Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo STOP slabým nehtům

STOP slabým nehtům

STOP slabým nehtům

10. června 2018 od Jana Kantorová

10. června 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Kvalita a zdraví nehtů může být s přicházejícím létem velmi ohrožena. Chyby v jídelníčku, časté koupání v chlorovaných bazénech, méně spánku nebo také stres. Jak tomu zabránit a co dělat, když už se nějaký problém objeví?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Stav vlasů a nehtů vám jako první ukáže, v jakém stavu je celý váš organizmus, a upozorní vás, že je načase věnovat mu větší péči. Příčin, proč se zhoršuje stav nehtů, může být opravdu hned několik. Abyste tomu zabránili nebo správně s daným problémem bojovali, je potřeba nejdříve zjistit, v jakém stavu nehty jsou a co přesně vás trápí. Na základě toho pak zvolit zbraň, která navrátí oslabeným nehtům pevnost, zdraví a krásu. Základem péče o nehty je hlavně jejich výživa, a to zvenku i zevnitř. Počítejte ale s tím, že cesta za krásnými a pevnými nehty bude dlouhá – účinky zdravé stravy a další péče se objeví zhruba za tři měsíce.


Jak na lámavé nehty?

Za problémem s lámavými a slabými nehty může stát nedostatek esenciálních mastných kyselin, a to zvláště omega-3 mastných kyselin. V jídelníčku by tak neměly chybět ryby, slunečnicová semínka, ořechy, olivový nebo sezamový olej. Nehty se mohou také mnohem více lámat kvůli nedostatku vápníku, který lze ale doplnit potravinovými doplňky nebo vhodnou stravou, nebo nedostatkem vitaminů C a B. Rychle pomoci může také Eveline Lak na nehty SOS multivitaminový kondicionér na nehty, který obsahuje vitaminy, vápník a kolagen. 

Tip redakce:
Ideálním posilovačem lámavých nehtů jsou pravidelné zábaly z arganového oleje. Dalším doporučením je pravidelná konzumace mandlí, jež nehty dokonale posílí. Nezapomínejte ani na kvalitní noční péči, která může dodat nehtům potřebnou dávku posilujících látek.

lámavé nehty

Jak na bílé skvrnky?

Občas se na oslabených nehtech objeví drobné bílé skvrnky, které mohou signalizovat nadměrnou konzumaci cukru, varování před hromaděním kyseliny močové nebo jsou následkem drobných úrazů. Objeví-li se pak namodralý odstín, může za problémem stát nedostatek zinku, železa nebo dlouhodobá únava a stres. Právě v létě můžete proti tomuto problému intenzivně pracovat – stačí jen přidat do jídelníčku více ovoce a zeleniny.


Jak na suché nehty?

Stejně jako vysychá pokožka, mohou stejným problémem trpět i nehty. Na svědomí to mohou mít čisticí prostředky, které používáte při běžném úklidu, nebo časté koupání v chlorované vodě. Jako prevence se tedy vyplatí umývat nádobí nebo vytírat v rukavicích, ruce poté opláchnout a pokožku i nehty promazat hydratačním krémem, olivovým olejem z lékárny nebo měsíčkovou mastí.

Tip redakce:
Dehydrovanou pokožku a vysušené nehty mohou spravit také bylinky, ze kterých můžete připravit zábaly, domácí masky na ruce a nehty nebo si koupit krémy na ruce s obsahem jednotlivých bylinek.

promazávání nehtů a rukou

Jak na pomalu rostoucí nehty?

Někomu rostou nehty závratnou rychlostí, jiní mají problém s tím, aby nehty vůbec trochu povyrostly. Zdravý nehet povyroste za den o 0,1 milimetru. Na růstu se podílejí i další faktory, jako je počasí (v letním období rostou rychleji než v zimě), zdraví, věk nebo strava. Pokud se růst velmi zpomalí nebo zastaví, může za tím stát také nemoc, přepracování nebo velký stres. V takovém případě se mohou nehty i lehce deformovat. S tím vám ale mohou pomoci vitaminy skupiny B, biotin a minerály. A zároveň i kvalitní pitný režim a dlouhý spánek.

Tip redakce:
Kromě změny jídelníčku mohou pomoci i různá séra pro podporu růstu nehtů. Vyzkoušet můžete třeba Sally Hansen Sérum pro růst nehtů, které podporuje růst a změkčuje a zjemňuje nehtovou kůžičku.


Jak na rýhy?

Po úrazech, horečkách nebo u kuřáků se mohou objevit rýhy po celé délce nehtu. Někdy jsou sotva viditelné, jindy mohou nehet i deformovat. Pomoci by mohla detoxikační kúra, zlepšení jídelníčku a přestat kouřit. Zlepšit stav nehtů v podstatě na počkání může bezbarvý lak na nehty, například essence Posilovač nehtů Ultra Strong. Výživné bezbarvé laky dodají nehtům vitaminy, pevnou strukturu a hlavně lesk a zdravější vzhled hned po prvním použití. Navíc nehty také zpevní, a zabráníte tak lámání, ohýbání a třepení.

Tip redakce:
Celkový nedostatek vitaminů pak může způsobovat i častý problém se záděrami. Zkuste omezit bílou mouku, cukr, kávu a dopřejte si hodně zeleniny.

aplikace vyživujícího laku na nehty

Jak zastavit třepení nehtů?

Za tímto problémem stojí ve většině případů porucha jejich výživy společně s vnějšími nepříznivými vlivy, dědičností nebo s poruchami štítné žlázy či chudokrevností. Univerzální pomocník neexistuje, ale je dobré nehtům dodávat potřebnou výživu zvenčí za pomocí například Eveline Nehtového kondicionéru se zlatými třpytkami 8 v 1, jehož vyživující látky pronikají do struktury nehtu, obnovují a stimulují růst a chrání nehet proti popraskání, lámání, štěpení a proti mechanickému poškození. Do jídelníčku pak zkuste zařadit potraviny, které obsahují hořčík, zinek, vápník, panthenol a biotin.

Tip redakce:
Připravte si také domácí kúru na nehty. Smíchejte lžíci Tea Tree oleje, kapku citronu a pár kapek vitaminu E. Vmasírujte do nehtové kůžičky a nehtů a nechte působit přes noc.


Dejte si vitaminy

  • Vitamin E: zajistí, že nehty nebudou zažloutlé a podpoří krevní oběh; najdete ho v zelené listové zelenině, oříškách a mléčných výrobcích
  • Vitaminy skupiny B: zajišťují kvalitní a pružné nehty, pomáhají se vstřebáváním bílkovin a podporují tvorbu nehtových buněk; najdete je v droždí, vnitřnostech, sýru, vejcích, mléku, chřestu, mrkvi nebo v česneku.
  • Vitamin C: podporuje zdravý stav pokožky a udržuje nehty bez záděrek; tento vitamin najdete v rajčatech citrusech a pšeničných klíčcích.
  • Vitamin A: posiluje nehty a zabraňuje jejich vysychání; najdete ho ve špenátu, brokolici nebo v rybách.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Jindřiška Kaminská 6.února 2019
Dobrý den,
děkuji za vaše zprávy. Když mám čas ráda si je přečtu.

Děkuji Kaminská

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít