Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Proč mohou ploché nohy za bolest hlavy nebo zad?

Proč mohou ploché nohy za bolest hlavy nebo zad?

Proč mohou ploché nohy za bolest hlavy nebo zad?

12. října 2022 od Petra Lamschová

12. října 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Máte ploché nohy? Pak vás možná občas bolí nohy. Rozhodně se ale tento problém nevyplatí podceňovat, protože plochá noha může způsobit daleko horší problémy, od bolesti kyčlí a zda až po bolest hlavy. Co s tím?

Plochá noha – co to znamená?

Plochá noha je v současné době rozšířený problém, který se může objevit u dětí, mladší i starší generace. Mnozí o něm vůbec nevědí. Začne se projevovat většinou až časem, kdy plochá noha začíná bolet a spolu s ní začnou bolet kyčle, kolena i páteř.

Jak funguje nožní klenba?

Klenba plosky nohy při chůzi reaguje jako nárazníková zóna. Zdravá klenba funguje jako pružina, která odpruží váš pohyb. Pokud se klenba zbortí, nemá sílu nárazy tlumit. Nárazy se pak přenášejí na kolena, kyčle a páteř. A příčina je právě v nediagnostikovaných a neléčených plochých nohou.

Nožní klenba v dětském věku

U dětí se vyvíjí klenba postupně. Nejdříve kolem 4. roku věku, kdy je noha normálně vbočená a klenba je vyplněna tukovým polštářem. Proto otisk nohy malých dětí vypadá jako plochá nožička.
Nožní klenba se začíná formovat mezi 4. až 6. rokem života.

Nejčastější chyby:

  • Děti obouváme příliš brzy.
  • Nenecháváme děti běhat bosé.
  • Kupujeme nekvalitní obuv.
  • Dáváme dítěte do chodítka dřív, než se chodidla dostatečně vyvinou.
  • Děti provozují náročný sport.

Nožní klenba v dospělosti

V dospělosti plochou nohu poznáte nejčastěji podle pocitu těžkosti, otoků, bolesti, pálení, nebo naopak pocitu chladu. Později se někdy přidá bolest prstů, kotníku a nártu. V dospělosti může za ploché nohy opět špatné nošení obuvi – často boty na vysokém podpatku s úzkou špičkou, dlouhé stání v práci, tvrdá a nepřizpůsobivá obuv, nadváha, ale také těhotenství a hormonální změny. Roli hraje také dědičnost a úrazy patní kosti, nártu či zánártních kůstek.

Jak vyléčit ploché nohy:

Plochost nohy má tři stadia:
  1. Jde jen o mírné rozšíření plosky při zátěži.
  2. Oploštění je vidět i při chůzi, kdy se zatěžuje hlavně vnitřní strana chodidla.
  3. Zde se snížení klenby již plně zafixovalo. Silně plochou nohu poznáte těžkopádnou chůzí, hlavně ráno nebo po delším sezení.
V prvních dvou fázích je nejlepší léčbou cvičení, vhodná ortopedická obuv a častější střídání bot. U třetího stupně bývá doporučen i chirurgický zákrok. Velmi zásadní je výběr ortopedické obuvi a ortopedických vložek. K tomu je důležité předepsané cvičení a fyzioterapie.

Jak cvičit:

  • Ideální je chodit naboso tam, kde je to vhodné. Tedy v písku, po trávě či drobných oblázcích. Tento nerovný povrch stimuluje chodidlo a tím také nožní klenbu.
  • Nožní klenbu můžete procvičit pomocí pěnového či tenisového míčku, ale také fyzioterapeutického ježka. Ideální je projet chodidlo po celé plosce nohy, po vnitřní i vnější straně.
  • Pokud stojíte, snažte se myslet vždy na trojbodovou oporu chodidla: kloub palce, kloub malíčku a pata. Pozor, třeba při čištění zubů máme tendenci klenbu úplně povolit a tím ještě více vbočit plosku nohy směrem dovnitř.

Každý den si najděte 5 minut na tyto cviky:

  • Choďte  po špičkách.
  • Ve stoji střídejte stoj na špičkách a na patách.
  • Vsedě dejte kolena od sebe, spojte chodidla a takto se snažte zvedat špičky spojených chodidel nahoru.
  • Kružte chodidly vlevo a vpravo.
  • Sedněte si s nohama nataženýma před sebe a propínejte špičky střídavě s přitáhnutými špičkami – udělejte tzv. fajfku.
  • Vsedě s nohama nataženýma před sebou zkuste přitáhnout palce u nohou a oddálit ostatní prsty a naopak nebo zkuste prsty roztáhnout jako vějíř.
  • Ve stoji zkuste prsty přitáhnout co nejvíce k patě
  • Ve stoji zkuste prsty na zemi přenášet kapesník, kamínek, sebrat drobný předmět.

Jak se ještě můžete starat o vaše chodidla?

1. Nárazy při chůzi mohou pomoci utlumit vložky do bot, minimálně než si pořídíte ty ortopedické. Zkuste Tip Line Comfort Vložky do bot z latexové pěny s perforací (koupit v e-shopu), které kromě tlumení nárazů jsou také prodyšné a absorbují vlhkost. K ochraně paty pak můžete do bot zvolit TITANIA Gelovou ochranu paty (koupit v e-shopu), která zamezí otlačeninám.
2. Unaveným nohám můžete ulevit třeba pomocí Ameté Chladivého spreje na nohy a chodidla (koupit v e-shopu), jenž poskytne zklidnění a úlevu nohám i chodidlům.Je ideální po dlouhém stání, sezení, v těhotenství nebo po dlouhé procházce či po sportu.
3. Nohám dopřejte pravidelnou péči, třeba formou Kneipp Másla pro péči o chodidla (koupit v e-shopu), které hydratuje pokožku chodidel a vůně přírodního esenciálního pomerančového oleje osvěžuje a má deodorační účinek. Jemnou masáží stačí do chodidel vmasírovat.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít