Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bolí vás hlava a záda? Možná máte ploché nohy

Bolí vás hlava a záda? Možná máte ploché nohy

Bolí vás hlava a záda? Možná máte ploché nohy

6. prosince 2020 od Eva Šarfová

6. prosince 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Alespoň jednu z mnoha deformací chodidel má podle odhadů minimálně polovina dospělých lidí. Mezi nejčastější problémy patří ploché nohy. Podle čeho je poznáte a jak se potíží zbavit?
Prapůvodně se lidská noha musela přizpůsobovat povrchu. Lidé chodili bez bot po kamenitých cestách a strništích. Tím přirozeně posilovali podélné i příčné klenby nohou, jejichž funkcí je chránit měkké části chodidel a zajišťovat pružnost nohou. Jenže dnes chodíme v botách nebo po měkkých a rovných podlahách. Je to pohodlné, ale nožní klenby ztrácejí svou funkci a ochabují. Deformita zvaná plochonoží je na světě.

Pátrání po příčinách

Nejčastějším důvodem je nevhodná obuv. „Často nosíme příliš úzké boty s velkou podporou, která neumožňuje chodidlu pracovat a přizpůsobovat se povrchu. Ploché nohy se objevují také v souvislosti s hormonálními změnami, jako jsou menopauza nebo těhotenství, na vině bývá také obezita,“ říká fyzioterapeutka Mgr. Klára Tuzarová a upozorňuje, že problémy vznikají už v dětství. „Děti někdy obouváme příliš brzy, nenecháváme je běhat bosé, a jejich chodidla tak nemají potřebnou stimulaci,“ dodává odbornice.

Projevy plochých nohou

Deformita se projeví nejprve únavou nohou po dlouhé chůzi a bolestí pod polštářky prstů. Problémy pak začnou postupovat pohybovým aparátem nahoru. Přidají se křeče v lýtkách, bolesti kolen, páteře, krční páteře a hlavy. Také vbočený palec (Halle vagus) a kladívkovité prsty mohou být následkem plochých nohou. Diagnózu potvrdí fyzioterapeut nebo ortoped. Ti také doporučí vhodnou terapii.

Jaké je řešení

  • Pro nápravu jsou důležité správné boty, které pořídíte v prodejnách se zdravou obuví nebo ve zdravotnických potřebách. „Důležité je, abyste při chůzi cítili prsty. Ty by se měly zapojovat aktivně do chůze, odvíjet chodidlo od podložky,“ vysvětluje Mgr. Klára Tuzarová.
  • Stimulaci nožní klenby pomohou zajistit také vložky do bot, například Tip Line Comfort Vložky do bot z latexové pěny s perforací (koupit v e-shopu), které jsou vhodné pro muže i ženy.  
  • Snažte se omezit nošení bot na podpatcích. Pokud už si je příležitost žádá, používejte Scholl GelActiv Vložky do bot s podpatkem pro celodenní nošení (koupit v e-shopu).
  • Mezi terapeutické postupy, které řeší problémy s plochými nohami, patří tejpování. Návody na postupy najdete například na YouTube, k dostání jsou také tejpovací pásky, například FixaTape Classic.
  • Choďte hodně naboso, ideálně po různých typech povrchů.

TIP: Vložky do bot i kompletní péči o své nohy nakoupíte také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Vyzkoušejte jednoduché cvičení

  • Sedněte si a chodidla volně položte na podlahu. Jednu nohu pokrčte.
  • Rozevřete prsty a snažte se nohu „rozplácnout“. O podložku by se měly opírat jen tři body – palcový kloub, malíkový kloub a pata.
  • Ostatní kosti jsou mírně odlepeny od podložky.
  • Poškrábejte nehtem svaly na vnitřní straně chodidla od palce směrem k patě. Tím aktivujete sval, jenž odtahuje palec od ostatních prstů.
  • Odtáhněte rukama palec od ostatních prstů a snažte se ho udržet v této pozici. Postupem času by palec měl tento pohyb zvládnout bez dopomoci.
Tip redakce:
Zdravý životní styl zahrnuje mimo jiné i péči o vaše nohy. Pravidelně je například promazávejte
Indulonou Ochranným krémem na nohy (koupit v e-shopu). Poradí si s velmi suchou a zrohovatělou kůží na chodidlech.

Co ještě radí odborník

„Doporučuji masírovat chodidlo tvrdým balónkem, aby se probudilo. Mezi dobré cviky patří rovněž zkoušet roztahovat prsty do široka či pokládat je vějířovitě od malíčku po palec na zem či opačným směrem,“ radí fyzioterapeutka. Nejlépe ale poradí fyzioterapeut, který najde příčinu vaší ploché nohy, a díky tomu doporučí cviky, které budou skutečně účinné.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít