Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Třídím jako divá: Jak naložit s obaly od kosmetiky?

Třídím jako divá: Jak naložit s obaly od kosmetiky?

Třídím jako divá: Jak naložit s obaly od kosmetiky?

19. ledna 2020 od Helena Pokorná Hladíková

19. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

I v koupelně toho největšího minimalisty se najde alespoň zubní kartáček a pasta, o náruživých milovnicích líčidel ani nemluvě. Víte ale, jak s prázdnými obaly od nejrůznější kosmetiky naložit?
Trend co nejdůslednějšího třídění odpadu nebo nejlépe takzvaného Zero Waste způsobu života hýbe světem a čím dál více lidí si naštěstí uvědomuje, jak je ochrana životního prostředí důležitá. Spoustě jich už nedělá problém poznat, na co je určen kontejner žlutý a na co modrý, a víme, kam patří papírové obaly od vajec (do směsného odpadu, že?). Když však přijde na kosmetiku, možná znejistíte. Není to náhodou všechno taky „směs“? Nebo to snad odvážet do sběrného dvora coby toxické látky?!

Pojďme se tedy podívat na nejběžnější druhy kosmetických přípravků, které se vyskytují snad v každé koupelně, a říct si, kam s nimi

1. Zubní pasta

Jde o výrobek z několika druhů materiálu, uvnitř navíc zůstává i při sebevětší snaze znečištěný, řešení je tudíž jasné – směsný odpad. 

Tip redakce:
Chcete svou zubní hygienu pojmout zcela ekologicky? Pořiďte si bambusový zubní kartáček a zubní pastu si zkuste vyrobit pěkně podomácku.
dřevěné zubní kartáčky

2. Obaly od sprchových gelů, tělových mlék či pleťových krémů

Většinou jsou celoplastové, tudíž patří do kontejneru na plasty. Pokud obsahují i jiné části (např. skleněné víčko), vhoďte každou část do příslušného kontejneru. Důležité je však to, aby obaly neobsahovaly zbytky přípravků, proto obsah vytřete nebo slijte do pytlíku, který pak vyhoďte do směsného odpadu. Pakliže je obal příliš mastný nebo jinak znehodnocený, měl by putovat do směsného odpadu.

3. Jednorázová holítka

Tady už je situace složitější, protože se jedná o směs plastu a kovu, kterou nelze jednoduše oddělit. Na třídicí lince by navíc mohlo dojít k poranění, proto žiletky patří do směsného odpadu.
Tip redakce:
Zbavte se ochlupení v podpaží, okolí rtů nebo v oblasti třísel pomocí
Veet Elektrického zastřihovače Sensitive PrecisionTM Expert (koupit v e-shopu). Holení je bezbolestné, přesné, a ještě díky němu eliminujete používání plastových jednorázových holítek.
jednorázové holítko

4. Vatové tamponky, vlhčené ubrousky a použité papírové kapesníčky

Všechno patří do směsného odpadu a rozhodně ne do WC, kde by mohlo dojít k ucpání, což určitě nechcete řešit. To samé platí také pro tampony, vložky či dětské pleny. A jak omezit používání těchto hygienických potřeb? Třeba alespoň částečným nahrazením papírových kapesníků nebo vatových tamponků látkovými alternativami. V případě dámských potřeb zase můžete začít používat třeba menstruační kalíšek, který je zdravější a ekologičtější variantou.
látkový kapesník

5. Obaly od deodorantů a antiperspirantů

V tomto případě záleží na tom, jaká je forma daného produktu. Nejčastěji jde o plastové a skleněné obaly, tam je situace jasná, ale co dělat se spreji? Patří do nádob na kovy. Setkat se můžete rovněž a aerosoly s pumpičkou, které by měly putovat do kontejneru na sklo. Anebo jim vdechněte nový život, takzvaně upcyklujte, a vytvořte z nich třeba rozprašovač na květiny nebo na vůni do interiéru.

Kam vyhodit líčidla a parfémy?

Jistě vás teď napadlo: No jo, ale co s takovou dekorativní kosmetikou? Nebojte, i pro ni existují třídicí pravidla, která navíc nejsou nijak složitá:
 

CO?

KAM?

obaly od make-upů a BB krémů
plast/sklo podle druhu (vyčistit od zbytků!)
 
obaly od řasenek
směsný odpad
 
obaly od laků na nehty
směsný odpad
 
obaly od rtěnek
směsný odpad, případné plastové víčko do plastů
flakon od parfémů a toaletních vod
sklo (i s plastovými částmi uvnitř), kovový uzávěr do kontejneru na kovy

Myslete ekologicky

Cest, jak žít co nejvíce ekologicky a s minimem odpadu, je řada, a tak by byla jistě škoda toho nevyužít. Ať už jde o nakupování přírodní kosmetiky ve znovupoužitelných obalech, nebo třeba o výrobu vlastní kosmetiky včetně té dekorativní. Vždy je však dobré myslet ekologicky už při pořizování daných věcí. Když se totiž sami sebe zeptáte, zda by se daná věc nedala sehnat/vyrobit v ekologické variantě nebo zda ji vlastně vůbec potřebujete mít, možná dojdete k zajímavým řešením…

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít