokud je vlhko a pak začne mrznout – se mohou také více vysušovat a lámat, protože vlhkost uvnitř vlasového vlákna doslova zamrzne,“ vysvětluje kadeřnice. Porézní vlasy také bývají hrubší a jsou náchylnější k cuchání.

19-01-T20_C__Porezni_neboli_hrube_vlasy_vite_jak_o_ne_pecovat_2_900x440-(1).jpg

Jak pečovat o porézní vlasy

Vlastnostem porézních vlasů je potřeba přizpůsobit péči a výběr produktů. „Porézní vlasové vlákno si představte jako poseté mikroskopickými šupinkami. Naším hlavním cílem bude tyto šupinky „zatáhnout“,“ vysvětluje odbornice a dodává: „Zkuste sahat po přípravcích s mírně kyselým pH, po produktech určených pro suché a hrubé vlasy a vyzkoušejte také bezoplachové balzámy, které použijete po mytí – ochrání vlasy při sušení i v dalších dnech před nasáváním vlhkosti.“
 

Tip redakce:
Toni&Guy Bezoplachový kondicionér Leave In dodá vlasům hladkost, lesk a působí preventivně proti krepatění. Nanášejte do délek vlasů před sušením. Toni&Guy Uhlazující maska Smooth Definition usnadní rozčesání a vlasy budou po jejím použití výrazně jemnější a hladší. Pokud máte vlasy porézní a velmi suché, můžete se také inspirovat
péčí o suché vlasy  a také mrkněte, jak ochránit vlasy před nepřízní počasí.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít