Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravá snídaně: Upečte si granolu!

Zdravá snídaně: Upečte si granolu!

Zdravá snídaně: Upečte si granolu!

19. srpna 2021 od Tereza Špačková

19. srpna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Posnídejte zdravou, doma vyrobenou granolu s jogurtem, rostlinným mlékem a sezonním ovocem z vaší zahrádky. Je plná vlákniny, zdravých tuků, proteinu a sacharidů. Oříšková, ovocná nebo čokoládová. Která bude ta vaše?

Nastartuje den výbornou a zdravou snídaní. Máte-li v oblibě sladké snídaně, vyzkoušejte třeba kaši do skleničky nebo si vyrobte vlastní granolu! Zatímco ty kupované bývají často plné přidaných cukrů nebo nevhodných tuků, doma si tu svoji snadno a rychle vyrobíte tak, aby vám po všech stránkách vyhovovala.


Granola nebo müsli?

Jaký je mezi nimi rozdíl? Základ je stejný – oboje je vlastně směs vloček, ořechů, semínek, sušeného ovoce a různého koření. Narozdíl od müsli se však granola zapéká, a proto je křupavější. Co všechno budete potřebovat na její přípravu?

Vločky

Můžete použít klasické ovesné vločky, které jsou plné vlákniny a vitamínů. Jestliže vás trápí alergie nebo intolerance na lepek, pak pro vás bude vhodné použít vločky přirozeně bezlepkové – pohankové, rýžové, kukuřičné nebo jáhlové.
 

Tuk

Další důležitou ingrediencí je dobře zvolený tuk, tedy to, co udělá vaši granolu křupavou a zlatavou. Dejte přednost těm, které jsou vhodné k tepelné úpravě jako třeba Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu), který stimuluje metabolismus a krásně směs provoní. Nebo použijte extra panensky olivový olej. Vhodné je i Allnature Ghí (koupit v e-shopu), které vás omámí máslovou chutí i vůní.

Sladidlo

Sladidlo spolu s tukem granolu nejen ochutí, ale slouží jako pojidlo. Právě kombinací těchto dvou surovin docílíte oblíbených hrudek, které mnozí z nás rádi z cereálií vyjídají. Vynikající je med nebo Druid Javorový sirup (koupit v e-shopu), jenž má nezaměnitelnou oříškovo-medovou chuť i vůni. Pokud chcete granolu nižší kalorické hodnoty, použijte  4Slim Čekankový sirup Originál (koupit v e-shopu), který má o 45 % méně kalorii než klasická přírodní sladidla a je tak vhodný i při redukční dietě. V každém případě přidejte spolu se sladidlem i špetku soli, která pomůže zvýraznit chuť.

Ovoce

Granola plná chutných kousků ovoce? Ovoce dodá granole na sladkosti. Vyberte čistě sušené ovoce bez přidaných cukrů. Nejlépe to, které je sušené mrazem a zachovává si tak chuť, strukturu i vitamíny a živiny. Přidejte jej do granoly až na konec po upečení, aby se nespálilo a nezhořklo. Výborně chutná například Allnature Malina sušená mrazem celá (koupit v e-shopu).
 

Oříšky a semínka

Madle, kešu nebo vlašské ořechy? Milujeme je všechny! Přidáním ořechů a semínek dodáte výsledku na bohatosti. Doplníte tak totiž granolu o zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny i minerály. Je jen na vaší chuti a fantazii, jaký druh ořechů zvolíte. Přidejte i semínka, například lněné nebo Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu), díky kterým doplníte potřebné omega-3 mastné kyseliny do vašeho příjmu. Semínka přimíchejte do granoly až po upečení stejně jako ovoce.

Univerzální recept na granolu

Její příprava je velmi jednoduchá a časově nenáročná. Díky různě zvoleným ingrediencím a poměrům upečete pokaždé jinou. Záleží jen na vás, jak bohatou snídani si přejete, jestli ji pečete jen pro sebe nebo pro děti. Doporučujeme následný poměr surovin:
 

Ingredience

  • 4 hrnky vloček dle výběru
  • ½ hrnku tuku
  • ½ hrnku sladidla
  • 1 hrnek ořechů
  • 1 hrnek sušeného ovoce
  • špetku soli
  • volitelně skořici nebo kousky čokolády

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 130 stupňů a vyložte velký plech pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Vybrané vločky, oříšky, sůl, a pokud máte rádi, tak i skořici.
  3. V další míse spojte ingredience, ze kterých vytvoříte pojidlo. Tedy tuk a sladidlo vašeho výběru ve výše uvedeném poměru. Důkladně propojte metličkou.
  4. Vzniklou tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí a promíchejte.
  5. Přesuňte mix na plech a rovnoměrně rozprostřete. Pro docílení hrudek lehce utlačte.
  6. Pečte dozlatova přibližně 15 až 20 minut. V průběhu granolu promíchejte špachtlí, abyste docílili opečení ze všech stran.
  7. Poté vytáhněte z trouby a v tento moment přidejte sušené ovoce, semínka a kousky čokolády, takto nechte alespoň hodinu vychladnout.
  8. Vychladlou granolu vsypte do uzavíratelných nádob.

TIP: Zdravé potraviny nakoupíte v Teta drogerii pohodlně a bezpečně online. Prozkoumejte nabídku a obohaťte svůj jídelníček (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít