Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Výkyvy váhy: Co dělají s vaší pokožkou?

Výkyvy váhy: Co dělají s vaší pokožkou?

Výkyvy váhy: Co dělají s vaší pokožkou?

1. ledna 2020 od Vanda Vízková

1. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Hubnutí a přibírání se neprojevuje jen na vašem oblečení, ale také na pokožce a pleti. Protože i pokožka se vlivem změn tělesné hmotnosti v podstatě jako oblečení chová – může vám praskat, plandat, pomačkat se i zašednout. Zjistěte, co za tím je a jak tomu zabránit!

1. Objevují se strie!

Možná pošilháváte po kamarádkách v šatně fitka nebo po ostatních maminkách v těhotenské poradně a hlavou se vám honí otázka – proč já mám strie, a ony ne?! Třeba proto, že vznik strií není vůbec závislý na tom, jestli jste štíhlejší, nebo korpulentnější než ostatní.  Větším viníkem jsou v tomto případě hormonální změny. Jak v dospívání, tak v těhotenství, ale i při „obyčejném“ přibírání se mění metabolizmus a obsah hormonů v těle. Konkrétně se jedná o hormony glukokortikoidy, které způsobují narušování vláken kolagenu a elastinu ve vaší pokožce. Zjednodušeně řečeno – kůže se vám sice roztahuje kvůli zvětšování objemu těla (a je jedno, jestli přibíráte, nebo rostete), ale praská kvůli působení hormonů.
strie

Jak tomu zabránit?

Hladiny hormonů, stejně jako genetická výbava, která při vzniku strií také hraje svou roli, jsou u každého jiné. Jejich vzniku nelze zcela zabránit, ale můžete kůži pomoct co nejdéle jim vzdorovat. Dobrým podpůrným prostředkem jsou výživné tělové oleje a krémy, například Elasti-Q Original Tělový krém k prevenci strií (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Všeobecně rozšířené přesvědčení, že strie vznikají kvůli bleskovému přibírání kil nebo překotnému růstu, které mají za následek rychlé zvětšení plochy kůže, platí pouze zčásti.

2. Rychleji stárne pleť!

 Pokud jste kulatější než ostatní, svým podkožním tukovým zásobám pravděpodobně vděčíte za to, že je vaše pleť hezky napjatá a působí vyplněná a bez vrásek. Radovat se z toho by ale bylo krátkozraké. Pokud jste se zakulatila z jídla, lze předpokládat, že hlavní složkou vaší potravy nebudou ryby a zelenina, ale sladkosti a smažená a slaná jídla. Tedy chuťové bomby, které způsobí nebe v puse, ale peklo na pokožce. Cukr totiž likviduje kolagen a elastin – tedy hlavní látky zodpovědné za pružnost a mladistvý vzhled pleti. Molekuly cukru se vážou na kolagenová a elastinová vlákna a způsobují jejich tvrdnutí a následný rozpad. Vaše pleť proto vlivem nadměrného mlsání bude stárnout rychleji než pokožka těch, kteří se cukru vyhýbají. A vyhráno nemáte ani v případě, že za vaše faldíky nemůžou sladkosti, ale chipsy a uzeniny. Jídla s přemírou soli způsobují zadržování vody v těle. Vy pak můžete vypadat oteklá, a výrazně tím také nahráváte vzniku celulitidy.
celulitida

Jak tomu zabránit?

Optimální množství soli, které byste měli denně přijmout, se rovná asi jedné kávové lžičce. Za celulitidu ale nemůže jen zadržovaná voda, ale samozřejmě i kila navíc. Vznik nevzhledných ďolíčků může způsobit dokonce už přibrání pouhých dvou nebo tří kil. Tukové buňky zvětšují svůj objem, tlačí zespoda na pokožku a ta je na povrchu hrbolatá. Recept na zmírnění? Pomalu a rozumně hubnout, zařadit pohyb a každodenní masáž za pomoci speciálních přípravků pro rozproudění lymfy. Zkuste třeba NIVEA Zpevňující gel proti celulitidě Q10 plus (koupit v e-shopu).

3. Pleť zašedne a objeví se vrásky!

Pokud jste se na svou váhu, strie a celulitidu naštvala a rozhodla se, že za pár měsíců budete tak hubená, že vypadnete z kalhot, ještě chvíli počkejte. V hlubší vrstvě pokožky se totiž nacházejí tukové buňky, které při rychlém hubnutí rapidně zmenší svou velikost a na povrchu pokožky se to může projevit vznikem hlubokých vrásek. A to tím pravděpodobněji, čím vyšší je váš věk. Kromě toho se také nedostatek živin ve stravě promítne i do vzhledu a barvy pleti, která kvůli tomu vypadá mdlá a zašedlá. Sečteno a podtrženo – ani jeden z protipólů přejídání vs. hladovění vaší pokožce nesvědčí.

Zdravá strava (k vráskám)

Jak tomu zabránit?

V případě, že půjdete cestou bleskových diet, hladovění a rychlého úbytku hmotnosti, může se stát, že si, alespoň co se vzhledu týká, ublížíte. Pokud zvolíte cestu zdravějšího stravování a rozumného pohybu, budete hubnout pozvolně a vašemu tělu i pokožce to prospěje.
Zapamatujte si, že:
  • nejen k přibírání, ale i k hormonální nerovnováze přispívá nadbytek cukru, soli, koření, alkoholu i kofeinu,
  • vašemu hubnutí kromě zdravější stravy výrazně pomůže také spánek. Protože lidé, kteří spí šest, nebo dokonce méně hodin denně, mají větší sklony k přejídání, a tím pádem také k tloustnutí,
  • hezčímu vzhledu vaší pleti pomůžou také potraviny obsahující antioxidanty, třeba jablka, borůvky, jahody, červená řepa a – pozor – také kvalitní hořká čokoláda!

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít