Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vodová nebo tuková celulitida. Která je ta vaše?

Vodová nebo tuková celulitida. Která je ta vaše?

Vodová nebo tuková celulitida. Která je ta vaše?

13. srpna 2018 od Simona Kohoutková

13. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Simona Kohoutková ve spolupráci s expertem

Dobrá zpráva na začátek - pomerančovou kůži má téměř každá žena. Horší zpráva je, že jí existují dva druhy. Jak je poznáte a jak s nimi účinně bojovat? Víme, co s tím.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Nedávno jsem byla na módní přehlídce plavek. Super štíhlé modelky se tu předháněly na molu. Já seděla dole pod pódiem a v tom jsem to zahlédla! Mají celulitidu! Mladé, hubené, a přesto tam je! Ne že bych byla škodolibá, ale každá taková věc, ve které v tom člověk není sám, potěší. Jenže co si s ní počít, když to neumí ani ony samy?


Není jen jedna

Na téma celulitidy a důvodů jejího vzniku se mluví i píše neustále, je to evergreenové téma před dovolenou, které zajímá snad každou ženu. Ne všechny „zaručené metody“ však fungují. Proč? Protože celulitida není jen jedna a na každou funguje něco jiného. Proto, pokud zvolíte špatný postup, nestane se nic. Bude vás to stát tak akorát čas, peníze a nervy. Jak to tedy s těmi dvěma druhy je? Prvním druhem je vodová neboli otoková celulitida. „Vzniká hromaděním vody v dolních partiích, není bolestivá na dotek a často je viditelná jen v případě zavodnění," říká terapeutka Jana Henemanová z pražské Miracle Clinic, kde se na léčbu a odstraňování celulitidy zaměřují. Tento typ celulitidy může trápit i velmi štíhlé ženy, protože problém je také ve špatném proudění lymfy v těle. Může to být způsobeno nedostatkem pohybu, stresem, užíváním hormonální antikoncepce.
pokožka s celulitidou a bez

Co tedy s tím?

  • Nejjednodušším řešením, které můžete ihned vyzkoušet, je pohyb, který rozproudí lymfatický systém v těle. Skvěle na celulitidu zabírá jóga, běhání, rychlá chůze, jízda na kolečkových bruslích.
  • Když toto nepomáhá nebo chcete výsledky vidět rychle a velmi účinně, Jana Henemanová radí: „Nejlepším řešením je lymfodrenáž, která rozproudí lymfu a podpoří snížení otoku.“ Lymfodrenáží je několik druhů, od ručních až po přístrojové.
  • Velmi důležitý je také u všech metod pravidelný a důkladný pitný režim. Ideální je čistá voda bez bublinek, bylinkové čaje a zeleninové šťávy. Pomůže také občasná kúra z čisticího čaje nebo ze sušených superpotravin, jako je například sladkovodní řasa chlorella.
cvičení

Péče z koupelny

Kromě toho všechny tyto metody také dobře doplňuje pravidelná domácí péče. Výborně funguje zjemnění pokožky tělovým peelingem. Brusné částečky odstraní zrohovatělou suchou kůži a také skvěle promasírují tkáň, u které dojde k většímu prokrvení. Velmi účinné jsou také pravidelné automasáže (klidně i každodenní) sisalovým kartáčem na suchou pokožku. Masáž provádějte od chodidel směrem nahoru. Pak doporučujeme aplikovat zpevňující anticelulitidní přípravek.

masáže proti celulitidě

Voda, nebo tuk?

Druhým typem celulitidy je tuková. „Ta může být další fází otokové celulitidy, kdy se k hromadění vody přidává i hromadění tuků. Vznikají bolestivá zatvrdlá místa a pomerančová kůže," tvrdí odbornice a dodává, že tento typ celulitidy trápí většinou ženy, které mají problémy s váhou a větším množstvím tukovým zásob. Tukové buňky totiž dokážou až několikanásobně zvětšit svůj objem, což se projevuje i v místech s celulitidou, která je pak ještě viditelnější a nepříjemnější.

 
Co s tukovou celulitidou?

  • Tady je to v první řadě o změně stravy a životního stylu. Nejprve je nutné zhubnout, ale ne radikálně a příliš rychle. V jídelníčku by tak měla převládat čerstvá, uměle neupravená strava – maso, ryby, zelenina. Naopak se vyhýbejte polotovarům, fastfoodům, příliš přesoleným jídlům a také rafinovaným cukrům a sladkostem.
  • A pozor i na pitný režim! Vale dejte sladkým nápojům, limonádám, velkému množství kávy a alkoholu. Pijte hodně čisté vody, a pokud vám v létě stále chybí něco osvěžujícího, zdravého k pití, udělejte si neslazený ledový čaj. 
  • Pak na řadu nastupuje péče. Postiženou oblast je třeba prokrvit, proto v naší klinice doporučujeme lymfodrenáž spojenou s laserem, který urychluje odbourávání tuků a prostupuje do potřebné hloubky,“ radí odbornice.
krémy proti celulitidě

Co dělat doma?

Opět je zde důležitý pohyb. Silnější lidé však mívají na začátku díky své váze problémy s pohybem a s klouby, které silná váha zatěžuje a ony pak bolí. Zkuste to nenásilně. Vynikající je například plavání. Skvěle zpevňuje tělo a také pálí tuky, vhodné jsou také pomalé, alespoň hodinové procházky. V koupelně si provádějte každé ráno i večer masáž – existují speciální masážní ruční strojky, které celulitidu dokážou rozmasírovat. Počítejte však s tím, že je to ze začátku bolestivé a nepříjemné, avšak vyplatí se vydržet, výsledky se brzy dostaví. Pak dvakrát denně postižená míst natírejte těmi nejsilnějšími anticelulitidními krémy a séry.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Simona Kohoutková ve spolupráci s expertem

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít