Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Vyrobte si vlastní dekorativní kosmetiku!

Vyrobte si vlastní dekorativní kosmetiku!

Vyrobte si vlastní dekorativní kosmetiku!

28. prosince 2018 od Karolína Hornová

28. prosince 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Vazelína, kokosový olej, kurkuma, skořice, uhlí…To jsou některé s přísad, které mohou posloužit k výrobě domácí dekorativní kosmetiky. Ukážeme vám, jak snadno a za pár korun vyrobit domácí řasenku, tvářenku a gel na obočí!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Trendy ve výrobě domácí kosmetiky zdaleka nekončí u mýdla nebo krému. Vyrobit si doma můžete třeba deodorant nebo masku na obličej a také dekorativní kosmetiku, a to velice snadno a ze základních surovin, které seženete v drogerii nebo obchodě s bio potravinami, případně na internetu. Doma vyrobená kosmetika uspokojí jak příznivce přírodního a bio stylu nebo stylu zero waste, tedy života s minimem odpadu, ale také alergiky nebo všechny ty, kteří dychtí po opravdu vlastním odstínu, vytvořeném na míru. A mimochodem, doma vyrobená líčidla v hezké nádobce jsou i pěkným dárkem pro kamarádku. Tak pojďme na to.

 
Řasenka

Ve třicátých letech používaly americké filmové hvězdy tuhou řasenku, která díky tvaru obalu dostala jméno „cake mascara“ a sestávala z mýdla, aktivního dřevěného uhlí, čisté (ideálně destilované) vody a mandlového oleje. Doma si ale můžete vyrobit i gelovou směs, která bude od řasenky z obchodu téměř k nerozeznání. Co budete potřebovat?
  • 4 kapsle aktivního (živočišného) uhlí z lékárny,
  • lžičku kukuřičného škrobu,
  • lžičku destilované vody nebo roztoku na kontaktní čočky,
  • lžičku kokosového oleje nebo kosmetické vazelíny (ta vytvoří více gelovou konzistenci, ale někomu může vadit, že je minerálního původu – záleží tedy na vás).
černé uhlíIngredience důkladně smíchejte v čisté, ideálně vroucí vodou vypláchnuté nebo vydezinfikované nádobce – použít můžete špachtličku, kterou koupíte v lékárně nebo ve specializovaných obchodech. Hotovou směs nanášejte na řasy pomocí kartáčku na řasy, který zakoupíte v drogerii. Uchovávejte v nádobce s víčkem, kde vydrží až měsíc.
 
Tip redakce:

Kokosový olej Herbamedicus Super Kokos & konopí či Bione Cosmetics Bílá toaletní vazelína budou skvělými základy pro domácí řasenku.

 
Tvářenka

Najít ten „svůj“ odstín tvářenky není někdy úplně jednoduché. A pokud jste příznivkyněmi přírodní kosmetiky, může být výběr ještě o něco menší. Co si zkusit vyrobit tvářenku doma? Pokud máte rády sypkou konzistenci, bude to navíc úplná hračka. Jako základ budete potřebovat kukuřičný škrob nebo tzv. mica prášek, ingredienci pro výrobu domácí kosmetiky, kterou seženete v obchodech se zdravou výživou. Postupně přidávejte další ingredience podle tónu své pleti a barvy, které chcete docílit.
  • pro růžové a červené tóny: ibiškový prášek nebo prášek z červené řepy,
  • pro oranžové a broskvové tóny: mrkvový prášek,
  • pro hnědé tóny: mletá skořice nebo kakao,
  • pro zlatavé odstíny: kurkumový prášek.
domácí tvářenkaZákladem jsou dvě lžíce škrobu, do nichž přimícháváte po lžičkách či špetkách další prášek (nebo prášky), které vytvoří kýžený odstín. Pro světlé blondýnky s růžovou pletí se hodí řepný prášek, který vytvoří jemný růžový odstín, zrzky mohou zkusit mrkvový prášek nebo ibišek s trochou kurkumy, které vytvoří přirozený, třpytivě broskvový odstín. Hnědovlásky s tmavší pletí mohou použít skořici, případně trošku kurkumy, díky které se z práškové tvářenky stane přirozeně zlatavý bronzer. Nanášejte štětcem na tvářenku.
 
Tip redakce:
Veganský a ekologický Ecotools štětec na tvářenku a bronzer se postará o perfektní nanesení.

 
Líčidlo na obočí

Barva obočí, která dokonale ladí s odstínem vašich vlasů? Žádná příliš světlá ani nepřirozeně tmavá? Vyrobte si líčidlo na obočí, jehož barvu si namícháte na míru přesně podle svých potřeb. Jako základ zvolte kosmetickou vazelínu, která líčidlu dodá gelovou konzistenci, takže vaše obočí i krásně vytvaruje. Jako barviva použijte následující prášky, které koupíte v obchodě s kořením:
  • karobový prášek – pro kaštanově hnědé odstíny,
  • kurkuma – pro blond a světle hnědé či světle zrzavé odstíny,
  • skořice – pro zrzavé a světle kaštanové odstíny.
úprava obočíKaždé koření má trošku jiný odstín a lze je samozřejmě míchat dohromady. Pokud máte světlé obočí, přidávejte ke třem lžičkám vazelíny po špetkách: začněte karobem, pokud potřebujete odstín natónovat více dožluta, přidejte trošičku kurkumy. Pro tmavé obočí přidejte tři až pět špetek karobového prášku a případně dolaďte skořicí pro teplejší barevný výsledek. S barvami si můžete hrát tak dlouho, až vytvoříte ideální barevný tón. Líčidlo nanášejte pomocí kartáčku na obočí.
 
Tip redakce:
Domácí gel na obočí nanášejte pomocí štětečku a kartáčku. Pro dokonalý finiš zkuste Ecotools sadu štětců na obočí.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít