Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 důvodů, proč právě vy trpíte celulitidou

6 důvodů, proč právě vy trpíte celulitidou

6 důvodů, proč právě vy trpíte celulitidou

18. února 2018 od Karolína Hornová

18. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zbavit se celulitidy jednou provždy? Jde to, někdy stačí jen změnit životní styl. Vybrali jsme 6 hlavních příčin pomerančové kůže a 6 tipů, jak proti nim bojovat pomocí jídelníčku, cvičení či speciálních krémů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Celulitida není nemoc v pravém slova smyslu – nijak neohrožuje vaše zdraví, má spíše estetické dopady. Ani ty ovšem nejsou zanedbatelné, protože vzhled často ovlivňuje to, jak se cítíte nebo jak na vás pohlíží okolí. Celulitida je záludná a nevyzpytatelná. Někdo se jí zbaví snadno díky cvičení, jiné za odstranění pomerančové kůže zaplatí spoustou času, úsilí i peněz. Pojďme se podívat na faktory, které vznik (i zánik) celulitidy ovlivňují. Společně najdeme způsob, jak se jí budete moci zbavit právě vy.


6 hlavních příčin vzniku celulitidy

1. Podkožní tuk. Celulitida vzniká hromaděním tukové tkáně v podkoží. Hlavní příčinou jejího rozšíření je nadváha. Platí totiž pravidlo, že čím více máte v podkoží tuku, tím viditelnější dolíčky jsou. Zdaleka ale nemusí jít jen o obezitu, ale i o „pár kilo navíc“, především v oblasti hýždí a stehen, ale i na pažích nebo břiše.

2. Stárnutí a ochabování podkožního vaziva celulitidu zhoršuje. V pokročilejším věku není vazivo tak pevné a dolíčky jsou tím pádem viditelnější. Pomůže pravidelné cvičení i zpevňující krémy.

3. Genetické předpoklady. Velkou roli hraje dědičnost: pokud vaše matka ani babička ještě v pokročilém věku celulitidu nemají (nebo ji mají jen lehkou), je dost pravděpodobné, že budete mít stejně štěstí.

kůže s celulitidou a bez4. Hromadění toxinů v těle. Nezdravá strava, vysoká konzumace sacharidů, kouření, nadměrné pití kávy a sladkých barevných limonád. To jsou příklady zlozvyků, které náš organismus rozhodně nečistí.

5. Nedostatek pohybu. Sedavé zaměstnání nevyvážené pravidelným cvičením či rychlou chůzí vede k nedostatečnému proudění lymfy, která toxiny z těla vyplavuje.

6. Hormonální změny. Vznik celulitidy se často přičítá antikoncepci, ale nelze vše svádět jen na ni – své mohou udělat i přirozené výkyvy hormonální hladiny v pubertě, přechodu nebo těhotenství.
Zkuste se zamyslet nad tím, jak trávíte svůj den a jaký máte životní styl. To, co na vás z výše uvedeného nejvíce sedí, bude pravděpodobně také hlavní příčinou faktu, že trpíte celulitidou.


6 kroků k pokožce bez dolíčků

 „Existují sice i plnoštíhlé ženy, které celulitidu téměř nemají, ale výjimka potvrzuje pravidlo: bohužel, nebo možná bohudík, hlavní příčinou celulitidy je tuk v podkoží. Bohužel proto, že ho tam máme opravdu všechny, bohudík proto, že s pevnou vůlí můžeme jeho vrstvu významně zmenšit a celulitidu odstranit, nebo lépe řečeno zneviditelnit,“ vysvětluje kosmetička Julie Bauer Šnoblová.

„Takzvaná pomerančová kůže má mnoho příčin. Často je velmi těžké určit, která z nich je právě u vás dominantní. Celulitidy se nezbavíte jen tím, že přestanete kouřit. Nebo že začnete pouze chodit na masáže. Moje kolegyně se celulitidy zbavila superkombinací přístupů, kterou se teď snaží vysvětlovat i našim zákaznicím,“ shrnuje kosmetička.

masáž pokožky1. Omezte množství podkožního tuku. „Viděli jste někdy vrcholovou sportovkyni s celulitidou?“ ptá se soukromá trenérka fitness Petra Kopečková a sama si odpovídá: „Patrně ne. Nejúčinnějším řešením je podle mě vyplnit své tvary vypracovaným svalstvem a „nechat“ si tuku jen tolik, kolik je potřeba. Fitness a zpevňování postavy také není jen o cvičení, ale o jídelníčku. Tím začněte jako první,“ radí Petra Kopečková. Pokud je hlavní příčinou vaší celulitidy nadváha, bude prvním úkolem kila shodit

2. Zpevňujte svaly i kůži. Běžte si zaplavat. Jde o pohyb, který krásně zpevňuje a tvaruje svaly. Voda zároveň vytváří protitlak na pokožku a jemně ji masíruje – působí tak podobně jako lymfodrenáž. Pomáhá i pravidelné mazání tělovými mléky s látkami pro zpevnění kůže. Zdravá kůže je pevnější a odolnější a menší dolíčky na ní nebudou vidět.

masáž pokožky3. Bojujte s dědičnými předpoklady. Částečně pomůže jídelníček, a to i u štíhlých s celulitidou. Trenérka Petra Kopečková doporučuje úplně vysadit bílé pečivo, buchty od babičky či knedlíky a nahradit je celozrnnými či bezlepkovými výrobky. Pokud vyloženě nebojujete s nadváhou, klidně si občas dopřejte třeba raw dort nebo dezert plný ovoce. Pokud si nevíte rady, je ideální probrat svůj jídelníček s odborníkem – klidně přímo s trenérem, který vám poradí nejen ohledně jídelníčku, ale připraví vám také kombinaci cvičení na míru.

4. Vyplavte toxiny. Zbytečně nezanášejte tělo toxiny: kofein pomáhá zevně, ale nadměrné pití kávy omezte (jeden šálek denně ale rozhodně nevadí!). Pokud si rádi zapálíte, pokuste se přestat kouřit. Dodržujte pitný režim: dostatek tekutin pomáhá čistit organismus. Vsaďte na čistou vodu nebo neslazený zelený čaj. Ráno začněte sklenicí vody s citronovou šťávou.

wellness5. Rozprouděte lymfu. Julie Bauer doporučuje i speciální krémy: „Obsahují kofein, který odplavuje zadrženou vodu v těle, zmírňuje otoky a zlepšuje metabolismus buněk. Vhodné jsou i prohřívací krémy s kapsaicinem, který mírně štípe a prokrvuje pokožku, čímž zlepšuje mikrocirkulaci krve.“ Samy o sobě tyto krémy celulitidu nevyléčí, ale dokážou zvýšit efekt cvičení – používejte je proto bezprostředně před aktivitou. „Také není od věci zajít jednou týdně na lymfatickou masáž – ideálně tu ruční – k odborníkovi,“ dodává Julie Bauer. Výsledkem masáže budou příjemně odlehčené nohy, ale hlavně rozprouděná lymfa, která zatočí s toxiny.

6. Hýbejte se, ideálně denně alespoň dvacet minut. Kromě zmíněného plavání pomáhá rychlá chůze či běh, chůze do schodů, bruslení a další sporty, které nejen zpevní problematické partie, ale i rozproudí krev. „Většinou pomáhá aerobní cvičení, které rozproudí lymfu a prokrví podkoží. To pak lépe pracuje. Samozřejmě se zahřejí svaly, kterým se zase při následném posilování bude lépe pracovat a spalovat tuk,“ radí trenérka. Radí zaměřit se na problematické partie hýždí a stehen: ideální cviky jsou dřepy, výpady a zanožování.

cvičení ve fitkuTip redakce!
Nevzdávejte to – a to jak v případě, že se výsledky dostavují pomalu, tak tehdy, kdy se vám povedlo se celulitidy zbavit. Pracujte dál na tom, aby se vám nevrátila. (Platí to samozřejmě i po některém ze zákroků pod vedením estetického dermatologa nebo po liposukci.)

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít