Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ten správný čas na čištění koberců: 8 tipů, jak na to

Ten správný čas na čištění koberců: 8 tipů, jak na to

Ten správný čas na čištění koberců: 8 tipů, jak na to

19. července 2022 od Martina Hrušková

19. července 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Krásný koberec dokáže místnost pozvednout na úplně jinou úroveň. Zútulní ji, vytvoří pohodlí a teplo. Ale aby tento stylový doplněk vydržel co nejdéle jako nový, je důležité se o něj správně starat. Naštěstí existuje mnoho variant a je jen na vás, kterou si vyberete.

1. Vysávání

Rutina. Každý to dělá a ani se nad tím nepozastaví. Ale i obyčejné vysávání má svá pravidla. Nejdůležitější je odstranit všechny věci ze země, aby vám pak při samotném úklidu nepřekážely. Platí také pravidlo, že vysávání je až poslední činnost během úklidu – nejdříve utřete prach, parapety a žaluzie. Koberec vysávejte horizontálně i vertikálně. Nejprve zepředu dozadu a poté i zleva doprava. Vlákna koberce mohou být zamotaná a jedině tak se dostane opravdu na všechny. Posledním pravidlem je pravidelnost. Vysávejte alespoň jednou týdně.

2. Suché čištění

Pokud je koberec už více znečištěný (což je běžný jev a stane se to časem vždy), přichází na řadu těžší kalibr. Jednou z možností, jak koberec vyčistit doma pomocí běžně dostupných prostředků, je suché čištění. O co se jedná? Stačí si v drogerii pořídit prášek na čištění koberců – vyzkoušet můžete např. Vanish Gold Shake & Clean Prášek na čištění koberců (koupit v e-shopu) a dále již postupovat podle návodu. Nejdříve koberec vysajete, poté nasypete prášek, necháte chvíli působit a následně znovu vysajete.

3. Mokré čištění

Na velmi znečištěné koberce musíte použít metodu mokrého čištění. To si dokáže poradit i s odolnými skvrnami od barvy či jídla. Jak vyčistit koberec mokrým čištěním? Pořiďte si vhodný přípravek na čištění – takový, při kterém jeho aktivní pěna rozpouští špínu a váže na sebe její zbytky. Q-Power Na koberce a čalounění (koupit v e-shopu) si hravě poradí i s mastnými skvrnami či těmi od kávy. Koberec nejprve vysajte a následně pomocí houby vytvořte pěnu z přípravku, kterou vetřete do koberce. Po vyschnutí už jen zbytky vyluxujeme. Takové čištění bývá velmi efektivní a dokáže i oživit původní barvu koberce.

4. Zelený čaj

Existuje i mnoho babských, ale osvědčených rad, jak vyčistit skvrny na kobercích. Jendou z nich je pomocí zeleného čaje. Postižené místo na koberci překryjte vrstvou zelených čajových lístků vylouhovaných v horké vodě a důkladně několikrát přimáčkněte. Lístky budou na vzduchu pomalu usychat a během tohoto procesu do sebe také nasávat špínu, kterou chcete z koberce odstranit. 

5. Jedlá soda

Jedlá soda je prostě neuvěřitelný pomocník, kterého můžete pohodlně použít na čištění doslova celé domácnosti. Stojí pár korun a nadělá spoustu parády. Tip Line Jedlá soda (koupit v e-shopu) je přesně to, co v úklidu pomůže. V tomto případě vám hravě odstraní zápach. Nejprve pořádně vysajte koberec a následně na něj nasypte jedlou sodu. Jemným kartáčováním ji zapracujte do koberce a necháte působit nejlépe celou noc. Ráno ji stačí už jen vysát a nepříjemného zápachu jste se tak perfektně zbavili.

6. Ocet

Víte, že ocet je výborný na opětovné rozzáření vašeho zašedlého a matného koberce? Obnovuje totiž původní barvy. Rozmíchejte 20 ml octa v 1 litru vody. Tento roztok naneste a zapracujte do koberce (ale aby byl jen vlhký, ne promočený). Nechte působit 15-20 minut a přetřete jej suchým hadrem a nakonec vysajte. Ocet má tendenci bělit. Pokud tedy máte tmavý koberec, nejdříve tento způsob čistění vyzkoušejte na malé části.

7. Sůl

Kuchyňská sůl je na a hrubou špínu ideální (a nejen na víno). Když se vám stane, že se vaše děti nebo domácí mazlíček projdou po koberci zašpiněnými botami (tlapkami), nezoufejte. Posypte špinavé místa solí a po pár minutách, když pohltí špínu, snadno ji vysajete.

8. Kyselina citronová

Kyselina citronová si s čárami od pastelek, propisky nebo fixy. Smíchejte kyselinu citronovou s vodou, vetřete ji do koberce a nechte působit. Místo pak důkladně vymyjte vlhkou houbičkou a vysušte. HAAS Kyselina citronová (koupit v e-shopu) se prodává v balení po 200 g a můžete ji tak využít nejen při čištění koberců, ale hravě s ní odvápníte i rychlovarnou konvici a ještě vám zbude na dochucení salátu.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít