Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Potí se vám prsa a stehna? Zastavte to!

Potí se vám prsa a stehna? Zastavte to!

Potí se vám prsa a stehna? Zastavte to!

2. srpna 2020 od Jana Kantorová

2. srpna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Pocení v podpaží už dokážete účinně zmírnit nebo zamaskovat. Problém může nastat ve chvíli, kdy se více potíte na místech, u kterých to nečekáte. Můžou to být například prsa, stehna nebo podkolenní jamky. Víte, jak se pocení zbavit i v těchto místech?
Už jste to určitě slyšeli – pocení je otravné, ale je pro naše zdraví důležité jako termoregulace. Tedy to normální pocení. Problém nastává ve chvíli, kdy jde o nadměrné pocení, které může značit nějaké zdravotní obtíže. A přestože v souvislosti s pocením se mluví hlavně o podpaží, objevuje se i na místech, kde se nám zrovna příliš nelíbí. A to pod ňadry, mezi nimi, na vnitřní straně stehen, v tříslech, v podkolenních jamkách i na dlaních a chodidlech. Dá se pocení na takových místech úplně zabránit nebo ho alespoň zmírnit? Podívejte se na naše tipy.

1. Suchá prsa

Teplé počasí nepřeje ani velkým, ani malým prsům. Někomu se prostě prsa potí, jinému ne. Záleží tedy hodně na genetice. Pokud patříte mezi ty, kteří se trápí pocením na hrudi, pak vyzkoušejte některé z našich tipů, jež je dokáží zmírnit.
zpocená hruď
Správný výběr podprsenky:
Vybírejte takové, které jsou vyrobeny z prodyšných materiálů, zvláště při vysokých teplotách. Tak bude moci pokožka dýchat. V létě navíc odložte vyztužené push-up podprsenky. Naopak vybírejte podprsenky z bavlny nebo noste vzdušné braletky.
Přepudrujte prsa:
Dětský pudr se vám bude rozhodně hodit. Látky v něm obsažené pomáhají udržovat pokožku suchou a chrání ji před vznikem pupínků. Vyzkoušejte například Johnson's Dětský pudr (koupit v e-shopu), který je navíc hypoalergenní. Účinek pudru vydrží zhruba 3 hodiny.
Deodorant jako pomocník:
Použít přímo pod a mezi prsa můžete také klasický deodorant nebo antiperspirant. Stačí ho nanést ráno po osprchování. Jeho výhodou je, že předchází pachům a pomáhá při vzniku případných opruzených míst pod ňadry. Dlouhodobou ochranu vám zajistí například NIVEA Tuhý deodorant Fresh Natural (koupit v e-shopu) nebo Fa Tuhý antiperspirant Invisible Sensitive (koupit v e-shopu).

TIP: Širokou nabídku deodorantů a antiperspirantů najdete také na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

2. Stop pocení v tříslech a pod koleny

Zastavit pocení na těchto místech není jen estetickou záležitostí. Při pocení se mohou více šířit bakterie, a to v blízkosti intimních partií může vyvolat další zdravotní obtíže, jako jsou svědění nebo infekce. Nepříjemné je i pocení na vnitřní straně stehen a v podkolenních jamkách. Víte, co vám může pomoci?
jedlá soda
Časté sprchování:
Pravidelné sprchování se postará o to, že se budete cítit svěžeji, zabráníte šíření mikrobů a ušetříte si podrážděnou pokožku. Třísla a stehna proto omývejte klidně několikrát za den.
Zkuste jedlou sodu:
Díky ní mohou zůstat vaše nohy v suchu (a to nejen stehna a podkolenní jamky, ale také chodidla). Stačí si dopřát koupel s trochou jedlé sody. Vyzkoušejte například Tip Line Jedlou sodu (koupit v e-shopu). Podobný efekt má i zředěný jablečný ocet s vodou, který stahuje póry.
Revize šatníku:
Stejně jako s podprsenkami i tady je dobré provzdušnit v létě oblečení. Dejte proto přednost prodyšným a savým materiálům a oblečení často měňte (a to platí i u spodního prádla). Zpotíte-li se, nečekejte až uschnete, ale prádlo ihned vyměňte.

3. Když se potí dlaně a chodidla

Právě pocení dlaní a chodidel může značit problém s hyperhidrózou, tedy nadměrným pocením. Proto je vždy lepší konzultovat tyto obtíže s dermatologem. Podávání zpocené ruky je nepříjemné, časté mytí rukou může způsobovat ekzémy a vysoušení pokožky. U nohou zase kvůli vlhkosti častěji vznikají plísně. Mírnější problémy lze řešit vhodně zvolenou hygienou, používáním antiperspirantů na nohy, vyhýbáním se potravinám, které způsobují nadměrné pocení (např. alkohol, kořeněná jídla), omezením stresu i odložením umělých tkanin.
koupel nohou

Nálev proti pocení rukou a nohou:

Bylinou proti pocení je šalvěj lékařská. Jednu lžíci sušených listů vylouhujte v jednom hrnku horké vody. Tuto směs pak nalijte do nádoby s vodou, přidejte trochu octa a ruce i nohy v koupeli omývejte několik minut. Vykoupat nohy a dlaně můžete také v černém čaji, který snižuje produkci potu a stahuje póry. Stejně tak syrové brambory mohou pomoci zastavit pocení. Stačí jimi potřít dlaně a chodidla.


Tip redakce:  
Proti pocení nohou vám mohou pomoci také přímo na tento problém určené spreje jako například 
Tip Line Antiperspirační deo spray na nohy (koupit v e-shopu), který zároveň namáhané nohy osvěžuje. Až 24 hodin pak nohy před nechtěným zápachem a pocením ochrání Scholl Deodorant sprej na nohy (koupit v e-shopu).  

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

4 komentářů k článku
Eva Kebzová 14.srpna 2020
...že předchází pachům a pomáhá při vzniku případných opruzených míst pod ňadry. -- Nevím jestli je zrovna tohle pomoc deodorantu proti nepříjemnostem s pocením Eva
Jana Černá 12.srpna 2020
Dobrý den, mám úplně stejný problém jako dvě paní předemnou. Aby se nedělaly opruzeniny pod prsy, používám obyčejný neparfemovaný jelení lůj. Každé ráno a večer po osprchování namažu a je po problému. Na hlavě to ale nejde. Tam se potím, opruzeniny ne.
Jitka Kozlová 11.srpna 2020
Mám stejný problém jako paní Poláková. V horku mi přímo stékají kapky potu z obličeje a vlasů. Jinak se moc nepotím - kromě té "mokré hlavy". Poradíte jak na tento problém ?
Irena Poláková 11.srpna 2020
Dobrý den,
já trpím nadměrným picením v místech: čelo, skráně + spánky, vzadu pod vlasy. Trpím na to již leta. Když se zeptám v lékárně, mohou nabídnout jen přípravky vhodné do podpaží, což nedoporučují na obličej.
Je to strašně nepříjemné. Mohli byste mi, prosím něco doporučit?
Jsem Vaše stálá zákaznice, mám Vaši kartičku.
Děkuji, s pozdravem
Irena Poláková

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít