Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Podzimní dovolená v teple: Myslete i na vaši pokožku

Podzimní dovolená v teple: Myslete i na vaši pokožku

Podzimní dovolená v teple: Myslete i na vaši pokožku

15. října 2017 od Karolína Hornová

15. října 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Léto už sice skončilo, ale díky cestovním kancelářím a leteckým společnostem si ho můžete ještě prodloužit. Na co před cestou i po ní nezapomenout, aby si exotické podnebí užila i vaše pleť?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Před odjezdem: Podzimní péči odložte

V září i v našich končinách ještě doznívá léto a my možná ještě nemáme potřebu začít s podzimní péčí o pokožku, přípravou na zimu a procedurami, typickými pro měsíce, kdy slunce tolik nepálí. Říjen už je ale jiný - začíná ten správný čas pro radikálnější kosmetické zákroky, jako jsou chemické peelingy, lasery a fotorejuvenace. Pokud se na podobnou proceduru chystáte, rozhodně s ní vyčkejte až na dobu po návratu z dovolené. A dejte si na čas, na tyto kosmetické zákroky je lepší chodit s neopálenou pletí.

Stejně byste měla přemýšlet i v případě, že už jste si nakoupila produkty pro domácí ošetření, jako jsou exfoliační masky nebo hrubší peelingy, a těšíte se, jak díky nim vaše namáhaná pleť po létě „prokoukne“. Opět raději počkejte až na návrat domů. Použitím těchto přípravků byste zbytečně mohla narušit přirozenou ochrannou bariéru kůže, která by se tak stala náchylnější k vnějším vlivům – změně klimatu, teploty, vlhkosti vzduchu, ale i bakteriím v ovzduší (nebo v klimatizaci v letadle) a v neposlední řadě také slunečnímu záření nebo slané vodě. To všechno jsou faktory, které pokožku zbytečně vysušují, a urychlují tak její stárnutí.


Cestování: Pozor na změny klimatu a ovzduší

Pokud se na podzim chcete vypravit do tepla, většinou nestačí odjet někam na jih Itálie. Kanárské ostrovy, Thajsko, Egypt a podobné destinace nabízejí letní počasí takřka celoročně – jenže s odlišnými podmínkami, než na které je naše pokožka zvyklá. Kombinace pálícího slunce, sucha, větru a slané vody, nebo naopak vysoká vlhkost vzduchu může být něčím, na co naše pleť není připravena.

Na dovolenou proto nezapomeňte přibalit tělové mléko – nemělo by být příliš hutné a mastné, aby pokožku v horku nezatěžovalo a neucpávalo póry, ale spíše hydratační. Ideální jsou zklidňující přípravky po opalování s obsahem vitaminu E, panthenolu a hydratačních složek, které můžete používat samozřejmě i tehdy, netrávíte-li celý den sluněním na pláži. Pokud sáhnete po těch osvěžujících s chladivým efektem, dopřejete si navíc po koupeli i příjemný svěží pocit.

vybavení na dovolenou

Stejně byste měly postupovat i při výběru krému na obličej. Na dovolenou přibalte spíše lehčí, snadno roztíratelné a lehce vstřebatelné hydratační krémy nebo gely. Okamžité osvěžení poskytnou „vychytávky“ jako minerální voda ve spreji, chladivý roll-on na hydrataci očního okolí, hydratační balzám na rty (ideálně samozřejmě s UV filtrem) nebo vlhčené čisticí a hydratační kapesníčky, které poskytnou okamžité osvěžení v horku.


Říjen na pláži: Nezapomeňte na letní starosti

I když už je podzim, neměly byste vyrazit na dovolenou a zapomenout opalovací krém. Stává se to častěji, než byste se možná nadály, a pak nezbude nic jiného než strávit první den dovolené hledáním drogerie nebo spokojením se s krémem, koupeným v hotelové recepci. Přibalte krém s UV filtrem, na který jste zvyklá a o němž víte, že nepůsobí trable vaší pokožce. Ve větších vedrech se krémy mohou chovat trochu jinak než v našich zeměpisných šířkách – můžete se „pod nimi“ třeba více potit, protože nám v horku ucpou roztažené póry.

vybavení na dovolenou

Pokud máte sklony k alergiím, vsaďte na kvalitní krém s minerálním filtrem, který tolik nereaguje s potem. Jestliže se obáváte bílého filmu, který tento typ krémů občas tvoří, vsaďte na konzistenci mléka nebo přípravek ve spreji. Když si nejste jistá výběrem krému, přečtěte si, jak se chránit před slunečními paprsky, a o tom, jak dobře vás před UV zářením ochrání make-up nebo pudr s UV filtrem.


Po návratu: Zlepšete ochrannou bariéru pokožky

Po návratu z dálek vám sice končí dovolená, ale lázně pro vaši pleť by měly ještě chvíli pokračovat. Nenasazujte ihned podzimní péči, ale chvíli počkejte, až se pleť aklimatizuje. Pokračujte v hydrataci, aplikujte vitaminové a výživné masky a s peelingem ještě tak týden až dva vyčkejte. Pokud se opalujete, věnujte se i tomu, jak si udržet opálení co nejdéle. Pomohou hloubkově hydratační tělová mléka a krémy, ale také přírodní výživné oleje, které pokožce dodají zdravou barvu – uvidíte, že se vás kamarádky ještě dlouho budou ptát, jestli jste náhodou nebyla minulý týden na dovolené. Pomalu začněte s hutnějšími zimními krémy, které pokožku připraví na chladné období.

Kromě obličeje a pokožky celého těla se nezapomeňte věnovat i vlasům – po dovolené jim dopřejte kúru v podobě regenerační masky nebo oleje, které vlasy vyživí a dodají jim sílu a lesk. Jen zdravá pokožka a vlasy totiž odolají dalším nepříznivým vlivům, typickým tentokrát pro zdejší podzim – vlhkosti a teplotním výkyvům.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít