Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Stop počítání kalorií! Zaměřte se na to, co jíte!

Stop počítání kalorií! Zaměřte se na to, co jíte!

Stop počítání kalorií! Zaměřte se na to, co jíte!

1. října 2021 od Hana Malá

1. října 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Hana Malá

Zdravé jídlo nemusí být věda. Stačí o něm jen obyčejně přemýšlet. Snažíte se zhubnout pomocí počítání kalorií? Možná byste se ale měli zaměřit na to, co jíte!

Proč kalorie raději nepočítat

Nejspíš jste to také zažili. Rozhodnete se zhubnout, a tak se pustíte do počítání každého přijatého sousta. Jenže výsledek se ne a ne dostavit. Nejde vám to do hlavy – vždyť sami odborníci se shodují na tom, aby člověk začal hubnout, musí méně energie přijímat a více vydávat. Nicméně někteří experti věří, že pokud se příliš zaměříte na kalorie, zapomenete si hlídat příjem důležitých nutričních látek, a to vás bude ve shazování nadbytečných kil brzdit. Pečlivé sledování přijaté energie vám může pomoci vyhnout se přejídání a dosažení rozumného celkového příjmu kalorií, ale slepé sledování této pomůcky může být i škodlivé. Je fajn zkrátka nad zdravou výživou jen trochu přemýšlet.

Čokoláda, nebo ovoce?

Jinak totiž na vaše tělo bude působit čokoládová tyčinka o 200 kaloriích než např. 300 g borůvek o stejné energetické hodnotě. Tyčinka obsahuje velké množství rafinovaného cukru (24 g) a tuku (10 g), což se bude snažit tělo zpracovat. Jenže takový cukr se vyplaví příliš rychle, a tak hladina krevního cukru rapidně stoupne, na to zareaguje inzulin, který pomáhá cukr „nacpat“ do buněk, kde ho pak tělo zpracovává. Inzulin ale zároveň blokuje spalování tuků. Kolik se tohoto hormonu do krve vyplaví, závisí na typu snědené potraviny. Čím více, tím pro nás hůře. Na rozdíl od čokoládové tyčinky srovnatelně kaloricky hodnotné borůvky se stejným množstvím cukru a nulovým obsahem tuku obsahují i 7 g vlákniny. Ta zabrzdí rychlý nárůst krevního cukru, a tím i organismus nevyplaví tolik inzulinu.

Čerstvé pomáhá hubnout

Proto se vyplatí jíst raději ovoce a zeleninu než průmyslově zpracované potraviny. Můžete si totiž dopřát větší porci, uděláte něco pro své zdraví a sníst 300 g na posezení nebude tak snadné jako sníst jednu malou čokoládovou tyčinku. Nutričně nabité potraviny zařídí, aby vaše tělo fungovalo tak jak má, kalorické potraviny chudé na živiny vás jen zaplní – resp. vyplní vaše boky, zadek, stehna… Čerstvé nezpracované potraviny obsahují takové látky, které jsou naopak motorem pro hubnutí. Vitamin C, D, B9, vápník, rybí tuky a další vám mohou pomáhat při snaze zhubnout. Jedna ze zahraničních studií potvrdila, že správné dávky vitaminu C (40 mg a více) VIX Vitamin C (koupit v e-shopu) v kombinaci se cvičením mohou zvýšit spalování tuků až o 25 %.

Jde o živiny

Co z toho vyplývá? Příliš nízký příjem kalorií vám způsobí únavu a nedostatek mikroživin. Příliš velký zase naopak přibírání na váze. Je však důležité se kromě jiného ujistit, že jídlo, které vkládáte do úst, obsahuje dostatek živin. Nízkotučné bílkoviny, celozrnné potraviny, komplexní sacharidy, nenasycené mastné kyseliny nám pomáhají budovat svalovinu, podporují správné fungování metabolismu a přispívají k našemu zdraví. Obsahují totiž vitaminy, minerály, antioxidanty, fytochemikálie, trávicí enzymy a vodu – vše, co náš organismus k životu potřebuje. Živinami nabité potraviny navíc podporují hubnutí, protože organismus přepnou do režimu spalování, a ne do režimu ukládání tuků.

 Co si tedy vybrat?


K snídani:

Místo přeslazeného pečeného müsli s obsahem jednoduchých cukrů a vysokým GI volte raději Semix Klíčené quinoa lupínky (koupit v e-shopu), které mají vysoký obsah vlákniny, neobsahují lepek a jsou zdrojem bíkovin.


Ke svačině:

Pokud už budete chtít upéct ke svačině či kávě něco dobrého, volte místo pšeničné mouky raději mandlovou – Alika mandlová mouka blanšírovaná (koupit v e-shopu), obsahuje totiž z oříšků nejvíce vlákniny. Pečenou dobrotu tak ozdravíte a odlehčíte.

K obědu či večeři:

Už naše prababičky to říkaly a tvrdí to i šéfkuchaři: „Když použijete při vaření máslo, dodáte pokrmu chuť.“ Jenže, když použijete máslo při vaření, může se stát, že se vám jídlo spálí. A tak může přijít ke slovu Ghí, neboli přepuštěné máslo – vyzkoušejte Allnature Ghí (koupit v e-shopu), které je vhodné na pečení, smažení, dušení i restování. Vypadá jako máslo, chutná jako máslo, ale má lepší vlastnosti – nikdy se vám nepřepálí, skvělá je na něm třeba dušená zelenina, můžete jej použít jako základ pod zeleninovou polévku. Navíc si zachová všechny vitaminy a minerály.
 


Pro sladký život:

Když už nezvládnete vydržet bez sladké chuti, volte místo cukru raději 4Slim Čekankový sirup Originál (koupit v e-shopu), jedná se o low carb sladidlo nové generace.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Hana Malá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít