Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravý jídelníček: odhalte jeho slabá místa. Víme, jak na to!

Zdravý jídelníček: odhalte jeho slabá místa. Víme, jak na to!

Zdravý jídelníček: odhalte jeho slabá místa. Víme, jak na to!

2. března 2022 od Eva Karlová

2. března 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Jak se zbavit neustálé únavy, svalových křečí nebo rozjasnit povadlou pleť? Ke zdravému jídelníčku zkrátka někdy stačí přidat jen ty správné doplňky stravy. Doplnit minerály a vitaminy, které zatím ve skládačce vaší stravy chybějí!
Lednička praská ve švech, spíž je plná do poslední poličky a hned za rohem narazíte na dokonale zásobený supermarket… Zdálo by se, že když se rozhodnete žít zdravě, tedy také stravovat se, jak se patří, neměl by to být problém. Jenže nedávná britská studie odhalila překvapivý fakt: i ve vyspělých zemích, za výše uvedených, takřka ideálních podmínek, se řada žen potýká s nedostatkem některých důležitých látek. Jak jste na tom vy? Máte opravdu všechno, co potřebujete? Pojďte s námi rozklíčovat slabiny svého jídelníčku a zjistit, jaké vitaminy a minerály tělu chybějí!


Co by nemělo chybět ve vašem jídelníčku a proč?

Hořčík

Nedostatkem hořčíku trpí zhruba jedna z deseti žen v produktivním věku. Jedním ze základních příznaků jeho absence jsou svalové křeče. Hořčík je totiž klíčovým minerálem pro zdraví svalů a kostí a v neposlední řadě i srdce. Nedostatek hořčíku může být navíc spojený s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Zkuste tedy Vitar Biologicky aktivní hořčík (koupit v e-shopu), jehož doporučená dávka je 1–2 kapsle po jídle.

Co doplnit do jídelníčku:

Celozrnné pečivo a cereálie, listová zelenina, brambory, ořechy a plody moře, to jsou osvědčené zdroje hořčíku.

Selen

Chybějící selen může mít na svědomí oslabení imunitního systému, nebo dokonce zvýšení rizika rakoviny. Tomuto riziku je vinou jeho nedostatku vystavena celá polovina žen, což převedeno do praxe znamená, že jejich denní příjem této minerální látky a důležitého antioxidantu je pod hranicí 40 mikrogramů. Není tedy od věci pořídit si MaxiVita Selen + zinek + vitamin C a E (koupit v e-shopu), v kombinaci s vitaminy určitě nic nezkazíte. Pozor ale, nepřesáhněte denní příjem 350 mikrogramů denně.

Co doplnit do jídelníčku:

Sezobněte několik para ořechů denně. Anebo vsaďte na tuňáka v konzervě.

Železo

Více než pětina žen nepřijímá ve stravě dostatečné množství tohoto důležitého minerálu, který je součástí krevního hemoglobinu. Výsledek? Chudokrevnost, únava, bledá pleť a špatná koncentrace. Napumpovat si do těla dost železa je důležité obzvlášť během menstruace a při těhotenství! Vyzkoušejte GS Železo (koupit v e-shopu) nebo pokud pro vás bude příjemnější tekuté skupenství, můžete zkusit Floradix Železo + vitaminy (koupit v e-shopu).

Co doplnit do jídelníčku:

Vaše tělo nejlépe využije železo, které načerpáte z červeného masa. V závěsu za ním jsou další zdroje – kešú oříšky, vejce nebo luštěniny. Jídlo zapíjejte pokud možno ředěným pomerančovým džusem s vitaminem C. Právě céčko totiž přispívá k vstřebávání železa do organismu. Zkusit můžete také Vitar Vitamin C šumivé tablety (koupit v e-shopu).

Draslík

Přes 20 % žen nepřijímá ve své stravě dostatek draslíku. A přitom je tento minerál nepostradatelný pro fungování veškerých buněk v těle! Jeho nedostatek může přispět ke vzniku vysokého tlaku, bolesti svalů nebo onemocnění srdce. Dejte si Biotter Hořčík + draslík šumivé tablety (koupit v e-shopu), doplníte tak nejen minerály, ale i pitný režim. S přibývajícím věkem buďte ale na množství opatrní, mohlo by to být náročné pro vaše ledviny. Proto se raději o užívání poraďte s lékárníkem.

Co doplnit do jídelníčku:

Prokládejte svůj jídelníček dostatkem ovoce, zeleniny, ořechů i semínek.

Vitamin B2

Praskají vám koutky úst? Podivně vás svědí oči? Pak patříte k více než 10 % žen, jež svému tělu nedodávají dostatek vitaminu B2. Ten je nutný i pro zdraví vaší pleti, svalů, očí a nervů. Navíc přispívá ke vstřebávání dalších živin a vitaminů. Bez dostatečného přísunu tohoto vitaminu může dojít i ke vzniku chudokrevnosti! Jestliže vám chybí vitamin B2, pak klidně doplňte celou plejádu vitaminů řady B, protože tím můžete svému tělu, a zvláště pak imunitě jedině prospět. Vyzkoušejte Terezia B-komplex super forte+ (koupit v e-shopu).

Co doplnit do jídelníčku:

Stačí dvě sklenky mléka denně a dosáhnete doporučené dávky B2! Jsou tu ale i další osvědčené zdroje – třeba vejce, maso, sýry nebo mandle. Anebo sáhněte po cereáliích se zvýšeným obsahem vitaminů.

Vitamin D

Polovina žen nad pětačtyřicet let je s vitaminem D na štíru! Přes 15 % žen má naprosto nedostatečný příjem déčka hlavně v zimě a na jaře. Vitamin D totiž v našem těle vzniká hlavně pod slunečními paprsky. Když ho není dost, může to vést ke vzniku osteoporózy, deprese, nebo dokonce rakoviny tlustého střeva. Vyzkoušejte tedy třeba VIX Vitamin D3 s příchutí pomeranče (koupit v e-shopu).

Co doplnit do jídelníčku:

Dvě porce tučné ryby (jako je losos) týdně jsou tou nejlepší prevencí! V tomto případě jsou dobrou volbou i potravinové doplňky. Těhotné ženy by pak měly denně přijmout 10 mikrogramů.

Jod

Jedna z dvanácti žen nepřijímá dostatek jodu. To je minerál, který napomáhá k fungování štítné žlázy. Mezi symptomy jeho nedostatku patří únava a přibírání na váze. Nejzávažnější je jeho deficit u těhotných žen, může totiž negativně ovlivnit vývoj mozku plodu. Podle statistiky jeho nedostatkem často trpí dospívající dívky.

Co doplnit do jídelníčku:

Mléčné výrobky, vejce a rybí maso, to jsou klíčové potraviny s obsahem jodu. Zato s konzumací syrové brokolice nebo zelí to nepřehánějte. Když jsou tyto druhy zeleniny tepelně neupravené, obsahují látky zvané goitrogeny, které omezují činnost štítné žlázy.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít