Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Záděry na prstech – proč se dělají a co pomáhá?

Záděry na prstech – proč se dělají a co pomáhá?

Záděry na prstech – proč se dělají a co pomáhá?

7. dubna 2024 od Veronika Decsy

7. dubna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Drobné ranky v okolí nehtů způsobené suchostí pokožky a manuální prací – to jsou záděry, které dělají problémy mnohým z nás. Jsou nevzhledné, máme nutkání je nešetrně odstraňovat a výsledkem může být nepříjemná bolest, ale i poměrně vážná infekce. Prozradíme vám, jaké jsou příčiny záděr kolem nehtů, jak jim předcházet nebo jak se s nimi vypořádat.

Příčiny vzniku záděr kolem nehtů

Jak záděry vznikají, proč je někteří mají a jiní jsou tohoto problému ušetřeni? Záděry trápí především lidi, kteří mají přirozeně sušší kůži, ale i ty, kteří manuálně pracují. Typickým „spouštěčem“ je mytí nádobí, uklízení, opravování různých strojů, ale i dlouhodobá práce s papírem. Říká se, že záděry ve velké míře postihují poštovní úředníky, archiváře nebo třeba lidi, kteří dárkově balí zboží. Ruce jsou neustále v ‚pracovním procesu‘ a kvůli styku s papírem vysychají – ztrácí se tuková vrstva, která je na prstech už tak velmi slabá, protože je zde minimum mazových žláz.
 
Mezi další příčiny patří:
  • dehydratace kůže a suchý vzduch,
  • časté kousání nehtů.

Prevence je nejlepší způsob, jak vyzrát na záděry

Předcházet bolestivým záděrám není žádná věda. Doporučujeme ruce často hydratovat a pečlivě si zastřihávat a pilovat nehty. Hydrataci a intenzivní výživu vám dodá Nivea Intensive Care krém na ruce (koupit v e-shopu) nebo Nivea Care & Protect Krém na ruce 3 v 1 (koupit v e-shopu). Rukám také velmi prospěje i peeling, který je i kůžičku kolem nehtů vyživí.

Když selže prevence, pomohou nůžky

Zákon schválnosti velí, že k záděře nikdy nepřijdete doma, ale někde, kde zrovna nemáte po ruce vhodnou výbavu. Nebo si nevzhledného kousku odumřelé kůže všimnete až po cestě na rande nebo na důležitou pracovní schůzku. Malá vada na kráse, které by si patrně nikdo nevšiml, vám nedá pokoj. Potřebujete se jí zbavit hned, a to jakýmkoli způsobem, a často neváháte použít ani zuby. To bývají momenty, kdy se ze záděry stává mnohem bolestivější problém, než na počátku byl. Žádné trhání a kousání – zkuste to vydržet do doby, kdy budete mít k dispozici nůžtičky na nehty nebo kleštičky. 
 
Postižené místo napřed chvíli máčejte v teplé vodě, třeba s přísadou mýdla nebo zvláčňujícího oleje. Změklá odumřelá kůžička se pak stříhá mnohem lépe než ta suchá. Na závěr místo zakápněte dezinfekcí a v případě, že ranka zasahuje „do živého“, tak jej zalepte náplastí – stačí přes den, v noci je lepší ji nechat dýchat a případně namazat hojivou kalciovou mastí.

V krajních případech – které ale nejsou nijak ojedinělé – se může záděra zanítit, což může skončit i chirurgickým zákrokem nebo slezlým nehtem. A to je něco, po čem netouží nikdo. Pokud selže prevence, je ideální se záděry co nejdříve a co nejodborněji zbavit. 

Pozor na bakterie, záděra je otevřená rána

Záděrky nepodceňujte – především ty, které už jste stihli zatrhnout. Případná infekce může znamenat poměrně dlouhodobou a nepříjemnou léčbu (jako třeba odborné nařezávání a čištění zhnisané ranky) i dočasnou invaliditu ruky. Ruce přijdou denně do styku s neuvěřitelným množstvím bakterií, proto při práci raději používejte ochranné gumové rukavice. Pokud už nějaké záděrky na rukou máte, platí to dvojnásob. Magnezium, kterým je vnitřní vrstva rukavic pokryta, sice také vysušuje, ale ruce pak stačí jen opláchnout a namazat krémem, čímž je uvedete „do normálu“. 
 

Rady od profesionálů: olivový olej, mořské řasy i vazelína

Ruce ohrožuje i časté mytí, práce s vodou nebo „špinavá práce“ v dílně, po které je nutné ruce často velmi nešetrně mýt třeba ředidlem nebo čisticím pískem. Po takové práci doporučujeme ještě umytí hydratačním mýdlem a ošetření hutným krémem, který pokožku rukou promastí. Ideálně krémy s obsahem oleje, speciální vyživovací krémy na ruce a nehty nebo třeba klasickou lékárenskou vazelínu.

Tip redakce:
Na tvrdou a suchou kůži kolem nehtů pomáhají oleje určené přímo na nehtovou kůžičku, které zabraňuji vysušování, jako třeba 
Dermacol Chamomile olej na nehty (koupit v e-shopu).

Záděry vyléčí vitaminy a minerály

Osvědčeným receptem proti vzniku záděr je pravidelné promazávání olivovým olejem. Kůže kolem nehtu chrání i nehet samotný a je zodpovědná za jeho vzhled – pokud budete dostatečně vyživovat nehtová lůžka, zlepší se i stav nehtů. Proti záděrám pomáhají vitaminy a minerály jako vápník, hořčík a zinek, ale i minerální zábaly. Skvěle zabírají ty s obsahem mořských řas nebo s minerály z Mrtvého moře.
 

Co na záděry? Vyrobte si zábal na ruce podomácku

  • Smíchejte 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci medu.
  • Nahřáté ingredience naneste na ruce a nehty.
  • Na 20 minut si oblékněte bavlněné rukavice.
Důležité je odhalit tvořící se záděrku včas a neříkat si, že to nic není. Jakmile zaznamenáte, že jsou vaše ruce sušší než obvykle a pokožka kolem nehtů je bělejší a tvrdší, měly byste zakročit. Pomůže i improvizovaný zábal, kdy ruce namažete velkým množstvím hutného krému na ruce nebo vazelíny, natáhnete bavlněné rukavice a jdete spát. Je to stará dobrá rada, která funguje – ráno budete mít ruce jako vyměněné a dojem z vaší dokonalé manikúry nic nezkazí.

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít