Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bambus v kosmetice

Bambus v kosmetice

Bambus v kosmetice

10. února 2018 od Eva Suchomelová

10. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Krásná, voňavá a okouzlující díky bambusu? Ale jistě! Podívejte se, jakými různými způsoby se tahle asijská tradiční rostlina uplatňuje v kosmetice. Třeba ji máte ve své koupelně i vy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Bambus není strom

Ačkoli dorůstá velikosti stromů (některé druhy i přes 40 m), není bambus dřevina, ale druh trávy. Roste v tropických a subtropických oblastech Asie, nejvíc v Číně. Asiaté ji dokázali využít na výrobu takřka čehokoli, stavebnictvím a nábytkářstvím počínaje, přes zbraně a módní doplňky až po kosmetiku a kuchyni. Jistě znáte nakládané bambusové výhonky anebo lehký, ale odolný zahradní nábytek z bambusu…


Co v něm vězí?

Bambus obsahuje především sacharidy a bílkoviny. K obsahovým látkám patří zejména kyselina křemičitá, zvaná bambusový cukr, velké množství vitaminů, např. B1, B2 a B3, vitamin C, proteiny, tuky, sacharidy, vláknina, vápník, fosfor, beta karoten. Stonky obsahují celulózu a hemicelulózu, lignin a malé množství pryskyřice.

bambusové máslo

Jak může bambus pomoci vaší kráse?

Bambus má i v kosmetice mnoho tváří. Zaprvé se z něj vyrábějí ekologické obaly kosmetických přípravků, hřebeny či rukojeti kosmetických štětců či kartáčů na vlasy, které jsou lehké, omyvatelné a dekorativní.

Z bambusu se dá využít také rozemletý vnitřek jeho stonku, vzniká tzv. bambusová silika (sloučeniny křemíku), která najde uplatnění například v nejnovějších druzích pudrů, laků na nehty či na vlasy nebo zpevňující péče na nehty. Bambusová silika se našla své místo například ve stylingové řadě na vlasy Garnier Fructis Style. V péči o nehty můžete vyzkoušet zpevňující péči Green Tea & Bambus od značky Sally Hansen.

bambusové kolagenové sérumBambus objevíte i v kosmetických přípravcích pro péči o tělo, vlasy či pleť. Má hydratační účinek a díky vysokému obsahu křemíku zpevňuje nejen pleť, ale i narušený povrch vlasů, takže se přidává do šamponů a kondicionerů. Jejich protizánětlivé a zklidňující účinky se zase hodí při péči o citlivou, podrážděnou a problematickou pleť či pokožku hlavy. Zpevňující vlastnosti bambusu využívá i dekorativní kosmetika, například řasenky. Potřebujete-li posílit své řasy, sáhněte po řasence Imperial Mascara nebo Angelash od značky Dermacol.


Vůně bambusu

Když uvážíte, jak všestranně se bambus uplatňuje, už vás asi nepřekvapí, že jej využili i mistři parfuméři do svých vonných kompozic. Bambusová nóta v parfémech voní suše, připomíná vůni papíru. Je oblíbená v dámských i pánských vůních, které mají působit přírodně, stálicí je v tzv. zelených parfémech. Najdete ho například v toaletní vodě Elizabeth Arden Green Tea Bamboo, kde je obklopen jiskřivě energickými citrusy, tvoří srdce, spolu s růží a jasmínem, oblíbeného parfému Light Blue od Dolce & Gabbana, osvěžuje vrcholek úchvatné vůně Bvlgari Omnia Crystalline, kde mu sekunduje hruška a doplňuje ho čaj s kasií a lotosem.

bambus v květináčiVíte, že bambus je maximálně ekologickou surovinou?
  • Podporuje snadno udržitelné hospodaření s krajinou, protože není příliš náročný na živiny ani zavlažování.
  • Jeho hustá síť kořenů zpevňuje půdu, čímž zabraňuje erozi.
  • Je to snadno obnovitelný přírodní zdroj, neboť velmi rychle roste (až o metr za den!)
  • Nemusí se kvůli němu odlesňovat krajina, protože bambus není náročný na prostor.
  • Je 100% rozložitelný.
A v jaké podobě zkusíte bambus v kosmetice vy?
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít