Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Žehličky, kulmy, fény: Jak upravovat vlasy bez následků?

Žehličky, kulmy, fény: Jak upravovat vlasy bez následků?

Žehličky, kulmy, fény: Jak upravovat vlasy bez následků?

29. března 2017 od Šárka Jináčová

29. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová ve spolupráci s expertem Kristýna Boušková

Mytí, vysoušení a úprava vlasů je rutina, ke které neodmyslitelně patří fén, žehlička na vlasy nebo kulma. Používat by se ale měly s rozvahou a s vhodnou vlasovou kosmetikou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tempo dnešní doby je rychlé. Pokud máte stihnout spoustu povinností a k tomu vypadat dobře, což samozřejmě zahrnuje i upravené vlasy, fénování nebo žehlení vlasů je prostě nutnost. Fén znamená obrovskou časovou úsporu zejména pro ty, co mají dlouhé a husté vlasy, které schnou věčnost. Žehlička a kulma zase umožňují vytvořit účes jako od kadeřníka. Jak už to ale bývá, každá mince má dvě strany.

V případě častých tepelných úprav je to riziko poškození vlasů. Výsledkem příliš častého používání této trojice mohou být – místo kýžených lesklých a objemných kadeří – vlasy, které ztratily lesk, třepí se a lámou. Nicméně nedělejme rychlé závěry. Mezi užíváním fénu a zničenými vlasy nemusí být rovnítko.

Anatomie vlasu

Nejdřív malá lekce vlasové anatomie k lepšímu pochopení toho, jak se o vlasy správně starat. Vlasové vlákno, které vyrůstá z pokožky, tvoří tři vrstvy: kutikula, kortex a medula. Kutikula je vnější vrstva, která vlas chrání před vnějšími vlivy, a tedy i poškozením. Je relativně odolná proti mechanickým vlivům, třeba česání, a také odráží škodlivé záření. Kortex neboli vlasová kůra tvoří převážnou část vlasu (až 80 procent vlasové hmoty). Skládá se z vláken keratinu, ta vytvářejí snopečky, které jsou vzájemně spojené mezibuněčným tmelem. V kortexu se rovněž nacházejí pigmentová zrna, která dávají vlasu barevnost. Nakonec je tu medula, tedy dřeň, jejíž hlavní funkcí je vlas vyživovat.

Každý vlas má svou životnost

Může růst až šest let, než vypadne a je nahrazen novým (délka růstového cyklu je však u každého různá), přičemž za měsíc povyroste zhruba o půl centimetru. Růst a kvalitu vlasu ovlivňuje hlavně genetika, ale jsou tu i další faktory. Roli hraje barvení, trvalé rovnání či ondulace, ale také právě fénování, žehlení, kulmování, frekvence česání a mytí (ano, i tím můžete vlasu škodit) nebo také časté stahování do culíku.

Některý typ vlasů snese více, jiný méně. Je tedy potřeba pozorně sledovat, jak vaše kštice na nejrůznější stylingové úpravy reaguje, zda neztrácí lesk a vlasy se nezačínají lámat. „Jemné a křehké vlasy vydrží méně oproti pevným a silným,“ varuje Kristýna Boušková ze studia Bomton. Pokud na své vlasy nakládáte příliš, může dojít k poškození ochranné vrstvy. A poškozená kutikula zpravidla znamená nevratně oslabený vlas, neboť vnějším vlivům jsou vystaveny vnitřní vrstvy. „Vlasy jsou pak matné a krabaté, suché, více se třepí a vypadávají,“ vypočítává důsledky poškození kutikuly Lenka Kašpaříková, tricholožka a majitelka vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health. „Následná péče je pak časově náročná – vlasy potřebují ostříhat a opět dorůst,“ dodává.

vlasy


Není fénování jako fénování

Pokud jde o tepelný styling, neznamená automaticky fatální poškození. Záleží samozřejmě na teplotě, s níž se pracuje. Fén vlasům neublíží, když budete fénovat vlažným vzduchem a dodržovat vzdálenost vysoušeče od vlasů alespoň 15 centimetrů. Pakliže vlasy fénujete příliš horkým vzduchem, na ochrannou vrstvu vlasu to bude větší nápor. Tým jihokorejských vědců publikoval v roce 2011 v odborném časopise o dermatologii (Annals of Dermatology) studii, v níž srovnával, co se s vlasem děje, pakliže schne přirozeně, nebo s pomocí fénu. U fénování pak rozlišovali teplotu vzduchu a vzdálenost fénu od vlasů. Jednotlivé prameny vlasů pak byly podrobeny zkoumání pomocí různých technik.

Výsledek studie ukázal, že během krátkého experimentu sice ani v jednom případě nedošlo k poškození kortexu, vzduch o teplotě 95 °C však poškodil kutikulu. Nicméně zároveň vědci zjistili, že varianta, kdy se vlasy nechávají volně uschnout, nemusí být úplně optimální: vlas je totiž déle vystaven působení vody a to může mít škodlivý efekt na buněčný membránový komplex. Vlasoví odborníci také doporučují fénovat po směru růstu. „Při dodržení těchto zásad je v pořádku používat fén po každém mytí,“ ubezpečuje Kašpaříková.


Jak si nezničit vlasy

Při používání oblíbených stylingových nástrojů je důležité dodržovat určité zásady, které škody na vlasech eliminují. Další zásadou je nešetřit na stylingových elektrospotřebičích. 

       •   V první řadě je dobré žehličky a kulmy používat s mírou. Vyhněte se každodennímu žehlení, kulmování i fénování.

       •   Je dobré kupovat takové výrobky, které umožňují nastavení teploty. Ne pro každý typ vlasů je vhodná teplota                       kolem 200 °C. Zejména u barvených, vlnitých či jemných vlasů může být kutikula více propustná, a vlas tudíž                       náchylnější k poškození (dochází ke ztrátě proteinů a objevuje se vyšší lámavost vlasů).

       •   Obecně není dobré jakýkoli typ vlasů vystavovat vyšším teplotám než 175 °C (tak například hovoří doporučení                     Americké asociace dermatologů) a to jen krátce.

       •   U žehličky záleží kromě teploty také na povrchu, který by měl být hladký, aby dobře klouzal po vlasech. Ideální je                žehlička keramicko-turmalínová nebo titanová.

       •   V případě fénu by také neměla chybět regulace teploty a intenzity vzduchu, ideální je, když má také ionizátor.


kulma


Ochranné vlasové produkty

Aby vlasy příliš netrpěly tepelnými úpravami, musí být v kondici, tedy dobře hydratované. „Kombinací složek pečující kosmetiky lze dosáhnout efektu v přilnavosti keratinových šupin vlasu. Kolem každého vlasu se pak vytvoří mikrovrstva, která „slepuje“ roztřepené konečky a chrání vlasy před dalším narušením,“ vysvětluje tricholožka Lenka Kašpaříková důležitost pravidelné péče. Tu zajistí třeba kvalitní hydratační šampon a také kondicionér, který vlasy nejen zvlhčuje, ale ty rovněž díky němu méně trpí při česání. Pravidelně také vlasům dopřávejte hydratační masku.

Před samotnou úpravou nezapomeňte použít ochrannou kosmetiku, která vlas chrání před ztrátou vlhkosti a zároveň podporuje vyhlazení vlasového vlákna. „Bez ohledu na to, jaký máte typ vlasů, před každou úpravou vždy použijte vhodný ochranný přípravek. Ať už zvolíte sprej, olejíček, nebo krém, vždy záleží na tom, aby vytvořil ochranný film na vlasu,“ vysvětluje Boušková ze studia Bomton. Ochranné vlasové produkty doporučují i vlasoví stylisté světových celebrit. „Ochranná kosmetika je pro vlas to samé, co opalovací krém pro pleť,“ konstatuje stylistka Cynthia Alvarez, která má na seznamu klienty, jako je Alicia Keys či Shakira. „Séra dobře fungují při fénování, pro žehlení nebo kulmování jsou lepší spreje,“ přidává několik tipů. Můžete vybírat z celé řady produktů.

TIPY REDAKCE: 

       •   Například značka Aussie nabízí speciální řadu šamponů a kondicionérů, které chrání před poškozením teplem.

       •   Zkusit se dá Heidi´s Heat Styles od značky Taft, dále Termo-fixační sprej od L'Oréal Paris, Heat protection spray od             značky Syoss nebo třeba Heat protection mist od TONI & GUY.

Jak používat kulmu a žehličku?

Doporučuje se vlasy nejprve umýt, a zbavit je tak nečistot a nánosů různých přípravků, aby se do vlasů nezažehlovaly. Další pravidlo zní nežehlit a nekulmovat vlasy, když jsou mokré. Žehlička i kulma se zahřívají na teplotu vysoko nad bodem varu vody. Pokud je vlas mokrý, žehlička vodu ve vlasu prakticky uvaří, unikající pára pak naruší ochrannou vrstvu vlasu. A v neposlední řadě žehličku vždy táhněte po vlasovém prameni plynule, ať některé části vlasu nejsou zbytečně vystavovány teplu déle.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová ve spolupráci s expertem Kristýna Boušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kristýna Boušková
Kadeřnice a expertka na krásné vlasy
2437
"Krása je to, co děláme."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít