Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co se děje, když vám chybí tyto vitaminy a minerály

Co se děje, když vám chybí tyto vitaminy a minerály

Co se děje, když vám chybí tyto vitaminy a minerály

29. září 2021 od Hana Malá

29. září 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Hana Malá

Začaly vám padat vlasy, lámat se nehty, svědit pokožka hlavy, praskají vám paty, zíváte, trápí vás mastná pleť a další? Pokud nejste nemocní, vaše tělo pravděpodobně trpí nedostatkem minerálů a vitaminů. Jakých a jak vám to tělo dává vědět?

Co tělu chybí, když…

…jste unavená

Jste unavená, máte pocit na omdlení, bledou a suchou kůži, popraskané koutky, afty, bolavé dásně nebo křehké nehty? To vše jsou příznaky, které mohou upozornit na nedostatek železa v krvi. Příliš málo železa v těle způsobuje nedostatek kyslíku v tkáních a organismus se snaží získat energii z jiných zdrojů, což ho vyčerpává.

Co s tím?

Železo obsahuje melasa, kokos, mák, pažitka, petržel, čočka, vaječný žloutek, játra nebo hovězí maso. Nebo si dejte GS Železo (koupit v e-shopu),  doporučená denní dávka je pro ženy ve věku 19–50 let 18 mg.

…vám cuká v oku nebo máte křeče?

Trápí vás ranní křeče v lýtkách nebo pociťujete nepříjemné cukání v oku? Jste ve stresu, buší vám srdce, lámou se vám nehty, vypadávají vlasy a máte často chuť na čokoládu? Pak má vaše tělo zřejmě nedostatek hořčíku. Ale určitě v tom nejste sami. Nízkou hladinu hořčíku má podle výzkumů až třetina české populace. Na vině je většinou nedostatečně pestrá strava, ale také to, že obsah hořčíku v potravinách klesá.

Co s tím?

Určitě zkuste do jídelníčku zařadit více listové zeleniny, kakaových bobů, mandlí, banánů nebo luštěnin. Nebo si dopřejte Magne B6 Forte (koupit v e-shopu), zbaví vás nejen křečí, ale také stresu a vyčerpání a zapracuje také na normálním stavu kostí a zubů.

…máte popraskané paty

Popraskané paty řeší spoustu lidí. Málokdo se bohužel pídí po příčině, ale právě ta bývá původem problémů. Za popraskané paty mohou nemoci jako je cukrovka nebo lupénka. Můžete na ně trpět, pokud pracujete vestoje, v prašném prostředí suchém klimatu, nízkých teplotách, ale také pokud třeba hodně sportujete. Může je způsobit také nevhodná obuv, jako jsou balerínky nebo lodičky, které nohám neprospívají. A řadu problémů může způsobit i obezita nebo nedostatečný pitný režim a tím pádem špatná hydratace. Na kvalitu kůže může mít vliv i nedostatek zinku nebo omega-3 mastných kyselin.

Co s tím?

Zinek najdeme v slunečnicových a dýňových semínkách – zkuste Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu), hovězím mase, játrech, rybách, sušeném mléku nebo sýrech. Omega-3 mastné kyseliny zase obsahuje losos, makrela, tuňák i pstruh či ořechy, ale pokud jich bude mít vaše tělo přece jen málo, zkuste VIX Omega-3 (koupit v e-shopu), ideálně jednu kapsli denně, což je také doporučená denní dávka.
Tip redakce: 
Popraskané paty můžete také promastit kokosovým olejem
Purity Vision Bio kokosový olej (koupit v e-shopu), natřete na popraskané paty, zabalte chodidla do igelitového pytlíku a přes něj si navlékněte ponožky nebo zkuste L'biotica maska na paty exfoliační (koupit v e-shopu), která funguje okamžitě a má skvělé výsledky.

…často trpíte na afty

Jste často ve stresu? Očekáváte menstruaci? Trpíte sníženou imunitou? Jste citliví na výrazná jídla? Málo spíte a relaxujete? Máte citlivější tkáň v dutině ústní? Pak i vám se mohou tvořit afty, malé bílé či nažloutlé puchýřky, které mohou být nepříjemné nebo bolet. Kromě výše zmiňovaného je může způsobit také nedostatek vitaminu B.

Co s tím?

Jezte cibuli v jakékoli podobě, přispívá k lepší obranyschopnosti. Pomůže také bylinková domácí tinktura z šalvěje (čerstvé bylinky zalijete šedesátiprocentním alkoholem a necháte vylouhovat v uzavřené nádobě), kterou si budete postižené místo potírat. A pak tělu určitě dodejte vitamin B ve formě MaxiVita B-komplex forte + vitamin C (koupit v e-shopu), obohacený o vitamin C, kterým podpoříte imunitu. Pak do stravy zařaďte pivovarské kvasnice, borůvky nebo mrkev.

Zdroj: Shutterstock

Připravil/a pro vás Hana Malá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít