Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Před sluncem vás ochrání i make-up!

Před sluncem vás ochrání i make-up!

Před sluncem vás ochrání i make-up!

21. května 2017 od Karolína Hornová

21. května 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., MHA

Věděli jste, že make-up s UV faktorem chrání stejně jako speciální krém na opalování? A proč by se měl průměrný Čech pravidelně mazat krémy s SPF? O pleťové kosmetice s ochranným faktorem jsme si popovídali s dermatoložkou Prof. MUDr. Janou Hercogovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Ale kam chodí slunce příliš, tam musí lékař také, mohli bychom dodat. Dermatologické výzkumy už několikrát prokázaly nebezpečí při nadměrné expozici pokožky slunečnímu záření. Na rozdíl od minulých let není doba přehnanému opalování nakloněna, což se odráží i v módě: vrátit se z dovolené o několik odstínů tmavší není již „povinností“. Krásné opálení nám zaručí samoopalovací krémy a před škodlivým zářením nás dostatečně ochrání i běžná kosmetika. Stačí sledovat etikety.


Denní krém s faktorem funguje stejně jako „opalovací krém“

Profesorka Hercogová na úvod zmiňuje paradox, který už většina lidí patrně nevnímá: „Označení „opalovací krém“ je nešťastné, ale je vžité. Takzvaný opalovací krém budí podle názvu dojem, že jeho používání vede k opálení, třebaže jeho cílem je kůži chránit,“ říká dermatoložka a zároveň dodává: „Krém či make-up s SPF (sun protective factor) je synonymem pro „opalovací krém“.“ Vyvrací tak obavu, že make-up nebo pleťový krém s faktorem má menší účinnost než výrobek označený jako krém na opalování.

Před sluncem vás ochrání už i make-up!
Je tedy jedno, zda se namažete „opalovákem“, nebo pleťovým krémem s faktorem. Otázkou je, jaký faktor je dostačující a podle čeho ho máte vybírat. „Volba SPF faktoru závisí nejen na ročním období, ale také na době, po kterou se záření vystavíme, intenzitě záření (závisí na denní době), místem, kde se nacházíme, na činnosti, kterou děláme,“ vypočítává profesorka Hercogová a zároveň zdůrazňuje, že hlavním vodítkem při výběru faktoru by měl být váš vlastní fototyp. „Jde o typ pleti v závislosti na naší reakci na ultrafialové záření. Již na jaře se můžeme na slunci spálit, pokud máme citlivou bledou pleť, která se nikdy neopálí (fototyp 1 a 2). Naopak snědé typy se obvykle nespálí,“ vysvětluje. Dodává, že průměrný Čech má fototyp 2-3. Nemáme tedy tak bledou pleť, ale zároveň nemůžeme vyrazit na sluníčko zcela bez starostí. „Pro denní používání v naší zemi se doporučuje nejméně SPF 10-15. Moderní kosmetické prostředky takové SPF obsahují,“ radí lékařka.


Vrstva make-upu bez faktoru pokožku neochrání

Čas od času narazíte na tvrzení, že stačí i make-up bez faktoru, který vytvoří vrstvu, přes kterou UV záření pronikne v menší intenzitě, případně že se faktory krému a make-upu na něm sčítají či vzájemně posilují. Dermatoložka tyto domněnky uvádí na pravou míru: „Samotný make-up není ochranným krémem, pokud neobsahuje SPF. Řešením je proto buď použít denní krém s SPF a na něj nanést make-up nebo ještě lépe používat oba kosmetické prostředky s obsahem ochranného faktoru. Je možné je ještě doplnit pudrem s SPF,“ říká. Vrstvení nefunguje tak, že by se faktory sčítaly (tedy že krém s SPF 20 a make-up s SPF 10 by daly dohromady „třicítku“), jde spíše o posílení a prodloužení účinnosti ochranné vrstvy.

Pokud máte velmi světlou pleť, můžete najít kosmetiku vyhovující přesně vašim potřebám. „Některé kosmetické firmy také vyrábějí speciálně make-upy, které obsahují SPF i vyšší než 50,“ upozorňuje profesorka Hercogová a zdůrazňuje, že jejich smyslem není jen zabránit spálení kůže, ale mají význam i v dlouhodobém horizontu: zabraňují vzniku kožních nádorů a oddalují i stárnutí kůže. Oba tyto následky jsou prokazatelně spojeny s příčinou nadměrné expozice pokožky UV záření.

Před sluncem vás ochrání už i make-up!


Nedejte na pověry a chraňte se

Profesorka Hercogová zmiňuje další mýty, které kolem opalování vznikají a jež se bohužel v době internetu nekontrolovaně šíří dál. „Někteří lidé si myslí, že samoopalovací krémy nebo betakaroten chrání před ultrafialovým zářením nebo že se musíme opalovat, abychom měli dostatek vitaminu D. Nic z toho není pravda,“ říká. Betakaroten má vliv na barvu a vzhled našeho opálení, ale před zářením nás neochrání. Tvorbu vitaminu D v organismu sice sluneční záření podporuje, nicméně to neznamená, že se musíme dlouhé hodiny „péct“ na pláži. Stačí, když prostě chodíme ven.

Poslední (ale nikoli méně důležitou) věcí, kterou je třeba u krémů kontrolovat, je ochrana proti oběma složkám ultrafialového záření. „Ochranný krém musí obsahovat nejen SPF (tedy chránit před ultrafialovým zářením UVB), ale také chránit před UVA – tento fakt je na obalu krému uveden slovy,“ upozorňuje dermatoložka. Pokud tedy chceme tu nejlepší ochranu, musíme vybírat krém, který tuto zmínku na etiketě obsahuje, případně krémy či make-upy bez UVA ochrany kombinovat s těmi, které ji mají.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., MHA

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., MHA
Kožní lékařka a profesorka UK, čestný profesor Univerzity v Shenyangu
15
"Vážit si druhých začíná u sebe."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít