Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Správný čas na kosmetický zákrok

Správný čas na kosmetický zákrok

Správný čas na kosmetický zákrok

17. února 2017 od JaS

17. února 2017 3 minuty čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Spousta lidí si ke kýženému vzhledu neváhá pomoci plastickou operací a nebo – ještě častěji – prostřednictvím nejrůznějších neoperativních zákroků. Některá ošetření je ovšem důležité dobře načasovat. Zeptali jsme se za vás dermatoložky, kdy je nevhodnější čas a jak a čím následně o svou pokožku pečovat, abyste dosáhly nejlepších výsledků.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
S příchodem podzimu a zimy mívají specialisté na estetickou dermatologii nabité dny. Studenější část roku je totiž nejvhodnější dobou pro celou řadu korekčních zásahů do kůže. Sluneční paprsky jsou mírnější a to je příhodné pro následné hojení po zákroku.


Vyčkejte na chladnou část roku

„Nová kůže je citlivější na sluneční záření, a pokud mu je vystavena, mohou vznikat nepravidelnosti v pigmentaci. Navíc pokud je teplo a kůže se potí, proces hojení je delší a snadněji vznikají různé komplikace, například mokvání rány, eventuálně následná infekce,“ vysvětluje dermatoložka Lenka Faltová z kliniky LaserPlastic. „Zákroky, ať už laserové, nebo ty operační, u kterých dochází k porušení celistvosti kůže a následnému hojení přes jizvu nebo strup, je lepší podstupovat v podzimních nebo zimních měsících,“ dodává.

Odstraňování znamének, pigmentací či žilek nebo také laserové ošetření akné a jizev do této kategorie spadají, a je tedy dobré naplánovat je právě na podzim. Ovšem pozor. Na konzultaci se musíte objednat s patřičným předstihem. Jak už bylo řečeno, v ordinacích specialistů bývá dost plno. Lidé už přeci jen ztratili ostych a pomoc korektivních dermatologů často vyhledávají. Proč si také na těle nechávat pigmentové skvrny, jizvy, potažmo různé mapy žilek, když je možné nechat je jednoduše  odstranit? Pravda, něco to stojí, ale zase ne tolik.


Odstranění žilky či pigmentové skvrny vás nezruinuje

Laserové odstranění pigmentové skvrny se může pohybovat už od několika set korun, spíše ale vyjde dráž. Záleží na velikosti pigmentace, od které se odvíjí počet laserových pulsů. Je-li jich potřeba více, částka se může pohybovat až kolem tří tisíc. Odstranění žilek se pohybuje od pěti set korun, opět ale záleží na počtu pulzů. Laserové ošetření akné vychází od 1500 korun výše. Vydat takový obnos není pro řadu žen a mužů (ano, ani ti neváhají estetické úpravy podstoupit) překážkou. „Lidé k nám nejčastěji chodí kvůli odstranění žilek, pigmentací, výrůstků nebo vrásek,“ vyjmenovává nejžádanější zákroky dermatoložka a doplňuje: „Po odstranění pih či výrůstků se aplikují vysušující zásypy, při léčbě akné většinou krémy s lokálními antibiotiky."

Ani každodenní domácí péče po těchto zákrocích se nesmí zanedbat, jen je třeba ji dodržovat podle doporučení lékařů. Po odstraňování žilek například doporučují dermatologové přípravky s arnikou, která urychluje vstřebávání modřin, a s laktoferinem, jenž má protizánětlivé účinky. "V případě rozšířených žilek v obličeji se dlouhodobě používá šetrná a nedráždivá kosmetika, často s pigmenty, které dokáží krýt případné zarudnutí," doplňuje Faltová.

Po laserových zásazích, které mají vyhladit třeba jizvičky po akné či neštovicích, se většinou doporučují přípravky s panthenolem, zinkem, arnikou nebo s obsahem aloe vera.
Pokud jde o preventivní péči o pleť se sklonem k pigmentovým skvrnám, doporučuje se dlouhodobě (tedy před i po zákroku) používat krémy s kyselinou kojovou, deriváty vitaminu C, kyselinou retinolovou a azelaovou.

Omlazující paprsky

Nabídka zkrášlovacích procedur je široká. Velmi oblíbené jsou například různé omlazovací procedury. Celkem běžně lidé chodí na injekce s botulotoxinem (vypíná vrásky) nebo kyselinou hylauronovou (vyplňují se s ní hlubší linky a vrásky) „Tento typ zákroků lze absolvovat během celého roku,“ říká Faltová. Právě tyto dvě terapie ostatně patří podle průzkumů mezi dermatology k těm vůbec nejvyhledávanějším.

Kromě botoxu a výplní můžete jít celoročně třeba na ultherapii, což je omlazující ošetření ultrazvukem, při kterém se prostřednictvím cílených impulsů do hloubky podpůrné tkáně dosahuje liftingového efektu. Kdykoli v roce je možné zajít také na laserovou rejuvenaci, při které laserové paprsky pronikají do hlubších vrstev kůže, aniž by ji poškodily. Procedura zesiluje vazivová vlákna a stimuluje buňky k produkci kolagenu, což ve výsledku pleť vypíná a vrací jí pružnost.

 "Jestliže při zákroku nebyla porušena integrita kůže, je možné většinou používat běžnou kosmetiku, na kterou je klientka zvyklá," uzavírá Faltová.


Péči o pokožku po zákroku nepodceňujte

Pokud se rozhodnete některý ze zákroků podstoupit, dostanete od dermatologa přesné instrukce, jak se o kůži posléze starat. Některá pravidla platí obecně: před provedením i sebemenšího zásahu by se měl pacient vyhýbat samoopalovacím krémům a po většině z nich je potřeba se důsledně vyhýbat slunci a to alespoň po dobu jednoho měsíce. Chránit se před sluncem po zákrocích, u nichž došlo k porušení kůže, je potřeba ještě několik měsíců po nich. "Doporučuji jednoznačně používat přípravky s SPF 50+," radí Faltová.

Dále by neměl pacient po několik dnů až týdnů chodit do sauny nebo do bazénu. Pokud jde o hygienu, doporučuje se pouze krátká sprcha a pak ránu opatrně, leč důkladně osušit. A v neposlední řadě je nutné hojící se pokožku promazávat mastným krémem a chránit přípravky s ochrannými faktory.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít