Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Znáte zimní nástrahy? 10 tipů, jak ochránit pokožku!

Znáte zimní nástrahy? 10 tipů, jak ochránit pokožku!

Znáte zimní nástrahy? 10 tipů, jak ochránit pokožku!

23. listopadu 2018 od Jana Kantorová

23. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Zima přináší nejen Vánoce nebo sněhovou nadílku, ale je také rizikem pro pokožku celého těla. Právě období před prvními velkými mrazy je tak ideální na přípravu pokožky a důkladnou péči. Poradíme vám, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zimní nástrahy pro pleť a pokožku by se rozhodně neměly podceňovat. Jakmile se o ni správně postaráte, suché mrazivé počasí a přechody z vytopených místností ven, ostrý vítr či pálící slunce na horách vás nijak nepřekvapí. Vyhnete se tak ztrátě vlhkosti a pleti přirozených olejů, které ji chrání. Bohužel ale nejen počasí působí na pokožku negativně.


Co dalšího negativně ovlivňuje pleť:

  • stres s přicházejícími svátky,
  • změny v životním režimu,
  • změny ve stravování (více cukru a tuku),
  • nedostatek slunečního svitu. 
     

1. Připravte i svůj domov

Čím sušší vzduch v bytě, tím sušší pokožka. A to po celém těle. Proto je dobré udržovat v bytě vlhký vzduch, a to třeba pomocí zvlhčovače vzduchu. Tím napomůžete udržet kůži dostatečně hydratovanou. Jeho výhodou je také to, že do něj lze přidat esenciální oleje. Kromě toho se snažte nepřetápět místnosti.


2. Změňte krémy

Péče o pokožku a pleť by v zimě měla zůstat stejná, jen je potřeba vyměnit kosmetické produkty. Jedinou výjimkou jsou pleťová séra, která je možno používat celoročně. Vaše pokožka bude potřebovat hlavně promazávat a hydratovat. Proto tedy na celé tělo aplikujte hydratační mléko a při péči o pleť používejte hutnější krém. Vyhýbejte se krémům, které obsahují alkohol. A to bez ohledu na to, jestli je vaše kůže suchá, citlivá, či mastná. Navíc myslete také na noční péči v podobě masek, které pleť také vyživí.

hutnější krémyTip redakce:
Vybírejte také produkty, které obsahují organické oleje, aloe vera či bambucké máslo, tedy
ingredience, které ji ochrání před všemi zimními vlivy. 


3. Řekněte ano peelingu

Obrušování starší kůže je pro pokožku potřeba, před zimou dvojnásob. Díky tomu navrátíte pokožce ztracený lesk. Tělový peeling používejte klidně 2-3x týdně.


4. Jemné čištění pleti

Bedlivému oku by nemělo ujít ani složení čisticích výrobků. Vybírejte takové, které obsahují ovesné vločky nebo heřmánek. V tuhle chvíli jde totiž hlavně o jemnost.


5. Zkraťte sprchu

I když je teplá voda v zimě extrémně příjemná, zkuste trávit ve vaně nebo ve sprše menší množství času. Dlouhá horká sprcha totiž vysušuje pokožku a zbavuje ji přirozeného ochranného filtru. Prohřívací koupel si dopřejte jednou, maximálně dvakrát do týdne. Zbylé dny se sprchujte pouze teplou vodou a hned po koupeli naneste na ještě vlhké tělo hydratační tělové mléko.

rychlá sprcha

6. Mýdla, která nevysušují

Podle odborníků není lidská pokožka stavěna pro to, aby se myla každý den. Skrz mazové žlázy si pomocí olejů totiž pokožka vytváří přirozenou ochrannou a zvlhčující bariéru. Časté mytí vodou ale tuto bariéru narušuje, což může být v zimě dvojnásob špatně. Volte tedy i do sprchy přípravek, který bude už ve vodě hydratovat a vyživovat.


7. Chraňte se před sluncem

Třebaže se to nezdá, i v zimě dokáže sluníčko pokožce nepěkně uškodit. Sama jsem toho důkazem, když jsem si na horách způsobila velké spáleniny v obličeji, které už musel léčit doktor. Do té doby jsem neměla nejmenší tušení, že se lze spálit během chvíle na horském sluníčku. Vždy proto chraňte pleť opalovacími krémy s minimálním OF 20 nebo pleťovým krémy, které ochranný faktor taktéž obsahují. Navíc je tak snadno můžete používat každý den bez rizika, že zapomenete na ochranu před sluncem.

rukavice

8. Noste rukavice

Troufám si tvrdit, že v zimě nejvíce trpí ruce. Pokožka na nich je vysušená, jsou prokřehlé a mnohem častěji je omýváme. Kůže na rukou je velmi tenká a náchylná na poškození. Pečujte o ně pravidelně kvalitním krémem na ruce, mažte, jak často uznáte za vhodné, a ven vždy noste rukavice.


9. Jezte a pijte správně

Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, problém je i nesprávně zvolená strava, zvláště ta plná jednoduchých cukrů. Kvůli tomu dochází k vysušování pleti a většímu výskytu akné. Naopak by se měl zvětšit denní příjem zdravých tuků, aby se zabránilo nadměrnému vysušování pokožky. Doporučuje se tedy zařadit do jídelníčku vlašské ořechy, olivový olej nebo avokádo. Nepřehánějte to s alkoholem, kofeinem a kávou. A pijte hodně vody.

balzám na rty

10. Nezapomínejte na rty

Rty mají v zimě tendenci se vysušovat, praskat a loupat se. Nemálo se také můžete potýkat s popraskanými koutky. Když budete mít chvíli, připravte si i jemný peeling právě na rty. Stačí smíchat cukr s jojobovým, kokosovým nebo slunečnicovým olejem a každý den jím rty přetřít. A pak už jen pravidelně chránit balzámem na rty.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít