Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na strie aneb Dá se jim předejít?

Jak na strie aneb Dá se jim předejít?

Jak na strie aneb Dá se jim předejít?

4. srpna 2017 od Karolína Hornová

4. srpna 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.

Strie neboli pajizévky trápí 90 % žen. Nejvíce jsou jimi ohroženy ženy v 8. měsíci těhotenství, ale třeba i rychle rostoucí dívky. Na to, jak se jim co nejúčinněji bránit a které dermatologické metody na ně zabírají, jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Anny Jirákové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Strie vznikají jako důsledek rychlého napínání kůže, ale jejich tvorba je dána i genetickými predispozicemi, kvalitou a pružností kůže. Pokud se objeví, už nikdy nezmizí – pomocí vhodné kosmetické prevence a následné péče (ideálně z rukou zkušeného odborníka na estetickou dermatologii) je můžete výrazně eliminovat. Koho strie nejvíce ohrožují a jaké možnosti jejich korekce současná doba nabízí?


Ohrožené ženy - dospívající, těhotné i milovnice fitness

Bylo by chybou si myslet, že strie ohrožují jen ty, které nepřirozeně rychle přibraly. Pravdou je, že jizvičky na břiše či prsou bývají nejčastěji spojovány s těhotenstvím, ty na stehnech a hýždích zase s rychlým přibíráním na váze. Nemusí tomu tak ale být vždy. Strie mají i hubené modelky, které nikdy nevážily víc než padesát kilo – většinou proto, že v pubertě výrazně a rychle vyrostly. I v tomto případě je kůže doslova pod tlakem: kolagenová vlákna v kůži nemají dostatek času se na tlak adaptovat a pomalu se natáhnout a praskají. Vznikají tak nafialovělé prasklinky, které nijak nebolí a časem (a při správné péči) vyblednou, ale jejich struktura na kůži už zůstává. Podobný problém mívají milovnice (ale i milovníci) posilování a kulturistiky – pokud začnete rychle nabírat svaly, kůže zažívá podobné napětí jako při tloustnutí.

Záleží samozřejmě i na typu kůže: pevnější a odolnější není k prasklinkám tolik náchylná jako jemná světlá pokožka. Záleží i na genetických dispozicích a rychlosti stárnutí (respektive ochabování) kůže, kdy ztrácí na pružnosti. Jelikož se už vzniklých strií nikdy zcela nezbavíte, je nejlepší cestou snažit se jim předejít. „Nejdůležitější prevencí vzniku strií je vyvarovat se náhlých a významných změn váhy našeho těla. Samozřejmě, není to vždy možné, například v období těhotenství,“ říká dermatoložka MUDr. Anna Jiráková a dodává, že nejvíce jsou vznikem strií postiženy ženy v 8. měsíci: tehdy totiž dochází k nejrapidnějšímu růstu bříška, který kůže nemusí „stíhat“. V těhotenství navíc tělo produkuje hormon gestagen, který snižuje pružnost tkání.

Jak na strie aneb Dá se jim předejít?


Mazání pomůže, ale nezachrání

Pokud se budete chtít snažit vzniku strií v těhotenství nebo při nabírání svalů zabránit, zvolte včas vhodnou kosmetiku a používejte ji opravdu důsledně. Pomohou speciální krémy a tělová mléka, podporující pružnost kůže a tvorbu kolagenu v podkoží. „Účinnou prevencí může být pravidelná aplikace vhodných emoliencií, obsahujících například kyselinu hyaluronovou, elastin, různé vitaminy,“ radí MUDr. Jiráková.  Záleží na kvalitě přípravků, která se někdy odráží i v jejich ceně. Bohužel vše závisí na „spolupráci“ a kvalitě naší kůže a nikdo nemůže zcela zaručit výsledky. Výhodou mazání je fakt, že ho můžete provádět samy doma a tak často, jak budete chtít. Pro účinnou prevenci v době největšího ohrožení pokožky je lepší se svěřit do rukou odborníka: „Těhotenské masáže prováděné zkušenou masérkou mohou také pomoci zabránit vzniku strií,“ říká dermatoložka.

Jak na strie aneb Dá se jim předejít?


Když už vzniknou...

I když se budete mazat sebevíc, nikdy bohužel nebudete mít jistotu. Jizvičky mohou přesto vzniknout. První reakcí bude asi úlek z toho, jak nevzhlednou barvu mají. Nebojte se, růžovofialové zůstanou jen několik týdnů – po dobu hojení. Právě to je ideální čas pro podpoření hojení. Opět je na místě pravidelné mazání spojené s masáží. Nezáleží ani tak na ceně nebo výrobci přípravku – ideální pro hojení jizev (a tedy i strií) je co nejmastnější krém. „Vzhled už vzniklých strií můžeme vylepšit pravidelnou aplikací emoliencií,“ říká doktorka Jiráková. Lékaři tradičně doporučují obyčejné sádlo, ale třeba i olivový nebo kokosový olej, který navíc seženete i s ingrediencemi, podporujícími hojení (jako je aloe vera nebo konopí).


Jak na to?

·   Hned, jak si nových strií všimnete, je po dobu 2–4 týdnů promazávejte. 
·   Provádějte tlakovou masáž (stlačování v pravidelných intervalech) a masáž drobnými krouživými pohyby.
·   Masírujte se klidně i pětkrát denně.


Jak na strie aneb Dá se jim předejít?

Je třeba chránit oblast postiženou striemi před UV zářením. Stejně jako u běžných čerstvých jizev je popraskaná pokožka náchylnější k pigmentování (= zabarvení), které by mohlo být už trvalé.

Opravdu pomůže jen estetická dermatologie


Pokud už strie vznikly, zůstanou na těle jejich stopy i přesto, že jste prováděly pravidelnou masáž mastnými krémy. Pravidelnou a kvalitní péčí vyblednou a v závislosti na kvalitě vaší pokožky po nich zůstanou světlé podlouhlé jizvičky nebo „jen“ tvary podobné vráskám, které jsou znát pouze při pohledu zblízka. Zcela odstranit je neumějí ani nejlepší estetičtí dermatologové – možností, jak strie co nejvíce „zneviditelnit“, je ale na výběr dost.

„Velmi účinná se zdá být aplikace frakčního CO2 laseru. Také aplikací některých typů mezoterapie můžeme dosáhnout dobrých efektů,“ říká doktorka Jiráková. Laser se volí především tehdy, když je potřeba sjednotit barvu strií a okolní kůže. Často to stačí a strie jsou pak patrné jen při pohledu zblízka. Mezoterapie je metoda, která aktivuje tvorbu kolagenu v podkoží buď neinvazivní cestou (pomocí laseru), nebo pomocí mikrojehličkové technologie. Oblíbenou a velmi účinnou metodou je v současné době mikrojehličková radiofrekvence: drobné jehličky při ní pronikají do podkoží, kde uvolňují tepelnou energii, která okamžitě aktivuje kolagenová vlákna a stimuluje tvorbu kolagenu. „Důležité je ale vědět, že metody musí být prováděny zkušeným dermatologem,“ upozorňuje MUDr. Jiráková.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.
Specialistka v oboru dermatovenerologie
192
"Kůže je zrcadlem naší duše."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít