Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ploché břicho do plavek: 5 tipů, co udělat, aby splasklo

Ploché břicho do plavek: 5 tipů, co udělat, aby splasklo

Ploché břicho do plavek: 5 tipů, co udělat, aby splasklo

26. dubna 2023 od Eva Karlová

26. dubna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Také se těšíte na léto a dovolenou, ale těžkou hlavu vám dělá vaše vypouklé bříško a vy byste toužili po tom, aby vám splasklo? Na cvičení už příliš času nemáte, ale poradíme vám chytré triky, díky kterým vám bříško splaskne.

1. Pozor na nafouklé břicho

ploché břicho - žena si drží nafouklé břicho
Za vaše nafouklé břicho může proces zvaný fermentace, díky kterému ve střevech vzniká plyn. Může jít ale také o celiakii, nesnášenlivost laktózy, syndrom dráždivého střeva nebo chronickou zácpu.

Co vyřadit z jídelníčku?
  • Jaké potraviny způsobují nadýmání? Bezesporu sacharidy, se kterými si naše tělo neumí úplně poradit a které zvyšují obsah vody ve střevech a nadýmají.
  • Aniž byste si to uvědomili, nadýmání mohou způsobit také některé jogurty, zvláště ty, které mají zvýšený obsah cukrů. Volte raději ty řeckého typu, které obsahují méně sacharidů.
  • Pozor také na cibuli, brokolici, květák, kapustu či zelí. Všechny tyto druhy zeleniny obsahují sacharidy, které nedokážeme strávit. Tyto potraviny v břiše opět fermentují a vyvolávají nadmutí.
  • Nestravitelnou vlákninu, která vyvolává nafouknutí břicha, obsahují také luštěniny. Abychom při jejich konzumaci dosáhli snížení nadýmavého procesu, je dobré je před vařením nechat namočené přes noc a vodu několikrát vyměnit a místo soli přidat trochu jedlé sody, díky které budou lehčí a měkčí.
  • Problémy vyvolávají i melouny. Tato letní pochoutka je totiž plná fruktózy, kterou třetina lidí nedokáže správně strávit. To vyvolává plynatost v žaludku a pocit tíhy.
  • Také obiloviny obsahují vysoký podíl nestravitelných fruktanů, které vyvolávají zácpu.
  • Zvýšit objem našeho břicha mohou také smažené potraviny a nápoje s bublinkami.

2. Hodně choďte

ploché břicho - pravidelná chůze
Nafouklé břicho může způsobit také nedostatek pohybu. Plyn se hromadí ve střevech a způsobuje nepříjemné pocity. Díky obyčejné chůzi a peristaltice střev se plynu částečně můžete zbavit. Není nutné ujít rovnou 10 km. Stačí, když obyčejnou chůzi zapojíte do denních aktivit. Sedíte u počítače, tak si udělejte pauzu a jděte si napustit vodu, zajděte si na vzdálenější WC, místo výtahu vyjděte schody pěšky, po práci se projděte a nastupte až na další zastávce.

3. Zaměřte se také na zadržování vody

ploché břicho - sklenička s vodou
Nafouklé břicho může vzniknout i v důsledku zadržování vody. To může mít různé příčiny, zejména vysoký obsah soli v přijímané potravě, ale také jednoduchých cukrů. Kolem 80 procent potřebné tekutiny je vhodné dodávat tělu pitím – zvolte ideálně vodu bez bublin, zbytek v zelenině, která má tu výhodu, že obsahuje vitaminy a minerály.

Tip redakce:
Zabránit nafouklému břichu můžeme popíjením čaje z fenyklu. Ten brání vzniku fermentace, stejně jako máta, kmín, koriandr či kardamom. Mohou se používat samostatně nebo všechny dohromady, aby čaj byl účinnější. Zkuste třeba
TEEKANNE Baby Tea 1+, Bylinný čaj s fenyklem, anýzem a kmínem (koupit v e-shopu). K odvodění můžete použít také bylinky ve formě tobolek jako Liftea Bylinky na odvodnění forte (koupit v e-shopu).

4. Postupně zpevňujte střed těla

ploché břicho - žena cvičí plank
Není to nic strašného, stačí každý den 60 s. Zacvičte si plank, který zpevní váš střed těla. Uvidíte, jak tohle jednoduché pravidelné cvičení udělá s vaším bříškem zázraky. Jak na to? Klekněte si na kolena, ruce podepřete a udělejte tzv. stoličku, pak jen natáhněte nohy a zůstaňte ve vzporu na rukou. Vydržte alespoň 60 s. Začátečníci mohou zkusit vydržet 20 s a potupně čas navyšovat.

5. Lehněte si a dýchejte

ploché břicho - žena leží na podlaze a dýchá
Věděli jste, že vědomým dýcháním také můžete zmenšit objem břicha, a že je to jeden z prvních cviků, který se také doporučuje ženám po porodu? Stačí si lehnout, pokrčit kolena a pořádně se nadýchnout tak, abyste vypoulila bříško, a pak pomalým vydechováním vzduch z břicha dostat.
Tip redakce:
Co doporučujeme ještě dělat?

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít