Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Tělo do plavek: 8 tipů, jak na to snadno a bez námahy

Tělo do plavek: 8 tipů, jak na to snadno a bez námahy

Tělo do plavek: 8 tipů, jak na to snadno a bez námahy

17. března 2022 od Anna Šťastná

17. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Letní sezona se blíží, a tak je nejvyšší čas začít něco dělat, abyste se v plavkách cítili dobře. Držet radikální diety totiž není ani zdravé, ani v módě. Pokud se tedy nechcete dočkat jo-jo efektu místo dobré formy. Jak začít, a hlavně jak se u toho nenadřít? Prozradíme vám triky, které fungují.

Pokud jste si předsevzali dostat se do léta do formy, je třeba na tom začít pracovat hned, pozvolna, klidně po malých krůčcích, které ale budete dodržovat dlouhodobě. Právě v pravidelném a konstantním přístupu je klíč ke zdravému a krásnému tělu. A dalším klíčem je udržitelnost, což v sobě snoubí právě ony malé a postupné krůčky. Čili zapomeňte na dřinu a drastické kroky. Máme pro vás jiný návrh.
 

Mrkněte na naše snadné triky a zkuste každý týden do svého programu zařadit jeden. Nebo zvyšte frekvenci na jeden nový trik denně. Nejde o žádné radikální diety a některé z tipů jsou dokonce vyloženě příjemné.

 

1) Víc spěte

Konkrétně to znamená, že byste měli spát přinejmenším sedm hodin každou noc. Méně spánku má za následek vysokou hladinu stresového hormonu kortizolu, který pak v podstatě sabotuje veškerou vaši snahu při cvičení. Kortizol totiž zpomaluje růst svalů. Tělo si také stres vyhodnotí jako formu ohrožení a začne se bránit – hromaděním tuků (zejména v oblasti břicha), v nichž uchovává zásoby energie.

Náš tip:
Nemůžete usnout? Dejte si před spaním bylinkový čaj Leros Radostné usínání konopí & vlčí mák (koupit v e-shopu), který zklidní pocuchané nervy a pomůže usnout i po náročném dni.

2) Udělejte si seznam

Zkuste si pár dní po sobě zapisovat úplně všechno, co jíte a pijete. Včetně každého uzobnutí a ochutnání. Lehce pak uvidíte, které potraviny a pití máte vyškrtat a čemu se vyhýbat. Na takové základní posouzení nemusíte být ani lékař, ani výživový poradce.

3) Nepodceňujte alkohol

Alkohol je trochu skryté zlo, protože ho nevnímáme stejně jako strašáky typu čokoládový dort nebo menu z fastfoodu. Přitom je ale velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci zdravého životního stylu vždy doporučují co nejvíce omezit. Platí to i pro víno. Občasná konzumace dvou deci suchého bílého vína však nemusí uškodit. Je pak ale potřeba doplnit tekutiny v podobě čisté vody, které se ale nezapočítávají do denního příjmu tekutin.

4) Zbavte se zavodnění

Věděla jste, že mnohé ženy bojují s kily marně kvůli tomu, že jsou zavodněné? Poznáte to celkem snadno – často se cítíte tak nějak opuchlá, často je to vidět zejména na břiše a dolních končetinách. Pokud navíc málo pijete, hodně solíte, a na talíři máte spoustu chemie místo čerstvých surovin, je to téměř jistota. Kudy z toho ven? Začněte víc pít a méně solit. Výborným pomocníkem jsou také reflexní masáže. Pomoct si můžete i doplňky stravy nebo bylinkami.


Náš tip:
Liftea Bylinky na odvodnění Forte (koupit v e-shopu) v tobolkách, které přispívají k vylučování vody z organismu, podporují normální činnost ledvin i přirozenou obranyschopnost organismu.

5) Pořiďte si míč

Vyměňte v práci i doma židli za velký gymnastický míč. Donutí vás sedět správně a balancováním zároveň zpevníte střed těla. Výsledek? Vzpřímenější chůze, opticky štíhlejší a pevnější břicho i svaly pánevního dna. Ve chvilkách volna si na míči navíc můžete procvičit i ostatní části těla nebo protáhnout záda. YouTube je plný tipů na správné cviky.

6) Naučte se pravidlo 1 : 3

Co to znamená? Jedna hodina cvičení, třikrát týdně. Lidé, kteří dodržovali tuto disciplínu po dobu šesti měsíců, potvrzují pozitivní změny – podle výzkumu švédské Lund University na sobě pozorují zejména užší pas a také to, že jejich tělo začalo pracovat jinak. Mají také méně tuku v krevním oběhu, což má za následek menší riziko výskytu srdečních onemocnění.

7) Cvičte ráno

Můžete zničit až o 20 procent tělesného tuku víc, když budete sportovat ráno. Podle nových zjištění odborného magazínu British Journal of Nutrition je ale důležité se hned po cvičení nasnídat. Jakmile totiž nejíte, tělo si začne vytvářet zásoby (tedy tloustnout), aby se s nedostatkem energie vyrovnalo.

8) Nezapomeňte jíst

Po cvičení byste nikdy neměli hladovět. Ideální je dát si kombinaci sacharidů a proteinů do dvou hodin od cvičení. Sacharidy doplní zásoby glykogenu, zatímco aminokyseliny z proteinů pomáhají s regenerací svalů, díky čemuž jsou při příštím cvičení silnější. Poměr sacharidů a proteinů by měl být dva ku jedné, anebo pokud cvičíte delší dobu než 75 minut, tři nebo čtyři ku jedné. Dejte si třeba smoothie bowl se lžící proteinového prášku, čtvrtkou šálku ovesných vloček a banánem. Na druhou stranu, pokud nejste žádný profík a vaše cvičení je spíš jemnou lekcí jógy, zkuste jídlo po cvičení nemít navíc, ale nahradit jím například snídani.
Náš tip:
Emco Super kaše protein & chia s višněmi (koupit v e-shopu), kterou rychle připravíte a která zároveň rychle navozuje pocit sytosti. Stačí tedy menší množství, než jste zvyklí.
 
Tip redakce:
V našem manuálu Tělo do plavek budeme pokračovat, a tak se již brzy a postupně pak každý měsíc můžete až do léta těšit na další díly, kde si prozradíme nejlepší cviky na problematické partie i super recepty pro ploché bříško či na odvodnění.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít