Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Chraňte v létě své barvené vlasy

Chraňte v létě své barvené vlasy

Chraňte v létě své barvené vlasy

7. června 2017 od Eva Suchomelová

7. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Adéla Drábková

Barvené vlasy vyžadují speciální péči. Jak své vlasy chránit před sluncem, působením horka, mořské nebo chlorované vody? To jsme pro vás zjistili přímo u specialistů na péči o vlasy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Každá žena, která si barví vlasy, ví, že musí o své vlasy pečovat více a jinak než o ty přírodní. V létě to ale platí dvojnásob, pokud se chce chlubit bujnou a zdravě vypadající hřívou. „Expozice vlasů slunečnímu záření má jednoznačně vliv na jejich vlastnosti. Dochází ke snížení kompaktnosti vnější vrstvy, k porušení ochranné lipidové vrstvy. Tím se vlas stává propustnějším a náchylnějším k vymývání látek v něm obsažených. Takový vlas je pak drsný, ztrácí lesk a stává se křehčím a náchylnějším k lámavosti," vysvětluje Petr Štěpánek, Ph. D., Scientific Director společnosti L´Oréal, a pokračuje: „Pokud dojde k poškození vnějších vrstev, je jádro vlasového vlákna méně chráněné. Dochází i k dalším rozkladným procesům, jako je degradace proteinů a částečně i barviva melaninu, což vede ke změně barvy. Všichni dobře víme, jak vypadají sluncem ‚vyšisované‘ vlasy.“


Když voda a sůl škodí

Opakované namáčení a vysoušení vlasy také namáhá. Při mytí a koupání vlasy ztrácí barvu. Vlasy po „namočení“ zvětší svůj objem až o 20–30 %, čím se současně zvětší i mezery mezi buňkami na povrchu vlasu. Molekuly barvy se tak snáze dostanou ven a „vyplaví se“. Kromě toho také UV záření ohrožuje vlasovou pokožku, která je bez ochrany vystavena riziku vzniku melanomu. „Je zřejmé, že pokud jsou negativně ovlivňovány vlasy přirozené, bude sluncem ovlivňována i kvalita barvených vlasů. Působením slunečního záření v kombinaci dalších externích faktorů má za následek snazší vymývání barvy a její rychlejší degradaci,“ připomíná Petr Štěpánek. Naštěstí je tu řešení pro všechny jmenované problémy, a to jak ve chvíli, kdy si vlasy barvíte, tak i pro následnou péči během léta a dovolených.

Léto a barvené vlasy


Správná barva na léto

Samotné barvení vlas většinou poškozuje a vysušuje. Vlasy jsou po něm lámavé a křehké. Tedy, pokud si nevyberete tu správnou barvu. Když jdete na barvu do salonu, máte dvě možnosti. „Ptejte se po barvách, které obsahují plex technologii,“ radí Adéla Drábková ze salonu JR Studio. „Tu již dnes nabízí více značek a díky ní bude vlas ochráněn již během barvení. Takto chráněný vlas mnohem lépe odolá nepříznivým vlivům slunce, vody i soli nebo chloru na dovolené a zachová si barvu mnohem déle než vlas nechráněný.“

Jestli vám začaly vlasy předčasně šedivět nebo vám plex technologie z nějakého důvodu nevyhovuje, je tu další možnost. „Výborné zkušenosti, a to při aplikaci na šedivějící vlasy, mám s bezamoniakovými barvami. Vlas nevysušují, při barvení jej obalí a chrání jej po celou dobu až do dalšího barvení,“ vysvětluje odbornice na krásné vlasy. „Ocení je i majitelky zesvětlovaných blond vlasů, neboť právě bezamoniakové barvy nereagují s chlorem, takže odpadá strach z toho, že z bazénu vylezete se zelenými kadeřemi.“


Když se barvíte sama

Barvíte-li si vlasy doma, pak i pro vás máme dobrou zprávu: v drogeriích jsou již k dostání barvy s plex technologií, např. Schwarzkopf Color Expert s technologií OMEGAPLEX®. Inspiraci najdete například zde. Pokud jste dosud váhala, určitě je nyní vyzkoušejte! V létě dávejte přednost světlejším odstínům barvy, vybírejte odstín také podle vaší původní barvy a nesnažte se zesvětlovat příliš. Vlasy jsou v létě velmi namáhané, a to nejen sluncem a vodou v bazénu nebo v moři, ale také vaším vlastním potem. A nakonec myslete také na správnou péči o barvené vlasy.

Léto a barvené vlasy


Speciální péče po celé léto

Co si budeme povídat, hlavu i vlasy byste si v létě měla chránit šátkem nebo kloboukem. Tahle mechanická ochrana vám ušetří spoustu starostí s úpalem, ale zároveň je to první bariéra proti negativním vlivům slunečních paprsků na vaše vlasy. Vedle toho si ale na léto rozhodně pořiďte speciální vlasovou kosmetiku.

„Základem je rozhodně řada péče pro barvené vlasy,“ říká odbornice. Má ji každá značka vlasových přípravků, vy jen musíte vyzkoušet, která bude vyhovovat právě vám. Kromě toho se v létě zaměřte ještě na to, aby obsahovala i látky, jež poskytují ochranu před sluncem a dalšími negativními vlivy.

Léto a barvené vlasy


Sluneční filtry i pro vlasy

Proti slunci ochrání vlasy i UV filtry, a to nejen proti škodám na kráse, ale především na zdraví. „Ultrafialové záření poškozuje nejprve kutikulu neboli povrchovou vrstvu vlasu, takže ten se začne třepit,“ vysvětluje kadeřnice. „Následně proniká i do hloubky, kde poškodí vnitřní vazby a ničí vlasový pigment. Vlas rychle ztrácí potřebnou vlhkost, pružnost i barvu a lesk.“ V drogerii se dívejte buď po řadě přímo pro barvené vlasy se sluneční ochranou, která obsahuje šampon, kondicionér a masku, jako třeba Elsève Color Vive, anebo po speciálním ochranném vlasovém přípravku, jako je např. intenzivní kondicionér Color Sealer z řady Garnier Fructis Color Resist či okamžitá zázračná péče Elsève Color Vive. První ze jmenovaných chrání vlasy i jejich barvu před destrukcí ze slunečních paprsků, uhlazuje je a dodává jim lesk díky obsahu oleje ze lněného semínka, extraktu z ovoce Acai a UV filtrům, druhý působí okamžitě po použití, má lehké složení a jako ochrana před UV zářením se dá aplikovat kdykoli během dne.
 
V pleťových přípravcích se používají mechanické nebo chemické filtry UV záření. A jak je to ve vlasových přípravcích? „Používají se především organické (chemické) filtry UV záření, za L´Oréal mohu jmenovat například MEXORYL,“ říká Petr Štěpánek.


Péče pro namáhané vlasy

Co se týče péče o vlasy poškozované, další možností jsou přípravky s PLEX technologií. „Jestliže používáte barvu s PLEX technologií, pak i v následné péči byste měla využít přípravky, které obsahují stejný typ PLEX technologie,“ říká Adéla Drábková. U salonních značek vám vhodný typ nabídne kadeřnice, jestliže si vlasy barvíte doma, poohlédněte se v drogerii po pečující řadě s PLEX technologií, např. Gliss Kur Fiber Therapy nebo SYOSS SalonPLEX.

V případě, že vlasy barvíte přípravkem bez PLEX technologie, pak si pořiďte pečující vlasový olej pro barvené vlasy. „Vlasový olej vlas obalí, a tím jej chrání před vysycháním i ztrátou barvy. Dá se aplikovat do vlasů vlhkých po umytí na ochranu proti horku i do suchých kdykoli po celý den pro hedvábný lesk i dotek,“ doplňuje expertka na krásné vlasy. Pro domácí použití či na dovolenou si můžete koupit v síti drogerií třeba Hedvábný vlasový olej Elsève na barvené vlasy s UV filtry a 6 rostlinnými oleji nebo Garnier Fructis Color Resist Shine & Care Shaker, určený pro barvené a melírované vlasy, který vedle slunečních filtrů obsahuje i Xylose a vyživující oleje z ovoce.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Adéla Drábková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Drábková
Vlasová expertka a kadeřnice
330
"Moje práce mě těší i proto, že výsledek je vidět hned."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít